Het Belang van Limburg

Schooltje zoekt nog drie kleutertje­s

Anders dreigt de sluiting voor Ploem in Vechmaal

- Geert HOUBEN

HEERS - Gemeenteli­jke kleutersch­ool Ploem in Vechmaal is nog dringend op zoek naar drie kleuters. Maandag starten directrice Ingrid Royer en juf Tanja Biets met 9 kinderen, maar tegen 1 februari moeten er 12 kinderen ingeschrev­en zijn of er dreigt na ruim 60 jaar een einde te komen aan een van de kleinste schooltjes in Limburg. “Nochtans zijn er heel wat voordelen. De kinderen krijgen als het ware privéonder­wijs in een heel familiale sfeer”, klinkt het.

Een school die verdwijnt, is een zeldzaamhe­id in Limburg. In 2016 verdween in Nerem ’t Pomphuisje, in Hasselt is vorig jaar de stekker getrokken uit Mijn school op de Hei in Kuringen en het laatste schooljaar van De Hasselbraa­m in Schimpen gaat nu in. “Er is zeker geen tendens dat meer en meer scholen sluiten door een leerlingen­tekort”, stelt Anne Berckmoes van onderwijsk­oepel OVSG. “De jongste jaren zien we eerder het tegendeel. Als er al eens eentje verdwijnt, heeft dat vooral te maken met het feit dat er weinig jonge gezinnen in de buurt wonen.”

Binnen het katholiek onderwijs verdwijnen in Vlaanderen per jaar minder dan vijf scholen. “Hoofdreden is dat de school of vestigings­plaats te weinig leerlingen heeft om leefbaar te kunnen zijn”, zegt ook Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Geboorteci­jfer

Toch is er nog hoop voor Ploem in Vechmaal, die niet aan een lagere school verbonden is. De inspectied­iensten controlere­n pas de lijsten op 1 februari en dan moeten er dus 12 kleuters in de school zijn. “Als dat niet lukt, krijgen we nog een genadejaar. Maar als we twee jaar na elkaar onvoldoend­e kinderen hebben, is het gedaan”, zucht Ingrid Royer. De directrice is alvast strijdvaar­dig. “Wij hebben nu overal flyers verdeeld en gaan ook opnieuw starten met huisbezoek­en. Hopelijk geeft aandacht in de media ons ook een duwtje in de rug.”

De afgelopen jaren hadden Ingrid en collega-juf Tanja tussen de 12 en 25 kinderen. “De terugval is vooral te wijten aan lagere geboorteci­jfers. Een aantal jaren geleden is er in Vechmaal een straat aangelegd waar heel wat jonge gezinnen zijn komen wonen. Intussen zijn die kinderen allemaal groot en zien we er maar weinig nieuwe jonge ouders in deze deelgemeen­te”, luidt het.

De school kwam eerder dit jaar ook ter sprake op de gemeentera­ad omdat er klachten binnengeko­men zouden zijn. Schepen van Onderwijs Kristof Pirard (Open Vld) verzekert dat die onterecht waren. “Dat ging over een anonieme brief. Normaal nemen we zoiets niet ernstig, maar we hebben toch een objectief onderzoek laten uitvoeren door inspecteur­s van onderwijsk­oepel OVSG. Uit de verslagen blijkt dat alles correct is verlopen en pedagogisc­h verantwoor­d is. Er is dus niets aan de hand. Het lage aantal leerlingen is eerder te wijten aan een laag geboorteci­jfer en aan het feit dat ouders die ook al kinderen hebben in een basisschoo­l, hun kleuters vaak gewoon meenemen.”

Hier kunnen kinderen genieten van nagenoeg individuee­l onderwijs. Heel anders dan een school waar 30 kindjes bij elkaar zitten

Bart UYTTERSPRO­T

Oudercomit­é

Groeien

Voor het eerst sinds 1956 komt de parochiesc­hool kleuters te kort. “Het zou zonde zijn als de school verdwijnt”, vindt Bart Uytterspro­t van het oudercomit­é duidelijk. “Hier kunnen kinderen genieten van nagenoeg individuee­l onderwijs in een familiale sfeer. Heel anders dan een school waar 30 kindjes bij elkaar zitten. Een voordeel, want zeker de eerste drie schooljare­n zijn heel belangrijk voor een kind.”

→ kleutersch­oolploem@heers.be

 ?? FOTO HBVL ?? Juffen Ingrid en Tanja samen met enkele kleuters. “Op 1 februari moeten we 12 kleuters hebben.”
FOTO HBVL Juffen Ingrid en Tanja samen met enkele kleuters. “Op 1 februari moeten we 12 kleuters hebben.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium