Het Belang van Limburg

“IK AANVAARD HET. MEESTAL”

Jan Berben schrijft boek met één vinger na dubbel herseninfa­rct en hartstilst­and

- Dirk JACOBS

Het heeft twee jaar geduurd, maar Hasselaar Jan Berben (67) heeft zijn boek ‘Beroerd’ gefinisht. Met één vinger. “Met meer vingers typen kan ik niet meer”, zegt de Hasselaar. In 2012 kreeg hij op amper vier dagen een dubbele herseninfa­rct en een hartstilst­and. In ‘Beroerd’ schrijft Berben over zijn leven, zijn liefdes, zijn kinderen, en zijn handicap. “Ik aanvaard het. Meestal.”

Berben is intussen 67 jaar, en woont sinds enkele jaren in een servicefla­t. Niet omdat de Hasselaar er de leeftijd voor heeft, wel omdat zijn gezondheid­stoestand het zo wil. In 2012 kreeg hij op amper vier dagen een dubbel herseninfa­rct en een hartstilst­and. Weg was zijn droom om tot 72 te werken als vastgoedma­kelaar. Gedaan ook met drie keer per week joggen, les geven bij Syntra. “In die periode ging mijn onafhankel­ijkheid over in afhankelij­kheid”, zegt Berben via zijn spraakcomp­uter. Praten is moeilijk, slik- ken ook. Verlamming­en aan een hand ook, en stappen gaat niet meer.

“Niet kunnen praten is het ergste”, laat hij ons lezen. “Maar ik ben tevreden dat ik nog leef. En dat wilde ik de mensen, mijn lotgenoten, laten weten. Ik wil met ‘Beroerd’ mensen inspiratie bezorgen, en mensen die zelf een handicap hebben laten inzien dat hun leven niet voorbij is. Twee jaar lang heb ik er aan gewerkt, met één vinger. Met meer vingers dan dat tikken lukt me niet. Of er nog een tweede boek komt? Laat dit maar eerst bezinken. Ik ben er blij mee, en heel fier, dat zeker. En het boek gaf me een doel, een passie om iets te doen.”

Een half biertje

Berben is een begenadigd spreker. “Hij had de gave van het woord”, zegt een van zijn boezemvrie­nden en oud-collega’s Armand Put, die geregeld passeert. “Als we mekaar iets te zeggen hebben. Maar we mailen elke dag.”

Berben blijft ook bezig. “Met mijn scootmobie­l. Ik hou het nauwgezet bij: 84 keer ben ik afgelopen jaar het centrum ingereden. Van die uitjes geniet ik. Van een cappuccino, een ijsje, tiramisu. Alcohol is voor ’s avonds, thuis. Een half kasteelbie­rtje, meer lukt me niet. Maar ik geniet. Zo veel mogelijk. En schrijven is mijn manier om opnieuw te praten. Iets wat ik nogal goed kan, zeggen ze.”

Schrijven is mijn manier om opnieuw te praten. Iets wat ik nogal goed kan, zeggen ze

Jan BERBEN

→ Het boek ‘Beroerd’ kost 20 euro. Bestellen

kan via jan.berben1@telenet.be.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Jan Berben deed er twee jaar over om zijn boek ‘Beroerd’ af te werken.
FOTO SERGE MINTEN Jan Berben deed er twee jaar over om zijn boek ‘Beroerd’ af te werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium