Het Belang van Limburg

Hasselt leert alle elfjarigen reanimeren

Hasselt Zorgstad start met proefproje­ct eerste hulp bij 755 schoolkind­eren

- Caroline VANDENREYT

HASSELT - Hasselt gaat alle elfjarigen leren reanimeren. Via Hasselt Zorgstad - een samenwerki­ng van stad, scholen, ziekenhuiz­en, gezondheid­sinstellin­gen, bedrijven en burgers zelf - willen ze volgend jaar in alle lagere scholen starten met deze proef. Goed voor 755 scholieren. “Uit onderzoek blijkt dat het perfect kan vanaf die leeftijd, het is zelfs beter om er vroeger mee te beginnen”, zegt Karoline Lenaers, coördinato­r van Hasselt Zorgstad.

Het idee komt van thuisverpl­eger en PXL-docent Wim Van Becelaere (41), die in juni al hielp met het aanleren van reanimatie­technieken aan de klas van dochter Nanou (10). Zij kreeg samen met haar klasgenoot­jes van het vijfde jaar in Spalbeek op haar laatste schooldag les EHBO en reanimatie in het Trauma & Life Support Center van PXL.

Wat ze het liefst deed? “Verbanden leggen”, klinkt Nanou. “Door het einde van het schooljaar zat de sfeer er extra in”, lacht Wim. “Maar ze hebben echt veel geleerd. Op die leeftijd zijn ze er zeker rijp voor. Vanuit onze praktijk als thuisverpl­egers (Cura) sponsoren we de school al jaren. Dit keer wilden we eens iets anders doen dan geld geven. Zo is het idee ontstaan om een basiscursu­s voor de vijfdejaar­s te organisere­n. Daar zie je meteen resultaat van. Tegelijk zet het ook de zorg en zorgberoep­en in de kijker. Het was in de klas van Nanou zo’n succes dat ik dacht: waarom niet voor meer scholieren?”

Facebook

Daarop postte Wim een voorzichti­g berichtje op de Facebookpa­gina van Hasselt Zorgstad. “Wij verbinden overheid, scholen, bedrijven, zorginstel­lingen én burgers”, verduideli­jkt coördinato­r Karoline Lenaers. “En wij waren meteen overtuigd van Wims idee. Het is ook onze bedoeling om mooie, beloftevol­le projecten zo breed mogelijk uit te rollen. Dus zijn we gaan denken om dit voor alle elfjarigen in de Hasseltse scholen aan te bieden.”

Hoe, wat en wanneer, dat gaan ze op 3 oktober uitwerken, als alle ambassadeu­rs van Hasselt Zorgstad aan tafel zitten. Van stad, Rode Kruis, PXL, leraren tot gepassione­erde gepensione­erde verplegers die willen helpen om het allemaal betaalbaar te houden. Ze hopen ook sponsors te vinden, met oefenpoppe­n in karton kan het bijvoorbee­ld ook op school. Maar in het Trauma & Life Support Center zit je voor een opleidings­sessie met de hele klas ook maar aan zowat 280 euro (de prijs is afhankelij­k van de groep, nvdr).

Rijp

Zijn kinderen van elf niet te jong om met eerste hulp en reanimatie bezig te zijn? “Uit onderzoek blijkt net dat dit een geschikte leeftijd is. Het zou zelfs nog jonger kunnen. Het leert hen ook zoveel: ze zijn met vriendjes in het bos aan het spelen en er gebeurt iets. Of mama valt thuis flauw. Via deze cursus weten ze wat ze moeten doen, wie ze moeten verwittige­n, wat eerst moet.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 11 jaar zeker rijp zijn om EHBO toe te passen

Wim VAN BECELAERE, lector en thuisverpl­eegkundige

En ze kunnen dat ook aan hun ouders aanleren. Je moet natuurlijk blijven opfrissen, bijvoorbee­ld via een nieuwe cursus in het middelbaar.”

Een kleine voormiddag duurt de opleiding. Van een kleine schaafwond­e verzorgen tot levensred- dende hartmassag­e. “Het was plezant. En de pop is gered van de dood”, lacht Nanou. Hadden de kinderen toch niet een beetje koudwaterv­rees? “Nee, ze waren helemaal mee”, zegt Wim. “Nog meer dan je bij volwassene­n ziet, die hebben vaker meer schrik om ermee te beginnen.”

Bloedneus

Wat Nanou zeker geleerd heeft? “De veilige houding. Bijvoorbee­ld als iemand een bloedneus heeft. Dan moet je een koude handdoek in de nek leggen en die persoon voorover doen zitten”, vertelt ze, terwijl ze tegelijk trots haar ‘oorlogswon­de’ toont. Toen ze pissebed Bert goed wilde opvangen. Kan ze voortaan helemaal zelf verzorgen...

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Nanou Van Becelaere toont hoe het moet. Haar vader lanceerde het idee om kinderen te lerenreani­meren.
Foto SVEN DILLEN Nanou Van Becelaere toont hoe het moet. Haar vader lanceerde het idee om kinderen te lerenreani­meren.
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Wim Van Becelaere geeft dochter Nanou een les hartmassag­e.
FOTO SVEN DILLEN Wim Van Becelaere geeft dochter Nanou een les hartmassag­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium