Het Belang van Limburg

Een op de zes in mijngemeen­ten verlaat school zonder diploma

- Liliana CASAGRANDE

De cijfers van jongeren die de school verlaten zonder diploma blijven hoog. In Genk, Houthalen-Helchteren en Beringen gaat het om bijna een op de zes jongeren. Ook het aantal jongeren dat het risico loopt om zijn schoolcarr­ière niet af te maken is in de Limburgse mijngemeen­ten nog altijd hoog. In Genk gaat het om 41%. Intussen is in die stad net gisteren een gigantisch­e technologi­ecampus van 57 miljoen euro geopend die zowel jongeren als volwassene­n ertoe moet aanzetten om een technische opleiding te volgen.

.Blz. 4 en 8-9

HASSELT - In 2015 nam de gouverneur de cijfers van het Limburgse onderwijs onder de loep nadat een aantal mensen uit het bedrijfsle­ven aan de alarmbel had getrokken. Uit dat onderzoek bleek dat Limburg over het algemeen niet slecht scoort maar dat er wel knelpunten zijn, vooral in de vroegere mijngemeen­ten. Vandaag is dat nog steeds zo.

Dit zijn jongeren die de school verlaten zonder diploma. Die cijfers zijn doorgaans beter dan tien jaar geleden, maar ze blijven veel te hoog. In het schooljaar 20102011 verliet nog 20 procent van de jongeren die in Genk wonen de school zonder diploma. In het schooljaar 2014-2015 was dat cijfer gezakt tot 12,2 procent, maar voor 2015-2016 (de meest recente cijfers) is dit opnieuw gestegen naar 15,8 procent. In absolute cijfers gaat dit om 131 jongeren. Ook in andere vroegere mijngemeen­ten geraakt dit probleem maar niet opgelost. In HouthalenH­elchteren en Beringen is het probleem ook iets toegenomen, terwijl Maasmechel­en (12,1%) uit de top vijf is verdwenen. Ook Hasselt duikt nu op in het lijstje van de gemeenten met de meeste vroegtijdi­ge schoolverl­aters: de hoofdplaat­s klokt af op 14,1 procent en komt zo in de buurt van Genk. In 2014-2015

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium