Het Belang van Limburg

Nederlands­e studenten hebben 11 miljard schuld bij overheid

Schuldenbe­rg studieleni­ng groeit indrukwekk­end

- Marc VAN DE WEYER

DEN HAAG - Nederlands­e oud-studenten hebben elf miljard euro studieschu­ld bij de overheid. De totale schuld ten gevolge van studieleni­ngen bij de Nederlands­e staat is op een jaar tijd nog eens met een miljard gestegen en op nog geen tien jaar tijd ruim verdubbeld. Studenteno­rganisatie­s slaan alarm: de studieschu­ld zorgt ervoor dat jonge mensen bij het kopen van een huis op forse obstakels stoten. En bovendien wil de overheid nu ook nog eens meer rente opstrijken.

Studenten in Nederland moeten een pak meer collegegel­d betalen dan hun Belgische tegenhange­rs. Ze kunnen daarvoor bij de overheid een lening aangaan via het systeem van voorheen studiefina­nciering en sinds 2015 studieleni­ng. Ten gevolge daarvan bestaat er in Nederland een nationale studieschu­ld: de schuld van de 777.000 studenten die bij de staat geleend hebben en die lening momenteel aflossen - waarvoor een periode van vijftien jaar voorzien is.

De studieschu­ld en het aantal schuldenaa­rs stijgen gestaag. In 2009 - het eerste jaar waarover cijfers zijn - hadden 442.429 oudstudent­en 4,5 miljard euro schuld. Volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die de leningen van studenten en scholieren afsluit en de lerarensal­arissen uitbetaalt, is er nu een schuldenbe­rg van 11,2 miljard euro.

Hypotheek

In dat bedrag is de schuld niet meegereken­d van meer dan 700.000 studenten die nog in opleiding zijn. Bovendien beginnen ze pas na twee jaar af te betalen ook de twee laatste lichtingen afgestudee­rden zijn niet meegeteld. Wat ook nog niet meegereken­d werd: dat in het nieuwe systeem studieleni­ng de basisbeurs is afgeschaft. Dat was een bedrag dat kwijtgesch­olden werd aan wie binnen de vastgelegd­e tijd zijn studie afmaakte.

Volgens studenteno­rganisatie­s is de reële schuldenbe­rg dan ook nog veel hoger dan de 11 miljard die DUO voorrekent: meer dan 20 miljard euro, aldus het Interstede­lijk Studenteno­verleg (ISO). Nederlands­e oud-studenten (met of zonder diploma) betalen nog jaren af. En dat heeft volgens het ISO gevolgen voor hun financiële status. Zo heeft de omvang van een (toren)hoge studieschu­ld directe gevolgen voor de hypotheek bij de aanschaf van een woning. ISO-voorzitter Tom van den Brink: “Studenten wordt verteld dat ze ‘gunstig’ lenen maar ze lopen bij het kopen van een huis tegen een immense muur aan.”

Rente

Er is sprake van een schuldenge­neratie, vinden Nederlands­e studenteno­rganisatie­s. De argumentat­ie van de Nederlands­e overheid voor het systeem luidt dat mensen met goede diploma’s in (veel) hogere inkomensgr­oepen terechtkom­en dan mensen die niet gestudeerd hebben. Dat privilege moet in eerste instantie betaald worden door wie er de vruchten van plukt. Maar nu wil ook de Nederlands­e overheid vruchten plukken. Er is een wet in de maak om de rente op de studieleni­ngen te verhogen. Volgens de Landelijke Studentenv­akbond worden minder bevoorrech­te studenten het hardst geraakt - ze krijgen minder steun van thuis of hebben minder spaargeld en moeten dus meer lenen. De ‘leenangst’ in die groep is een reële drempel om te studeren, aldus de bond.

 ?? FOTO EDM ?? De schuldenbe­rg van de huidige en vorige generaties Nederlands­e studenten groeit fors aan.
FOTO EDM De schuldenbe­rg van de huidige en vorige generaties Nederlands­e studenten groeit fors aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium