Het Belang van Limburg

“Schepen zonder laptop is perfect mogelijk”

Hary Schrapen gaat na beroerte voor 30 jaar schepenamb­t Krijgt Sint-Truiden een nachtburge­meester?

- Willy VANDAEL

Hary Schraepen zette 24 jaar geleden zijn eerste stappen in de politiek en hij werd prompt schepen. Die functie heeft hij nog altijd: 24 jaar lang en onafgebrok­en. Na een beroerte, enkele maanden geleden, dacht hij dat het over en uit was met de politiek. Maar hij herstelde, vond zijn drive terug en besliste toch om opnieuw op te komen.

“Hoe ik er ooit ingerold ben? Eigenlijk omdat Marilou (oud-burgemeest­er Marilou Vanden PoelWelken­huysen, nvdr) maar bleef zeuren en ik eigenlijk na de zoveelste vraag niet langer ‘nee’ durfde te zeggen”, lacht hij. De oud-voetballer van Zonhoven VV werd onmiddelli­jk verkozen met 850 stemmen, genoeg om schepen te worden. Sindsdien doet de 76-jarige ouderdomsd­eken van de Zonhovense gemeentera­ad zijn werk nog altijd zonder laptop of computer. “Ik ben op dat vlak niet met mijn tijd meegegaan”, zegt hij. “Ik heb wel een smartphone, maar ik ken bijlange niet alle functies van dat toestel.”

“Of ik dan nog wel mee kan? Na- tuurlijk. De administra­tie zorgt ervoor dat ik alles op papier heb. En dat is vaak zelfs een voordeel. Als de rest het even niet meer weet, vragen ze aan mij of ik eens in mijn papieren wil kijken.” (lacht)

Rollator

Zelf heeft hij nog geen rollator of rolstoel nodig, maar toch wil hij iets betekenen voor de oudere inwoners. “De senioren liggen me na aan het hart. Ik vind dat er nog veel meer gedaan moet worden voor hen. Bijvoorbee­ld de toegankeli­jkheid kan in Zonhoven nog beter, waardoor ook senioren zich vrij kunnen bewegen. Ook al ben ik 76, toch ga ik voor een nieuwe termijn als schepen of als gemeentera­adslid. Sp.a schuift in Sint-Truiden twee kandidaat-burgemeest­ers naar voor: Ludwig Vandenhove als burgemeest­er, Sabrina Saelaert als nachtburge­meester. Saelaert is een bekende figuur in de Sint-Truidense horeca. Zij heeft al in heel wat horecazake­n gewerkt en vertoeft ook regelmatig zelf in het nachtleven. “Het nachtleven in Sint-Truiden moet dringend opnieuw leven ingeblazen worden”, vindt ze. “Ik wil daaraan meewerken en tegelijker­tijd ook zorgen dat alles in goede banen geleid wordt. Ja, Sint-Truiden verdient net zoals een aantal andere Vlaamse gemeenten en steden een nachtburge­meester. Ik wil dat graag doen. Ernstig als het moet, lachen en plezier maken als het kan.” Ik voel me gewaardeer­d en ik voel dat ik een meerwaarde kan bieden aan de jongeren in het college. Een voorbeeld? Omdat ik zo veel mensen ken, kan ik de ‘dossiers’ een persoonlij­k karakter geven. Ik weet heel vaak wie de mensen achter dat dossier zijn. Bovendien vragen de jongeren in het college heel vaak mijn mening over bepaalde dossiers. Mijn grootste verwezenli­jking in de voorbije 24 jaar als schepen van Sport, Feestelijk­heden, Markten en Senioren? De bouw van de evenemente­nhal, de zondagsmar­kt -waar ik trouwens iedere zondag naartoe ga-, de superprest­ige veldrit en ook het evenement de Gouden Zonhovenar­en. Als echte Zonhovenaa­r wil ik me blijven inzetten om Zonhoven nog mooier en aantrekkel­ijker te maken voor jong en oud”, besluit hij.

 ?? FOTO WIVA ?? Hary aan de evenemente­nhal, een verwezenli­jking van jaren geleden, waar hij nog steeds trots op is.
FOTO WIVA Hary aan de evenemente­nhal, een verwezenli­jking van jaren geleden, waar hij nog steeds trots op is.
 ?? Foto JCR ??
Foto JCR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium