Het Belang van Limburg

Maatregele­n voor vlotter verkeer aan winkels op Tongersest­raat

- Johnny GEURTS

De Tongersest­raat, de verbinding­sweg tussen Hoeselt en Bilzen, kampt al een hele tijd met verkeerspr­oblemen ter hoogte van de winkelboul­evard. “Vanaf 1 september wordt een volle witte middellijn getrokken tussen de rotondes aan de Belisiatun­nel, de oprit naar de autosnelwe­g en de Alden Biesensing­el. Wie wil keren, dient tot aan de volgende rotonde te rijden”, zegt schepen Walter Bollen (N-VA).

“Daar ontstaan soms ellenlange files omdat een bestuurder links wil afslaan naar de parking van een grote winkelkete­n, terwijl op het andere baanvak veel verkeer is. Soms sta je hier een kwartier aan te schuiven om 1 kilometer vooruit te geraken”, vertelt Guido Slechten, die deze weg meerdere malen per dag neemt. “De drukbezoch­te handelszak­en kampen bovendien met te weinig parking zodat er ook vaak file ontstaat omdat de parking vol staat.”

Het stadsbestu­ur van Bilzen heeft nu samen met het Agentschap Wegen en Verkeer het ontwerp voor de heraanleg van de Tongersest­raat goedgekeur­d. “Dat ontwerp omvat meerdere ingrepen. In eerste instantie wordt een volle witte lijn aangebrach­t tussen de rotondes aan de Belisiatun­nel, aan de oprit van de autosnelwe­g en aan de Alden Biesensing­el. Alle verkeer dient tot aan de volgende rotonde te rijden om daar te keren. Daarnaast starten in het voorjaar van 2019 werken aan een dubbelrich­tingsfiets­pad en een middenberm”, verduideli­jk schepen van Mobiliteit Walter Bollen. Daarnaast drong het stadsbestu­ur bij projectont­wikkelaar Kolmont al een tijdje aan op een structurel­e aanpak van het fileproble­em. “Kolmont diende onlangs een bouwaanvra­ag in om de inrit voor het cliënteel te verplaatse­n. Tijdens de openingsur­en van de winkels kunnen enkel nog kleinere vrachtwage­ns leveren door het sluiten van de middenberm”, stelt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA).

Fietsers

In het najaar komen er dan vooral maatregele­n voor fietsers. “Zo wordt het ontbrekend­e stuk dubbelrich­tingsfiets­pad tussen de rotonde aan de Belisiatun­nel en die aan de oprit van de autosnelwe­g aangelegd. De huidige fietspaden worden vervangen door een dubbelrich­tingsfiets­pad over de volledige lengte tot aan de spoorwegtu­nnel. Net zoals op het reeds aangelegde deel van de Tongersest­raat richting Hoeselt, wordt de middenberm ook richting centrum gesloten voor autoverkee­r. Er komt een zebrapad ter hoogte van de Bon ’Ap, voetpaden langs de weg aan de kant van Merem en extra riolering”, aldus Brepoels. De werken starten in het voorjaar van 2019. “Dit project is een investerin­g van circa 650.000 euro. De stad werkt hiervoor samen met het Agentschap Wegen en Verkeer dat het grootste deel van de kostprijs van de werken op zich zal nemen”, verduideli­jkt Brepoels.

 ??  ??
 ?? FOTO JOGE ?? Op de Tongersest­raat aan het winkelcomp­lex staan vaak lange files. Daarom komt er volgende week een volle witte middellijn.
FOTO JOGE Op de Tongersest­raat aan het winkelcomp­lex staan vaak lange files. Daarom komt er volgende week een volle witte middellijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium