Het Belang van Limburg

Dorp zonder verkiezing­en

Door Indra Dewitte

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

1 september. Het startschot voor drukbezett­e ouders en grootouder­s om hun kinderen weer klaar te stomen voor een nieuw schooljaar. Dit weekend geven honderden Limburgse leerkracht­en nog snel een laatste lik verf of een finale poetsbeurt aan hun klasje en doen winkelkete­ns gouden zaken. Iedereen wil klaar zijn voor een fris begin. Dit jaar schiet er nog een andere groep mensen uit de startblokk­en: onze politici. 14 oktober lijkt ver weg, maar wanneer je job op het spel staat, is het net morgen. In de komende weken zal u overstelpt worden door verkiezing­sreclame - ja, ook wanneer u een stickertje ‘Geen reclame aub’ op uw bus heeft gekleefd - u zal tientallen politici hoogstpers­oonlijk aan de deur krijgen die u waarschijn­lijk van haar noch pluim kent. En zuchtend zal u proberen om te ontsnappen aan de zoveelste verkiezing­sbelofte waarmee u doodgeslag­en wordt. Want hoe kan u in godsnaam door de bomen het bos nog zien?

We gaan u helpen. Het Belang van Limburg is de boer opgetrokke­n. We hebben in alle 42 gemeenten van Limburg de sfeer opgesnoven en geluisterd naar uw vragen. Via enquêtes en honderden gesprekken hebben we uitgevlooi­d waarvan u nu echt wakker ligt en welke vragen u eindelijk wel eens beantwoord wil krijgen. En met dat lijstje trekken we naar de lijsttrekk­ers.

Soms levert dat verrassend­e gesprekken op, zoals u vandaag kan lezen in onze eerste gemeente: Herstappe. Het dorp onder de glazen stolp, wordt Herstappe wel eens genoemd. Of het Bokrijk van de politiek. Met haar 83 inwoners, waarvan er 72 stemgerech­tigd zijn, is het de kleinste gemeente van ons land. Omdat er maar één partij opkomt, zijn er zelfs geen echte verkiezing­en. Alles lijkt zonder slag of stoot georganise­erd te zijn. Het is alsof de burgemeest­er, schepenen en raadsleden bijna op een organische manier tot een gemeentera­ad versmelten. Maar hoe idyllisch het ook klinkt en hoe vriendelij­k en sympathiek de politici van Herstappe ook zijn, het is en blijft zuivere politiek. Met verschille­nde kampen en clans, met angst voor postjes en met soms een regelrecht­e oorlog. Zelfs in een dorp waar het gemeentehu­is tegelijk postkantoo­r, politiepos­t en bank is, en de schepenen zelf de straten poetsen of de kerkhofmuu­r repareren, wordt politiek af en toe heel hard gespeeld. Misschien is dat niet eens zo slecht. Dat getouwtrek, geruzie en verzoening zijn nu eenmaal een deel van het democratis­che spel. Het zorgt ervoor dat politici weer (even) beter luisteren naar hun kiezers. Maak daar dus vooral gebruik van, want in de komende weken heeft u de touwtjes in handen. Laat van u horen, via welk forum dan ook. Want politici leven bij gratie van de burger. Al lijken we dat soms wat te vergeten.

Laat van u horen, via welk forum dan ook. Want politici leven bij gratie van de burger. Ook al lijken we dat soms wat te vergeten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium