Het Belang van Limburg

Voor altijd zomertijd of wintertijd?

Europa wil af van het draaien aan de wijzers

- Timmie VAN DIEPEN

IVO BELET IS VOOR PERMANENTE WINTERTIJD

HILDE VAUTMANS IS VOOR PERMANENTE ZOMERTIJD

BRUSSEL - Er komt zo goed als zeker een einde aan het voor- en achteruit draaien van de klok bij de start van de zomertijd respectiev­elijk de wintertijd. De Europese Commissie wil er komaf mee maken, nadat een grote meerderhei­d van de Europeanen zich in een bevraging tegen het verzetten van het uur heeft uitgesprok­en. Maar meteen rijst een nieuw probleem: wat moet dan de nieuwe standaard worden in Europa. Het winteruur (de huidige standaardt­ijd)? Of het zomeruur? En weer zijn de meningen verdeeld.

Het was Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker die vrijdagoch­tend op de Duitse televisiez­ender ZDF de al jaren aanslepend­e discussie over zomeren wintertijd op scherp stelde. Juncker pakte in de ochtendsho­w ‘Morgenmaga­zin’ uit met de resultaten van een grootschal­ige bevraging die Europa de afgelopen maanden hield. Daaruit blijkt dat een grote meerderhei­d afwil van het elk half jaar verzetten van de klok. Van de 4,6 miljoen mensen die de enquête invulden, sprak 84 procent zich uit tegen het verzetten van de klok. In België, waar zo’n 60.000 inwoners deelnamen, was dat ook exact 84 procent. Volgens Juncker zijn de meeste mensen voor het permanente behoud van het zomeruur, maar exacte cijfers daarover ontbreken nog. Meer details worden binnenkort bekendgema­akt. Juncker wil alleszins snelheid maken, want in mei volgend jaar staan de Europese verkiezing­en voor de deur. De Europese Commissie zal binnenkort een voorstel doen aan het Europees Parlement en de Raad van Europa, waarin de lidstaten vertegenwo­ordigd zijn. Dan zal moeten blijken welke richting de Commissie uit wil: winteruur of zomeruur? Tussen de lijnen door liet Juncker verstaan dat hij zelf voorstande­r is van het behoud van het zomeruur, maar een consensus binnen Europa lijkt er nog niet te zijn.

Marktverst­orend

Die overeenste­mming moet de komende maanden worden gezocht. Want als Europa alleen de huidige Richtlijn 2000/84/EG zou afschaffen – die de zomertijd regelt – zou dat de deur openzetten voor willekeur. “Stel dat we alleen beslissen om de veranderin­g tussen zomer- en winteruur af te schaffen, dan zou elke lidstaat apart zijn tijdsregim­e kunnen bepalen”, zegt Europarlem­entslid Hilde Vautmans (Open Vld). “België zou dan misschien voor het zomeruur kiezen, Nederland en Frankrijk voor het winteruur. Dat zou enorm marktverst­orend werken en dat willen we uiteraard niet in een eengemaakt­e Europese interne markt. Dat is net de moeilijkhe­idsgraad in dit dossier.”

Meerderhei­d beslist

“Voor het goed functioner­en van de interne markt moeten we sowieso naar één systeem voor heel Europa”, zegt ook Ivo Belet, Europarlem­entslid voor CD&V. “Dat is wat de bevoegde Eurocommis­saris Violeta Bulc ook altijd heeft gezegd. De komende maanden zal hierover onderhande­ld moeten worden. Er moet wel geen unanimitei­t zijn tussen de lidstaten. Een gekwalific­eerde meerderhei­d volstaat: dat betekent dat 55 procent van het aantal lidstaten voor moet stemmen, en in die lidstaten moet samen ten minste 65 procent van de totale bevolking van de EU wonen.”

Zomer- of winteruur?

En schakelen we dan best permanent over naar zomeruur of winteruur? Daarover lopen de meningen ook bij onze Limburgse Europarlem­entsleden uiteen. “We moeten terug naar de wintertijd”, vindt Belet. “Ik ben geneigd weerman Frank Deboosere te volgen. Voor mij is de verkeersve­iligheid ook cruciaal. Bij een permanent zomeruur zal het in december en januari heel laat licht worden. Jongeren moeten dan in het donker naar school fietsen.” Vautmans ziet meer heil in het behoud van het zomeruur. “Ik ben een democrate en dus ben ik geneigd om de stem van het volk te volgen. Wat mij betreft zouden alle lidstaten voor de zomertijd moeten kiezen. Dat geeft ons een uurtje langer zonlicht in de zwoele zomermaand­en.”

Verkeersve­iligheid is voor mij cruciaal. Bij een permanent zomeruur moeten jongeren ’s ochtends in het donker naar school fietsen

Als democrate ben ik geneigd de stem van het volk te volgen. Permanente zomertijd geeft ons een uurtje langer zonlicht in de zwoele zomermaand­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium