Het Belang van Limburg

De voor- en nadelen van permanente zomertijd

-

Energie

Het zomeruur werd ingevoerd na de oliecrisis in de jaren 70, oorspronke­lijk met de bedoeling om energie te besparen. Tegenstand­ers zeggen dat dit niet meer van toepassing is vandaag, onder andere door de opmars van ledverlich­ting en zonne-energie. Volgens een onafhankel­ijke studie van het Europees Parlement uit oktober vorig jaar werkt het half jaar zomertijd wel degelijk energiebes­parend, maar zijn de effecten beperkt. De impact varieert van 0,5 tot 2,5 procent per lidstaat. Wat het energiebes­parende effect is van het doortrekke­n van de zomertijd in de winter, is nog niet bestudeerd.

Landbouw

In het verleden was er vanuit de landbouwse­ctor kritiek op het zomeruur, omdat de sector als geen ander het ritme van de zon volgt. Het aanhouden van de zomertijd zou ervoor zorgen dat het op 1 januari pas om 9.45 uur licht wordt. Dat zou het bioritme van de dieren kunnen verstoren, met alle gevolgen van dien.

Verkeersve­iligheid

Het zomeruur zorgt er nu voor dat het tussen de lente en de herfst langer licht blijft ’s avonds. Dat verhoogt de verkeersve­iligheid en doet het aantal ongevallen afnemen, blijkt uit verschille­nde studies.

Of dat in de winter ook geldt, is onduidelij­k. Het zou dan immers ’s morgens langer donker blijven en dat zou dan weer het risico op ongevallen verhogen. In Rusland, waar in 2011 de afwisselin­g tussen zomer- en wintertijd werd ingeruild voor permanente zomertijd, nam het aantal ongevallen in de ochtend toe. In 2014 kwam de Russische regering terug op de beslissing en werd voor een permanent winteruur gekozen.

Gezondheid

Critici zoals de Duitse professor Till Roenneberg zeggen dat permanent in zomertijd leven ingaat tegen de natuur en onze biologisch­e klok verstoort. Feit is dat we met de standaardt­ijd – de wintertijd – eigenlijk al voorlopen op onze normale tijd. Oorspronke­lijk hoorde België bij de tijdzone van het Verenigd Koninkrijk, maar na de Tweede Wereldoorl­og bleven we op Duitse tijd leven. Door de zomertijd permanent te maken, zou daar nog eens een uur bijkomen in de winter.

Daar tegenover staat dat de zomertijd een positief effect heeft op onze gezondheid. De lichtere avonduren zorgen er tijdens de lente en zomer voor dat mensen meer sporten, wat de algemene gezondheid­stoestand ten goede komt. Blootstell­ing aan meer zonlicht verbetert ook de aanmaak van vitamine D, al worden we uiteraard ook meer blootgeste­ld aan uv-straling.

Horeca

De horeca is grote voorstande­r van het behoud van de zomertijd, omdat het anders sneller donker zou zijn in de zomer en klanten minder geneigd zouden zijn lang te blijven hangen.

Criminalit­eit

Volgens de studie van het Europees Parlement uit 2017 heeft de zomertijd ook een positieve invloed op het subjectiev­e onveilighe­idsgevoel, omdat heel wat mensen bang zijn om buiten te komen na zonsonderg­ang. Bovendien is de late namiddag en de vroege vooravond het tijdstip waarop er veel criminalit­eit gepleegd wordt, zoals inbraken. Als het langer licht is, zou dat ontradend kunnen werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium