Het Belang van Limburg

Vader van drie gedode kinderen laat zijn partner niet vallen

Jonge moeder had eerstdaags afspraak bij psychiater

- Tim LESCRAUWAE­T

VARSENARE - De vader die zijn drie kinderen verloor bij het familiedra­ma in het WestVlaams­e Varsenare, laat zijn partner niet vallen. Zij verstikte hun dochtertje en twee zoontjes. “Maar als het kon, zou hij haar in de gevangenis gaan bezoeken”, aldus haar advocaat.

Heel Vlaanderen heeft met hem te doen. De jonge vader die dinsdagnac­ht in één klap zijn drie kinderen verloor én zijn vrouw zag worden opgepakt omdat zij hen om het leven had gebracht. Maar drie dagen na het drama laat de 32-jarige man zijn partner niet vallen. Ondanks het leed dat ze heeft aangericht. “Hij blijft haar steunen”, zegt advocaat Philip Van Den Berghe. Hij verdedigt mama Bieke W. (30), maar staat in nauw contact met beide families. “Hij zou haar in de gevangenis willen bezoeken. Alleen mag hij dat momenteel nog niet.”

In twee weken bergaf

Een dag voor het drama werd het koppel nog hand in hand op straat gezien. Maar amper enkele uren later bracht Bieke W. haar drie kinderen Elyse (4), Fabrice (2) en Arthur (3 maanden) om het leven. Daarna vertrok ze thuis en reed ze met haar wagen tegen een brugpijler langs de autosnelwe­g. Volgens haar advocaat geen gepland scenario. Wel iets wat de nacht zelf in haar gedachten is geschoten en helaas ook werkelijkh­eid werd. “Het is zeker niet zo dat ze al lang met dit idee speelde.”

Hij balanceert op een dunne koord: de stem van zijn cliënte laten horen zonder het geheim van het onderzoek te schenden. “Net daarom moet ik mijn woorden wikken en wegen. Maar haar gemoedstoe­stand is pijlsnel veranderd. En dan spreken we over een evolutie van ongeveer twee weken. Of dat door iets in gang is gezet? Nee, een externe trigger is er niet geweest. Haar partner merkte de laatste twee weken wel dat ze niet in haar normale doen was. Ze was al bij de huisdokter geweest en had een afspraak bij de psychiater vastgelegd. Meer nog: die stond eerstdaags gepland. Maar iedereen werd helaas in snelheid gepakt.”

Tijd terugdraai­en

De vader van het gezin wordt momenteel opgevangen. Zowel door zijn familie als door mensen van Slachtoffe­rhulp. “Er is professioe­en nele begeleidin­g voor hem voorzien”, aldus meester Van Den Berghe. “Dat is uiteraard nodig. Want iedereen vraagt zich af hoe je zoiets te boven komt. Momenteel is zijn intentie om Bieke te blijven steunen. Maar niemand heeft glazen bol en niemand kan voorspelle­n of dat ook in de toekomst zo zal blijven.”

Bieke W. zit momenteel in de Brugse gevangenis. En daar mag ze bezoek ontvangen. Gistermidd­ag gingen enkele familieled­en van Bieke W. haar al bezoeken. ’s Morgens ging haar advocaat al bij haar langs. “Ze blijft maar herhalen hoe graag ze de tijd terug zou willen draaien”, zegt hij. Dinsdag verschijnt ze voor de raadkamer in Brugge. Daarna organiseer­t de advocaat een persmoment. Normaal gezien met beide grootmoede­rs. “De twee families staan schouder aan schouder”, zegt hij. “Er worden geen stenen gegooid en iedereen steunt elkaar en Bieke. Niet gemakkelij­k, maar wel zeer moedig van alle betrokkene­n.”

De twee families staan schouder aan schouder. Er worden geen stenen gegooid. Niet gemakkelij­k, maar wel zeer moedig van alle betrokkene­n

Philip Van Den Berghe,

advocaat Bieke W.

 ?? FOTO HBVL ?? De vader van het gezin zou Bieke W. in de gevangenis willen bezoeken. Alleen mag hij dat momenteel nog niet. De vrouw zou intussen blijven zeggen dat ze de tijd terug zou willen draaien
FOTO HBVL De vader van het gezin zou Bieke W. in de gevangenis willen bezoeken. Alleen mag hij dat momenteel nog niet. De vrouw zou intussen blijven zeggen dat ze de tijd terug zou willen draaien

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium