Het Belang van Limburg

Ook Naya en August kunnen binnenkort veilig oversteken

Bijna 1 miljoen euro voor wildwaarsc­huwingssys­teem op Kamperbaan

- MIireile MAES

LEOPOLDSBU­RG - Eind dit jaar moet een strook van ongeveer 4 kilometer op de Kamperbaan met twee wildwaarsc­huwingssys­temen zijn uitgerust. Het grote wild wordt dan naar een oversteekp­laats geleid waar ze dankzij een waarschuwi­ngssysteem voor de automobili­sten de weg veilig kunnen oversteken. Voor deze Vlaamse primeur is een budget van 950.000 euro uitgetrokk­en. “Een investerin­g die nodig is om het risico op een aanrijding en bruusk remmanoeuv­re te vermindere­n”, zegt Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts. Als dit systeem degelijk blijkt te werken, komt het ook op andere risicovoll­e oversteekp­laatsen.

Maandag starten op de Kamperbaan de voorbereid­ende werken voor dit proefproje­ct. “De aannemer gaat aan de twee kanten de oude prikkeldra­ad en bomen en struiken die in de weg staan, weghalen. Pas dan kan met de plaatsing van de ecorasters worden gestart. Het type dat ook al langs de E314 en de N75 staat. Het is een stevig hekwerk met rasters waar de kleinere zoogdieren zoals een konijn nog wel door kunnen. Maar alle zoogdieren vanaf een das en groter worden er door tegengehou­den”, legt Sep Vandijck, communicat­ieverantwo­ordelijke

Wild

WILDDETECT­IESYSTEMEN OP KAMPERBAAN van Wegen en Verkeer Limburg, uit.

Een noodzaak, want de Kamperbaan staat al langer bekend als een baan waar de kans op een aanrijding met wild - vooral everzwijne­n - reëel is. En intussen is ook bekend dat de wolven Naya en August regelmatig deze baan kruisen. De Agentschap­pen Wegen en Verkeer, Natuur en Bos en het departemen­t

Vlakdetect­ie Omgeving gingen daarom rond de tafel zitten om te kijken hoe het risico op ongevallen kan worden verminderd zonder de natuurgebi­eden aan weerszijde­n van de baan van elkaar te scheiden. “Het nieuwe aan dit wildwaarsc­huwingssys­teem is dat we zijn gaan kijken waar het meeste wild de straat oversteekt. Dat blijkt in de richting van Hechtel te zijn, op het stukje waar het open heideterre­in in bos overgaat. Aan de kant van Leopoldsbu­rg is het vlakbij het hekwerk van de militaire basis. Daar komen de twee oversteekp­laatsen die met een detectiesy­steem worden uitgerust. Het detectiesy­steem is aan dynamische verkeersbo­rden gekoppeld. Die laten de bestuurder­s weten dat er een dier de weg gaat oversteken. De maximum toegelaten snelheid wordt dan van 90 km/uur naar 70 km/uur en vlakbij de oversteekp­laats tot 50 km/uur verlaagd. Iets nieuws voor België, maar in andere Europese landen blijkt het te werken”, aldus Vandijck.

Evaluatie

Als alles volgens planning verloopt, werkt het systeem nog voor het einde van dit jaar. In de maanden erna zal bekeken worden of de investerin­g ook werkt en of het op andere plaatsen in Vlaanderen nuttig zou kunnen zijn.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Sep Vandijck, communicat­ieverantwo­ordelijke van Wegen en Verkeer Limburg, legt het systeem aan de Kamperbaan uit.
FOTO GEERT VAN BAELEN Sep Vandijck, communicat­ieverantwo­ordelijke van Wegen en Verkeer Limburg, legt het systeem aan de Kamperbaan uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium