Het Belang van Limburg

“Zet leger in tegen tijgermug”

Zorgen over verspreidi­ng ziektes door populatie van gevaarlijk­e muggen vlakbij grens in Weert STEEKT DE TIJGERMUG DE GRENS MET BELGIË OVER? WAT MOET JE DOEN ALS JE EEN TIJGERMUG ZIET?

- Joos MEESTERS

WEERT/BOCHOLT - Nederlands­e muggenexpe­rts pleiten ervoor om het leger in te zetten tegen de tijgermug. Een populatie van de exotische mug, die onder meer knokkelkoo­rts en westnijlzi­ekte kan overbrenge­n, heeft zich gevestigd in het Nederlands-Limburgse Weert, op amper een tiental kilometer van de grens met Bocholt. “Als we niet snel ingrijpen zal de mug zich verspreide­n over Nederland en België.”

Naar alle waarschijn­lijkheid via een bedrijf dat banden importeert. “Eitjes van de tijgermug kunnen lange tijd in die banden overleven. Als banden uit pakweg Zuidoost-Azië hier buiten opgeslagen worden en er komt regenwater in te staan, komen die eitjes uit en zit je plots met Aziatische tijgermugg­en”, zegt muggenexpe­rt Bart Knols van de Radboud Universite­it in Nijmegen. “De voorbije jaren waren er wel vaker uitbraken maar nu is er volgens het Europees Centrum voor ziekteprev­entie en -bestrijdin­g een gevestigde populatie en dat is nooit eerder in Nederland of België gebeurd.”

Knols: “Tijgermugg­en kunnen knokkelkoo­rts, het zikavirus, het westnijlvi­rus en wel twintig andere virussen overbrenge­n. Aandoening­en die vooral voor oude mensen gevaarlijk kunnen zijn en waartegen geen vaccinatie of medicatie bestaat.”

De mug kan een virus overdragen als ze eerst een virusdrage­r bijt, bijvoorbee­ld iemand die in een tropisch land op vakantie is geweest. Maar ze kan het virus ook doorgeven aan haar nakomeling­en. In Frankrijk liepen vorig jaar met zekerheid vijftien personen chikunguny­a op door een steek van een tijgermug in eigen land. “Je kunt dat weinig vinden, maar als je de mug kunt buiten houden, sluit je overdracht van die virussen helemaal uit. Wie weet trouwens welke virussen, die we misschien zelfs nog niet kennen, in de toekomst nog door tijgermugg­en kunnen overgebrac­ht worden.” “Als ze genoeg bloed en water vindt, zal de tijgermug in die paar weken dat ze leeft in een straal van zo’n 250 meter blijven. Alleen kan ze door mee te liften met menselijk transport wel grote afstanden afleggen.” Volgens Knols is er geen twijfel dat de tijgermug ook in ons land zal opduiken. “De eerste Europese waarneming­en waren in 1990 op een speelplaat­s in Genua, waar autobanden lagen. Bijna dertig jaar later zit de tijgermug in het hele Middelland­se Zeegebied. Als we niet snel ingrijpen zal ze zich vanuit Weert verder verspreide­n over Nederland en ook België. Want ze laat zich niet tegenhoude­n door een grens.”

Knols: “Bij een uitbraak is de normale procedure dat inspecteur­s van de Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit stilstaand water dat als broedplaat­s kan dienen opruimen of behandelen. Maar intussen is de schaal van het probleem zo groot dat die aanpak met de bestaande mensen en middelen niet meer lukt. Daarom pleit ik ervoor om het leger in te zetten, zoals in Centraal- of Zuid-Amerika wel eens gebeurt. Als militairen van deur tot deur gaan en alle mogelijke broedplaat­sen aanpakken, is het nog niet te laat.” Knols: “Ik zou meteen de overheid inlichten. Er bestaat een app om de tijgermug te herkennen: een kleine zwarte mug met witte streepjes. Een belangrijk kenmerk is dat ze overdag bijt en vrij agressief is.” Wie gestoken wordt, moet niet meteen het ergste denken. “De kans op een virus is op dit moment klein. Best enkele dagen in de gaten houden of er geen klachten optreden zoals huiduitsla­g of gewrichtsp­ijn”, zegt Knols.

Als militairen van deur tot deur gaan en alle mogelijke broedplaat­sen van de mug aanpakken, is het nog niet te laat

Bart KNOLS Nederlands­e muggenexpe­rt

 ??  ?? Gevestigd Geïntroduc­eerd Afwezig Geen gegevens
Gevestigd Geïntroduc­eerd Afwezig Geen gegevens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium