Het Belang van Limburg

Het nieuwe schooljaar van minister Crevits

-

Dan hebben we hopelijk een objectief beeld. Ik zit niet in de stuurgroep, dat wil ik niet, want dan zouden ze misschien kunnen denken dat ik zou bijsturen.”

Bestaat de kans dat de leerkracht­en uit het hoger middelbaar evenveel uren zullen moeten lesgeven als die van het lager middelbaar?

“Dat weet ik niet. Ik hoor van leerkracht­en Nederlands dat een verhandeli­ng van een laatstejaa­rs verbeteren, verschrikk­elijk veel werk is. En als je dan een klas van 25 leerlingen hebt…”

Dus die berekening van hoeveel uren een leerkracht werkt, zal hét nieuws van dit najaar worden?

“In onderwijsl­and is er alle weken nieuws. Toen ik als minister van Onderwijs startte, zeiden sommigen dat ik nooit zoveel media zou halen als toen ik minister van Openbare Werken was. Maar dat valt nog mee .” (lacht)

Vorig schooljaar was er ook veel commotie over het M-decreet. Bent u intussen tevreden over het systeem van teams die de leerkracht­en moeten bijstaan?

“De schoolstar­t verloopt in elk geval rustiger dan vorig jaar. Het M-decreet is intussen ook bijgestuur­d. Voor sommigen gaat het te snel, voor anderen te traag. Ik hou wel van de middenweg.”

Ook voorpagina­nieuws deze zomer: hogeschool PXL die via een Nederlands­e omweg een profession­ele master aanbiedt.

“Daar was ik niet gelukkig mee, al was het maar omdat de studenten volgens mij niet beseffen dat ze geen Vlaams, maar een Nederlands masterdipl­oma krijgen. In Vlaanderen is er duidelijkh­eid: de hogeschole­n leveren bachelors af, de universite­iten masters. Nu hoor ik van bachelors dat ze wel willen schakelen naar een master, maar dat die trajecten niet goed zijn uitgebouwd. Dat kan veel beter en dat is een opdracht voor hogeschole­n en universite­iten samen. Ik was wel blij met hun bericht over de laatstejaa­rs van de lerarenopl­eiding die hun laatste jaar bijna volledig omzetten in stage. Het is goed dat de geest van duaal leren zijn weg vindt naar het hoger onderwijs. De hogeschole­n krijgen er met de graduaatso­pleidingen een enorme toegangspo­ort bij. Die opleidinge­n verschuive­n in 2019 van het volwassene­nonderwijs naar de hogeschole­n. Bovendien is de financieri­ng zo geregeld dat ze extra geld krijgen voor elke extra student en dat is in het hoger onderwijs nog nooit gebeurd. Op de arbeidsmar­kt zijn die diploma’s ook enorm veel waard. Ze zouden daar beter hun energie in steken in plaats van in die masters waarvan allesbehal­ve zeker is dat ze ook als masters worden betaald.”

Hebt u nog iets gehoord over de Staten-Generaal die een paar jaar geleden werd gehouden naar aanleiding van de knelpunten in het Limburgs onderwijs?

“Ik onthou dat er toen ook 1,5 miljoen euro is vrijgemaak­t voor de uitbouw van de graduaatso­pleiding en de overgang naar het hoger onderwijs.”

Wat staat er nog op het programma dit komende jaar?

“De eindtermen moeten nog door het parlement. Verder hebben we bijna het hele regeerakko­ord uitgevoerd. Ik heb intussen geleerd dat elke hervorming in het onderwijs er eentje is van de lange termijn. De moderniser­ing van het secundair onderwijs is al twee legislatur­en geleden gestart. Die gaat volgend schooljaar in.”

Dan zit u hier opnieuw?

“Ik doe mijn job ontzettend graag, maar eerst zijn er verkiezing­en, lokaal, nationaal én Europees.”

Wil u graag opnieuw minister van Onderwijs worden?

“Vorige keer heb ik onderhande­ld alsof ik minister van Openbare Werken zou worden. Het is anders gelopen, niet omdat ik moest, maar omdat ik de kans kreeg.”

N-VA is zich de laatste tijd zeer fel aan het profileren op onderwijs. Azen ze op uw zetel?

“De vorige legislatuu­r zijn ze ook fel bezig geweest met onderwijs, maar toch vonden ze het oké dat ik minister van Onderwijs werd.”

Met de werklastme­eting zullen we voor de eerste keer een zicht krijgen op wat leerkracht­en allemaal presteren

Hilde Crevits

Dus geen schrik dat ze Onderwijs opeisen?

“Je kan alles willen. Philippe Muyters (N-VA) heeft Wetenschap­sbeleid, dat zou ik graag zien samenvalle­n met Onderwijs. Er zijn zoveel interessan­te bevoegdhed­en. In elk geval voer ik elke dag onderwijsb­eleid alsof ik het nog zeer lang zou doen en niet om er vanaf te zijn.”

Wordt u niet liever CD&V-voorzitter?

“Dat is momenteel niet aan de orde, maar in de politiek mag je nooit op voorhand nee zeggen. Bij niets.”

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS ??
FOTO'S LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium