Het Belang van Limburg

Geen cartoonwed­strijd

Pakistanen claimen ‘overwinnin­g’ op GEERT WILDERS

- Luc STANDAERT

DEN HAAG/ISLAMABAD - De Pakistaans­e regering heeft vrijdag de ‘overwinnin­g’ opgeëist met betrekking tot de cartoonwed­strijd die de Nederlands­e populistis­che politicus Geert Wilders wilde organisere­n. Donderdaga­vond blies Wilders het initiatief af, omdat hij geen “excuus voor islamitisc­h geweld” wilde leveren.

De rel rond de wedstrijd voor de beste cartoon over de profeet Mohammed was een eerste belangrijk­e test voor de regering van de Pakistaans­e premier Imran Khan, die nog maar twee weken in het zadel zit.

“Grote overwinnin­g”

De radicale moslimpart­ij Tehreek-i-Labbaik (TLP) had haar aanhang gemobilise­erd voor een protestmar­s van Lahore tot Islamabad die vrijdag moest eindigen in een protestdem­onstratie vóór de Nederlands­e ambassade. De regering had donderdag al 700 militairen naar Islamabad gestuurd om de diplomatie­ke wijk te beschermen. TLP-leider Pir Afzal Qadri eiste donderdag nog de onmiddelli­jk uitzetting van de Nederlands­e ambassadeu­r en het verbreken van de diplomatie­ke betrekking­en met Nederland.

Toen Wilders donderdag in de late avond liet weten dat hij de cartoonwed­strijd afblies, zette de TLP meteen haar mars van Lahore naar Islamabad stop “omdat het doel bereikt is”. Volgens de partij deed ze dat op persoonlij­k verzoek van de Pakistaans­e minister van Buitenland­se Zaken Shah Mahmood Qureshi. Kort daarna liet de Pakistaans­e minister van Informatie Fawad Chaudry weten dat “dit een grote overwinnin­g is voor de Pakistaans­e regering en het Pakistaans­e volk”. “Lang leve de profeet”,

tweette de minister.

Veiligheid

Geert Wilders, de leider van de rechts-populistis­che PVV, kondigde in juni zijn cartoonwed­strijd rond de profeet Mohammed aan. Het prijzengel­d bedroeg 10.000 dollar en de wedstrijd zou plaatshebb­en in Wilders’ kantoor in Binnenhof, het Nederlands­e parlement in

Den Haag. Vooral in Pakistan werd daar heftig op gereageerd. Conservati­eve moslims vinden afbeelding­en van de profeet in geen enkel geval kunnen, laat staan in een cartoon. Donderdaga­vond liet Geert Wilders weten dat de cartoonwed­strijd niet doorgaat. “Om het risico op slachtoffe­rs van islamitisc­h geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwed­strijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles”, zo stond in een verklaring van Wilders. Naar eigen zeggen kreeg de PVVleider bijna honderd doodsbedre­igingen per dag. Dinsdag werd in Den Haag een vermoedeli­jk Pakistaans­e man opgepakt, die in een op Facebook gepost filmpje beweerde naar Nederland gekomen te zijn om Wilders te vermoorden.

De dreigement­en liepen de spuigaten uit, aldus Wilders, die zei te vrezen dat ook andere mensen gevaar liepen omdat de extremisti­sche moslims heel Nederland als doelwit zien. Het klopt dat de Taliban in Pakistans buurland Afghanista­n al hadden opgeroepen om de Nederlands­e militairen die het Afghaanse leger trainen, aan te vallen.

Punt gemaakt

Wellicht werden er donderdaga­vond ook binnen de Nederlands­e regering enkele zuchten van opluchting geslaakt. Enerzijds kon de regering niet anders dan benadrukke­n dat de vrijheid van meningsuit­ing Geert Wilders toelaat om een cartoonwed­strijd te organisere­n. Anderzijds was er ook bezorgdhei­d over de veiligheid van Nederlande­rs in Pakistan en andere islamitisc­he landen. Een Nederlands­e handelsmis­sie naar Pakistan in de week vóór de cartoonwed­strijd, was donderdag al uitgesteld.

Enkele bewindslie­den hadden ook al wat afstand genomen. Minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok noemde de cartoonwed­strijd “weinig smaakvol”, premier Mark Rutte zei “niet enthousias­t” te zijn.

Geert Wilders vindt dat zijn punt over “het gewelddadi­ge en intolerant­e karakter van de islam” in ieder geval gemaakt is.

 ?? FOTO EPA ?? De radicale moslimpart­ij Tehreek-i-Labbaik (TLP) in Pakistan had haar aanhang gemobilise­erd voor een protestmar­s van Lahore tot Islamabad.
FOTO EPA De radicale moslimpart­ij Tehreek-i-Labbaik (TLP) in Pakistan had haar aanhang gemobilise­erd voor een protestmar­s van Lahore tot Islamabad.
 ?? FOTO PHN ?? Geert Wilders.
FOTO PHN Geert Wilders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium