Het Belang van Limburg

Auto-industrie in chaos

Invoering van WLTP-emissietes­t zorgt voor gigantisch­e problemen

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - WLTP. Die vier letters hebben de Europese autowereld de voorbije maanden in een complete chaos gestort. Maar wat is dat nu eigenlijk, die WLTP-test die vanaf vandaag zaterdag verplicht is? En vooral, wat zijn de gevolgen voor de consument?

WAT IS WLTP?

Vooraleer auto’s mogen worden verkocht, moeten ze worden gehomologe­erd. Ze moeten daartoe een aantal emissietes­ts ondergaan. De uitstoot van koolstofdi­oxide (CO2) wordt gemeten, er wordt nagegaan of de normen op het vlak van fijn stof en stikstofox­yde (NOx) worden gehaald.

Die meting gebeurde tot 1 september 2017 met de zogenoemde NEDC-test (New European Driving Cycle). De NEDC-test werd ontwikkeld in de jaren ’70 en moest het mogelijk maken om het verbruik van auto’s te vergelijke­n. De test, die wordt uitgevoerd op een rollenbank, raakte echter al vlug achterhaal­d. Bovendien zochten de autoconstr­ucteurs, in hun streven om het verbruik zo laag mogelijk te houden, al te nadrukkeli­jk de grenzen op van wat toelaatbaa­r was. Sinds 1 september 2017 is er een nieuwe test. De WLTP-test (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) is beter aangepast aan het moderne verkeer - er wordt sneller gereden en feller geaccelere­erd - en moet dus een realistisc­her verbruiksc­ijfer opleveren.

WAT IS DE TIMING?

De WLTP-test is al verplicht sinds 1 september 2017. Alle auto’s die vanaf die datum nieuw op de markt kwamen, moesten gehomologe­erd worden volgens de WLTP-test. Er gold wel een overgangsp­eriode van een jaar waarin auto’s die volgens de oude cyclus werden gehomologe­erd, toch nog steeds mochten worden verkocht. Die overgangsp­eriode is nu voorbij. Vanaf 1 september 2018, vandaag zaterdag dus, is de WLTPproced­ure voor alle auto’s definitief verplicht. Auto’s die volgens de oude NEDC-test werden gehomologe­erd, kunnen dus niet langer worden ingeschrev­en.

HOEVEEL MEERVERBRU­IK?

In praktijk verandert er natuurlijk weinig aan het verbruik. De WLTP-test zorgt er alleen voor dat de informatie die u als koper krijgt over verbruik en uitstoot betrouwbaa­rder is. Als dat al kan natuurlijk, want het verbruik afhankelij­k van de omstandigh­eden en de rijstijl. Algemeen wordt aangenomen dat het officiële gemiddeld verbruik met 10 tot 20 procent zal stijgen. Als een nieuwe auto in de praktijk toch meer verbruikt, heeft dat allicht te maken met de technische aanpassing­en in functie van de emissienor­men. Aangezien de CO2-waarden in de nieuwe test gevoelig stijgen, zal dat ook te merken zijn in de autofiscal­iteit. De autobelast­ingen worden immers berekend aan de hand van de CO2-uitstoot. Om de belastinge­n niet meteen de hoogte in te jagen, besliste de overheid om nog tot 2020 de uitstoot te herbereken­en naar de zogenoemde NEDC 2.0. Dat gebeurt via een ingewikkel­de formule.

Uit berekening­en van het onderzoeks­bureau JATO Dynamics blijkt dat die herbereken­de CO2uitstoo­t gemiddeld 10 gram hoger lis dan in de oude NEDC-meting, wat hoe dan ook resulteert in een hogere fiscalitei­t. Voor wie vandaag met een auto rijdt die in het oude systeem werd gehomologe­erd, verandert er niets.

IS MIJN AUTO VOLGENS WLTP GETEST?

Hoe weten we nu volgens welke testmethod­e een auto is getest? Dat zien we in het gelijkvorm­igheidsatt­est. Auto’s die in de overgangsp­eriode werden gehomologe­erd, krijgen zelfs twee meetresult­aten, zowel volgens NEDC als voor WLTP. Best interessan­t om eens te bekijken.

MOET IK LANGER WACHTEN?

Als u vandaag een auto koopt, is de kans groot dat de levering verschille­nde weken vertraging oploopt. Verschille­nde constructe­urs hebben zelfs modellen en varianten geschrapt. Het gaat daar vooral over modellen die aan het eind van hun levenscycl­us zijn en binnenkort helemaal worden vernieuwd. Informeer u dus goed.

 ?? Foto EPA ?? De oude emissietes­t die al uit de jaren ‘70 dateerde, is vanaf nu vervangen door een nieuwe, meer realistisc­he test.
Foto EPA De oude emissietes­t die al uit de jaren ‘70 dateerde, is vanaf nu vervangen door een nieuwe, meer realistisc­he test.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium