Het Belang van Limburg

Snelste 100 meter van het seizoen

- Bruno HOEBEN

CHRIS COLEMAN strandt met 9”79 op drie honderdste­n van stadionrec­ord

Jamaicaan

De sterkst bezette 100 meter ooit op de Memorial was het. Acht sprinters met een besttijd onder tien seconden in de startblokk­en verzameld. De 22-jarige Amerikaan Christian Coleman toonde zich de snelste in 9”79, de snelste wereldjaar­tijd. Mooi, maar volstond het om het gevoel van nostalgie naar Usain Bolt, die zeven jaar geleden het stadionrec­ord op 9”76 vastlegde, te doen verdwijnen? Daar valt over te discussiër­en.

Dat 9”79 een absolute topchrono is, daar kan geen twijfel over bestaan. In het verleden slaagden slechts zes atleten erin de hectometer sneller af te leggen dan Coleman gisteravon­d. Maar probleem blijft dat Coleman er niet in slaagt echte emotie los te weken bij het grote publiek, zoals in het verleden Usain Bolt, Carl Lewis en Ben Johnson dat wel konden. Indoorwere­ldrecordho­uder 60 meter met 6”34, tweede op het WK in Londen vorig jaar achter Justin Gatlin maar voor Bolt, het zijn referentie­s om u tegen te zeggen, maar wie kan ze zo uit het blote hoofd citeren behalve de verstokte atletiekli­efhebber?

En zo komen we nog maar eens bij de vaststelli­ng dat de atletiek wanhopig op zoek blijft naar een nieuwe Usain Bolt. Want Coleman kan niet alleen niet tippen aan het charisma van de gepensione­erde Jamaicaans­e superster, ook louter sportief heeft hij nog een hele weg af te leggen om tot op de hoogte van Bolt te komen. Niet alleen omdat de Jamaicaan met een supersonis­che 9”58 al negen jaar het wereldreco­rd in handen heeft, maar ook omdat die een indrukwekk­ende reeks topchrono’s achter zijn naam heeft staan. Liefst elf keer deed het spurtwonde­r uit de Caraïben de chrono’s stoppen op of onder de 9”79 van Coleman, waarvan twee keer in het Koning Boudewijns­tadion: 9”77 in 2008 en 9”76 in 2011.

Maar als het over zijn sportieve ontwikkeli­ng gaat, pleit Coleman verzachten­de omstandigh­eden. “Vanavond kon ik pas de eerste keer dit seizoen al mijn kwaliteite­n aanspreken”, aldus de jonge Amerikaan. “Ik ben de voorbije maanden voortduren­d gehinderd geweest door blessures aan beide hamstrings, daardoor kon ik nooit opbouwen naar die ene, ideale wedstrijd.”

Hamstrings

Die ene, ideale wedstrijd, wat bedoelt Coleman daarmee? Het antwoord illustreer­t dat de Amerikaan helemaal niet beantwoord­t aan het beeld van de grootsprak­erige testostero­nbommen voor wie sprinters vaak gehouden worden. “Ik wil geen cijfers noemen waar ik in de toekomst wil uitkomen, ik probeer gewoon elke keer zo snel mogelijk te lopen. Of ik nu vind dat ik de allersnels­te sprinter ter wereld ben? Goed, ik mag dan wel bovenaan de wereldrang­lijst van dit seizoen staan, toch ga je me dat niet horen zeggen. Er zijn nog zoveel andere goede sprinters naast mij.” Charisma, het blijft het grote manco van de wereldspri­nt anno 2018. Of Christian Coleman, de Diamond League-winnaar die gisteren 50.000 dollar verdiende, Noah Lyles – gisteren niet aanwezig op de Memorial, maar donderdaga­vond 19”67 over 200 meter in Zürich – of nog iemand anders in de voetsporen van Usain Bolt wil treden, op dat vlak is er nog wel wat werk.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium