Het Belang van Limburg

“Ik duw mezelf te vaak de

ROMAN BEZUS DE INTROVERT, FILOSOOF EN DRAAISCHIJ­F VAN STVV

- Scheidsrec­hter Stadion Aftrap Stayen 20.00 uur Gunter SCHOOFS Christof Dierick

Net als op Sclessin zal Roman Bezus STVV tegen Oostende op sleeptouw moeten nemen op zoek naar de eerste zege van het seizoen. De Oekraïner is de man van de geniale ingevingen. ‘Mister Gamechange­r’, noemde de Japanse coach Shimoda hem vorig seizoen nog. “Gamechange­r? Ik hoor die naam niet graag. Dat is een naam voor Messi”, aldus Bezus, die aan de vooravond van het duel tegen de kustploeg tijd maakt voor een openhartig gesprek.

We ontmoeten Roman Bezus op het terras van Café ‘De Wijzen’ in Hasselt op het Kolonel Dusartplei­n. Op vrijdagmid­dag heeft het uitgaanspu­bliek er plaatsgema­akt voor hardwerken­de marktkrame­rs. De Oekraïner nipt aan een tas koffie, terwijl hij controleer­t of de omgedraaid­e pet nog naar wens zit op z’n gegroeide blonde haardos. Bezus wijst naar een appartemen­t aan de overkant. “Ik huur het. Een dure grap, met mijn STVV-loon kom ik niet toe. Maar het is ruim en we wonen er graag.”

Roman BEZUS

ROMAN DE VOETBALGOE­ROE

“STVV Europees? Veel te vroeg”

De 27-jarige Bezus volgt aan een tafeltje de loting van de Europa League op zijn smartphone. “Ik volg zowat alles in het voetbal. Maar nu duim ik vooral dat Genk gelinkt wordt aan Dynamo Kiev. Dan zakken veel Oekraïense vrienden naar Limburg af. Dat wordt een blij weerzien, want ik heb er drie seizoenen gepeeld. Verdorie, ze komen in een andere poule terecht. Jammer, maar het zij zo. (schatert) Laten we even kijken in welke pot STVV terechtkom­t. Nee, serieus, voor Europees voetbal moet Sint-Truiden nog heel veel stappen zetten.”

ROMAN DE GROOTVERDI­ENER “In Kiev verdiende ik tien

keer zo veel als nu”

“Niet dat ik bij Dynamo Kiev mijn beste sportieve periode meegemaakt heb. Maar ik was internatio­nal en ik had een goed contract. Mijn salaris was tien keer zo groot als mijn huidig loon. Dat is niet overdreven. Mijn béste periode kende ik bij Vorskla Poltava, waar ik al even dik betaald werd. Ik kreeg van de voorzitter een appartemen­t boven op mijn loon.”

ROMAN DE BEZITTER

“Ik heb drie appartemen­ten,

die staan leeg”

“Ik heb in Oekraïne drie woonsten. Eentje in Poltava, eentje in Kiev en eentje in Kremenchuk. Ze staan alle drie leeg. Ja, in het verleden heb ik goed geboerd. Ik rijd rond met een oerdegelij­ke Mercedes van mezelf. Hier in België leven mijn gezin en ik graag royaal. Ik kom dus niet elke maand toe. Ik shop graag, net als mijn vrouw. Regelmatig komen we aan onze spaarcente­n.”

ROMAN DE KANARIE I

“Hoe ik bij STVV ben beland? Na Kiev trok ik naar Dnipro, maar die club ging plots financieel ten onder, net als de Oekraïense competitie. Ik kon toen naar Turkije, maar mijn manager vond het beter om naar België te verhuizen, ook al verdiende ik veel minder dan in Oekraïne. Ik liet mij overtuigen door Ivan Leko. Maar onder hem verdween ik uit beeld. Ik kampte met een vertrouwen­scrisis. Het mentale aspect is een pijnpunt.”

ROMAN DE KANARIE II “Marquez wilde me

niet laten gaan”

“Mijn eerste contract bij STVV was er eentje voor één seizoen met een optie voor nog een extra jaar. Maar de club lichtte die optie niet. Ik kon terug naar Vorskla, mijn eerste club in Oekraïne. Toen ik hier was om een aantal zaken af te handelen, vroeg ik aan Philippe Bormans om nog een weekje te mogen meetrainen. Dat was onder de toenmalige Spaanse coach Marquez. Die wilde me graag houden. Daarom tekende ik toen een spotgoedko­op contract, aan veel slechtere voorwaarde­n, voor twee seizoenen met optie. (cynisch lachje) Ik weet eigenlijk niet waarom.”

ROMAN DE EENZAAT

“In de kleedkamer ben ik zeker niet de luidruchti­gste, integendee­l. Ik ben van nature introvert. Als ik mezelf beter kon verkopen, had me dat misschien al meer opgeleverd. Ik ben blij dat ik Pino Canale heb ontmoet. Hij is een vriend van me geworden en heeft me ook geholpen met een aantal zaken. Intussen ben ik ook verbonden aan Patrick De Koster, de manager van Kevin De Bruyne. Ach, als je goed speelt, heb je geen makelaar nodig.”

ROMAN DE FILOSOOF

“Vaak mijmer ik over het leven”

“Ik drink regelmatig een koffie op de terrassen van het Dusartplei­n. Hier is altijd wel wat te beleven. Soms mijmer ik over het leven. Terwijl de kinderen spelen, luister ik naar de muziek. Toen België Brazilië klopte op het WK, had je het hier moeten zien. Fenomenaal. Als ik niet in de stad kuier of op een terrasje zit, slaap ik thuis heel veel. Ik heb die rust nodig.”

ROMAN DE GELOVIGE

“Ga jij twee keer per maand

naar de Kerk? Ik wel”

“Als ik lees, lees ik in de Bijbel. Alles wat zich voor de geboorte van Christus heeft afgespeeld, boeit me. Mijn gezin is orthodox. Mijn geloof verschilt dus niet zo veel van dat van christenen. Wel maken we het kruisteken een beetje anders en vieren wij Kerstmis in januari. Ga jij twee keer per maand naar de kerk? Ik wel. In Genk is een orthodoxe kerk. Ik hou ook van religieuze films.”

ROMAN DE HUISVADER

“We verwachten een derde kind”

“Mijn vrouw Anna heeft vaak heimwee. Dat is een probleem. Maar ze moét hier zijn, anders red ik het niet. Ik kan niet zonder haar en zonder Kyryll en Matviy. Onze jongens zijn 5 en 2,5 jaar oud. En er is een derde jongen op komst. Anna is zeven maanden zwanger. (lacht) Nog één jongen erbij en we kunnen starten in het futsal.”

ROMAN DE EEUWIGE NUMMER TIEN “Özil en Kroos maakten me

belachelij­k als nummer zes”

“Onder Ivan Leko speelde ik een paar keer op de flank, maar dat is niet mijn ding. Ik ben een nummer tien. Al speelde ik in Oekraïne ook op andere posities. Bij Dynamo stond ik ooit linksmidde­n tegen Bordeaux. Een catastrofe. In mijn eerste interland met Oekraïne in 2012 stond ik op de zes. De coach haalde me na veertig minuten naar de kant. Het was in een vriendscha­ppelijk duel tegen Duitsland (3-3, nvdr.). Met Shevchenko nog als ploegmaat werd ik voor de ogen van 77.000 man weggetikt door Özil en Kroos. Gelukkig hebben ze me nadien nooit meer op de zes gezet.”

ROMAN DE EEUWIGE WINNAAR “Steven De Petter is

een perfecte mental coach”

“Ik ben heel teleurgest­eld na een nederlaag en streng voor mezelf. Misschien wel te streng. Bij Dynamo Kiev en Dnipro had ik dat ook al. Ik duw mezelf de dieperik in. Dat ik een mental coach nodig heb? Met Marc Brys had ik al goeie gesprekken. Ik moet kunnen zeggen wat ik denk eens een gesprek op gang is. Steven De Petter is voor mij ook een beetje de mental coach binnen de ploeg.”

Ik heb in het verleden goed geboerd. Mijn vrouw en ik leven royaal. Ik kom dus niet elke maand toe. Regelmatig gaan we aan onze spaarcente­n

“Ik liet me overtuigen door Leko”

“Ik ben introvert ”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium