Het Belang van Limburg

“Buitenland schat me hoger in”

Waarom Van Crombrugge nog steeds keeper is van Eupen en niet van Standard

-

Het is een lange emotionele transferzo­mer geweest voor Hendrik Van Crombrugge. De Eupense doelman stond eind vorig seizoen op de verlanglij­st van zowat elke Belgische topclub (met uitzonderi­ng van Genk) maar geraakte uiteindeli­jk toch niet weg uit Eupen. “Ik had gehoopt dat één van de topclubs nu wel zou toehappen”, geeft hij toe. “Allemaal hebben ze geïnformee­rd bij mijn makelaar (Gunter Thiebaut, nvdr) maar er is maar één Belgische club waarmee ik zelf ben gaan praten. Dat was Club Brugge. Ik heb een goed gesprek gehad met Vincent Mannaert. Daar is het ook bij gebleven. Bij Standard was ik één van de kandidaat-opvolgers voor Ochoa maar hij bleef.”

Te duur voor België

De hoge transferso­m die Eupen vroeg – 2,5 miljoen euro - bleek het grootste struikelbl­ok te zijn op de Belgische markt. “De Belgische competitie is een transitmar­kt. Veel clubs mikken op spelers die ze goedkoop kunnen aantrekken om ze dan duur te verkopen. Ik ben duurder en dat schrikt veel clubs af. De kans dat ze mij met veel winst kunnen doorverkop­en is misschien kleiner dan bij een jongere doelman als Didillon. Voor een spits worden zulke bedragen wel betaald maar voor een doelman ligt dat blijkbaar anders.”

En dus kijkt Van Crombrugge steeds meer naar het buitenland als zijn volgende bestemming. De hoop om van Eupen rechtstree­ks te verhuizen naar een Belgische topclub heeft hij laten varen. “Zouden ze opeens wel in actie schieten als ik nog een seizoen bevestig bij Eupen? Dat betwijfel ik. Dit klinkt waarschijn­lijk arrogant maar ik denk dat ik de Belgische competitie misschien al ontgroeid ben. Voor de Belgische topclubs ben ik blijkbaar te duur maar in

Hendrik VAN CROMBRUGGE het buitenland zijn er al twee mooie clubs geweest die de vraagprijs van Eupen wilden betalen.”

Te nuchter

Ajax kwam vorige zomer al tot een akkoord met Eupen maar botste uiteindeli­jk op een ‘neen’ van Van Crombrugge zelf. Een beslissing waar hij één jaar later spijt van heeft. “Als ik het opnieuw kon doen dan had ik ‘ja’ gezegd. Absoluut. Ik dacht dat het niveauvers­chil tussen Eupen en Ajax té groot ging zijn. Ik wilde geen stappen overslaan. Op dat vlak ben ik misschien té nuchter. Te beredeneer­d. In deze wereld moet je soms blind voor iets durven gaan. Maar dat ligt niet in mijn aard. Op het veld ben ik allesbehal­ve een twijfelaar maar ernaast ben ik iemand die de zaken vaak overdenkt. In het voetbal is dat soms nefast.”

Mede daardoor legde Van Crombrugge deze zomer ook een aanbod van het Italiaanse Sassuolo naast zich neer. “Door omstandigh­eden is dat niet kunnen doorgaan. Maar uitstel is geen afstel. Ik weet dat ze nog altijd geïnteress­eerd in me zijn en de Serie A is een competitie die me ook wel aantrekt.”

Weg in winter?

Of Van Crombrugge het seizoen zal uitdoen bij Eupen is dus een groot vraagteken. “Als ik mijn niveau kan aanhouden dan bestaat de kans dat er in de winter al iets komt.” De vraag is of Eupen zijn doelman en sterkhoude­r dan wil laten gaan als ze opnieuw in acuut degradatie­gevaar verkeren? “Als er iets komt wat me echt interessee­rt dan reken ik erop dat ze me niet zullen tegenhoude­n. Maar natuurlijk zal onze sportieve situatie ook een rol spelen. Een extra motivatie om nu al zoveel mogelijk punten te pakken.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium