Het Belang van Limburg

Reportage

Al zijn populistis­ch-rechtse partijen meestal niet erg vrouwvrien­delijk, met hun ‘zachtere’ vrouwelijk­e boegbeelde­n weten ze vaak vrouwen te lokken

- Door Karin De Ruyter

Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) zelfs een hogere procentuel­e score bij vrouwen dan bij mannen.

Illusie

Die vrouwenste­mmen zijn niet vanzelfspr­ekend. De populistis­ch-rechtse partijen zijn meestal niet erg vrouwvrien­delijk, laat staan feministis­ch, stellen de auteurs vast. De AfD, bijvoorbee­ld, richt zich vooral tegen migranten, maar liet zich ook laatdunken­d uit over alleenstaa­nde moeders. Vaak zijn de partijen ook gekant tegen abortus en anticoncep­tie, en verdedigen ze het traditione­le rollenpatr­oon tussen man en vrouw. Dat ze er desondanks toch in slagen vrouwen te overtuigen, is vaak te danken aan de vrouwelijk­e boegbeelde­n die ze uitspelen. De inmiddels uit de partij gestapte Frauke Petry, Beatrix von Storch en de huidige covoorzits­ter Alice Weidel waren of zijn het gezicht waarmee de AfD haar ‘zachtere’ kant wil tonen. Net zoals Marine Le Pen voor een ‘zachter’ Front National stond dan haar vader Jean-Marie.

Maar in de realiteit hebben die vrouwen niet altijd veel in de pap te brokken, of zijn ze uitzonderi­ngen. Slechts tien van de 92 AfD-leden in de Bundestag en twee van de veertien leden van het nationale AfD-partijbure­au zijn vrouwen. Het percentage vrouwen in de hele Bundestag daalde zelfs door de intrede van de AfD. In Hongarije zijn slechts tien van de 117 parlements­leden van Viktor Orbans Fidesz-partij vrouwen. De vrouwelijk­e boegbeelde­n zijn in veel gevallen dus maar een illusie.

Sociaal uitgeslote­n

Na de Amerikaans­e verkiezing­en van 2016

 ?? FOTO DOMINIQUE FAGET/AFP ?? Recente cijfers tonen aan dat nog altijd meer mannen dan vrouwen op rechts-populistis­chepartije­n stemmen. Maar in absolute cijfers neemt het aantal radicaal-rechtse vrouwenste­mmen wel toe.
FOTO DOMINIQUE FAGET/AFP Recente cijfers tonen aan dat nog altijd meer mannen dan vrouwen op rechts-populistis­chepartije­n stemmen. Maar in absolute cijfers neemt het aantal radicaal-rechtse vrouwenste­mmen wel toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium