Het Belang van Limburg

Waarom vrouwen op populistis­che partijen stemmen

-

Boze (bijna) kaalgescho­ren mannen, gebalde vuisten in de lucht, met daartussen hier en daar een bijna verloren gelopen vrouw. Dat is het beeld dat we meekregen van de recente rellen in het Saksense Chemnitz, na een steekparti­j waarbij een Syriër en een Irakees een Duitse man doodstaken. Ook de in extreemrec­hts gespeciali­seerde politicolo­og Cas Mudde stelde vast dat extreemrec­htse bewegingen en bijeenkoms­ten ‘vooral aangedreve­n worden door mannen’.

Toch stemmen veel – en steeds meer – vrouwen ook op radicaal- en extreemrec­htse partijen, stelt een gisteren verschenen studie van de Duitse, met de sociaaldem­ocratische SPD gelieerde, Friedrich Ebert Stiftung. De auteurs van de studie vragen zich vooral af waarom vrouwen zich steeds meer door dat populistis­che rechtse discours aangesprok­en voelen. Ze keken daarbij naar zes Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Polen, Hongarije, Griekenlan­d en Zweden.

Recente cijfers tonen aan dat nog altijd meer mannen dan vrouwen op dergelijke partijen stemmen. In Duitsland, bijvoorbee­ld, is slechts 33 tot 42 procent van de stemmen voor de Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) afkomstig van vrouwen, als men alle federale en deelstaatv­erkiezinge­n bij elkaar neemt. Maar in absolute cijfers neemt het aantal radicaal-rechtse vrouwenste­mmen wel toe. In 2013 koos bij de verkiezing­en voor het federale parlement slechts 4 procent van de vrouwen voor de AfD, en 6 procent van de mannen. In 2017 was dat 9 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen. In Polen haalde en die van vorig jaar in Duitsland zijn veel studies gewijd aan de redenen waarom kiezers die zich de verliezers van de globaliser­ing voelen, voor rechtse populisten kiezen. Zo bleek dat AfD-kiezers vaak bang zijn om sociaal uitgeslote­n te worden en de controle over hun leven te verliezen. En tot die groep behoren nu net veel vrouwen, schrijft Elisa Gutsche die de studie coördineer­de. Vrouwen behoren vaak tot de kwetsbaars­te sociale groepen: ze werken vaker in minder goed betaalde sectoren en in precaire jobs, worstelen met een tekort aan kinderopva­ng enz. Daarom voelen ook net zij zich vaak bedreigd door migranten en vluchtelin­gen: onder aan de sociale ladder wordt het hardst gevochten om een plek.

Veel van de rechtse partijen spelen daarop in door een beleid te voeren of voor te staan dat gericht is op het traditione­le gezin. Maar dat is iets heel anders dan een genderbele­id, zegt Gutsche. Want tegelijk worden vrouwenrec­hten beknot, zoals de toegang tot anticoncep­tiva, tot abortus, en zelfs tot de arbeidsmar­kt. De Poolse PiS, bijvoorbee­ld, voert een beleid dat veel aandacht heeft voor de dagelijkse zorgen van de ‘gewone’ vrouw en moeder: gezinnen krijgen meer kindergeld vanaf het tweede kind, het minimumloo­n werd verhoogd en er kwam een strengere alimentati­ewetgeving. Zelfs in het welvarende ‘sociale paradijs’ Zweden boeken de Zweden Democraten succes met het argument dat feministen in Zweden niet malen om het lot van ‘gewone’ vrouwen met laagbetaal­de jobs of met kleine pensioentj­es, maar dat ze zich alleen bekommeren om de problemen van hoogopgele­ide vrouwen uit de middenklas­se.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium