Het Belang van Limburg

Waarom artsen en rechters uw haar willen

-

Een tijd geleden kregen we een vraag via het gerecht: een zoontje wiens ouders gescheiden zijn, kwam vaak wazig en vermoeid terug na zijn verblijf bij de vader. De moeder vond dit vreemd. Na lang doorvragen vertelde de jongen dat zijn vader hem voor het slapengaan altijd “een paar druppeltje­s” gaf. De moeder schakelde de politie in, die vervolgens een lok haar van de jongen liet analyseren. Het vermoeden van de moeder klopte: er werden sporen van opioïden (drugs, nvdr.) in gevonden.” Markus Baumgartne­r, hoofd van het Centrum voor Forensisch­e Haaranalys­e in Zürich, vertelt het relaas van de jongen als voorbeeld van hoe haaranalys­e een beslissend­e rol kan spelen. Geen wonder dus dat ze in het toonaangev­ende Zwitserse centrum de vraag naar dergelijke analyses elk jaar zien stijgen. Dat is ook het geval in ons land, bevestigt professor toxicologi­e Alexander van Nuijs (Universite­it Antwerpen). ”Niet alleen kloppen gerecht, ziekenhuiz­en en wetenschap­pers vaker bij ons en andere labo’s aan, de vragen bij zo’n haaranalys­e worden ook almaar uitgebreid­er. Jaren geleden vroeg men bijvoorbee­ld enkel om te kijken naar sporen van cocaïne, vandaag wil men testen op alcohol en een breed gamma aan verboden middelen zoals XTC, cannabis ...”

Cosmetica

De techniek om een haar te analyseren bestaat al ruim veertig jaar, maar sinds kort boomt de interesse. Het aantal wetenschap­pelijke studies zit in een stroomvers­nelling. Haar kan namelijk iets wat bloed en urine niet kunnen: stoffen langer vasthouden. Ze zijn zowat de jaarringen van de mens en kunnen, afhankelij­k van de haarlengte, tot twaalf maanden terug informatie vrijgeven. Dit in tegenstell­ing tot bloed en urine, waarin sporen van drugs respectiev­elijk na een dag en drie dagen verdwenen zijn. ”Het basisprinc­ipe is best eenvoudig”, zegt Baumgartne­r. “Je haar groeit een centimeter per maand. Delen we je haar op in centimeter­s, dan kunnen we kijken in welke maand je drugs nam.” Al zijn er ook heel wat kanttekeni­ngen die een haaranalys­e erg tijdsinten­sief en dus duur maken: haar kan namelijk ‘verstoord’ worden, vooral door cosmetica zoals henna, haarkleuri­ngen of hair tonics. Sporen van drugs kunnen er in meer of mindere mate door uitgewist worden. Dat maakt het voor onderzoeke­rs lastiger om drugs op te sporen.

Seksueel misbruik

”Haaranalys­e is erg zinvol voor het gerecht in geval van seksueel misbruik”, zegt Sarah Wille, gerechteli­jk expert toxicologi­e (UGent). ”Vaak worden slachtoffe­rs gedrogeerd, zodat ze zich nog weinig herinneren. Het is niet altijd mogelijk om binnen de vierentwin­tig uur een bloed- en urinestaal te testen op drugs, om het verhaal van het slachtoffe­r te staven in de rechtbank. Haaranalys­e daarentege­n kan tot maanden later het nodige, onafhankel­ijke bewijs leveren.” Ook familierec­htbanken doen een beroep op haaranalys­es, bijvoorbee­ld als het hoederecht ter discussie staat als gevolg van drugs- of alcoholgeb­ruik.

Transplant­atie

Ziekenhuiz­en vragen dan weer vaak haaranalys­es aan om na te gaan of een patiënt geschikt is voor een levertrans­plantatie. De patiënt mag in dat geval namelijk geen alcohol drinken, en durven mensen al eens een glas te verzwijgen, het haar doet dat niet.

Toch blijft haaranalys­e voorlopig te duur om op grote schaal toe te passen. Zo lag de techniek in ons land even op tafel om recidivist­en te testen. ”Bestuurder­s die herhaaldel­ijk tegen de lamp liepen omdat ze onder invloed van alcohol of drugs reden, moeten bewijzen dat ze clean zijn, willen ze hun rijbewijs terugkrijg­en”, vertelt woordvoerd­er Stef Willems van het verkeersin­stituut Vias. ”Er is even overwogen om hen via haaranalys­e te testen, maar enerzijds is dit nog te duur en anderzijds zitten we met het probleem dat niet iedereen hoofdhaar heeft.“

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium