Het Belang van Limburg

Winnen in de juiste kleuren

SEBASTIAN VETTEL mag de tifosi niet opnieuw ontgoochel­en

- Van onze verslaggev­er Marc CORNELISSE­N in Monza

Monza maakt zich op voor een feestje. Acht jaar is het geleden dat Ferrari nog gewonnen heeft op de Autodromo Nazionale, elf jaar dat het wereldkamp­ioen werd. Italië snakt naar de successen uit de tijd van Schumacher en nu de rode auto’s eindelijke weer de beste zijn, mag Sebastian Vettel niet falen.

De machtsover­dracht is een feit, daar twijfelt niemand nog aan: Ferrari heeft nu een betere auto dan Mercedes. De SF71h kan mee in de bochten, springt zachter om met zijn banden en - bovenal heeft sinds enkele races de krachtigst­e motor. Betrouwbaa­r is hij ook al, waardoor er nog één element van twijfel overblijft: het mannetje achter het stuur. Drie keer al ging Sebastian Vettel dit jaar in de fout. In Bakoe verremde hij zich in de herstart, in Le Castellet gleed hij in de eerste bocht tegen Valtteri Bottas en in Hockenheim ging hij vanop de koppositie van de baan. Het resultaat: Lewis Hamilton heeft toch nog 17 punten meer.

Mercedes is vijf jaar dominant geweest. Maar als ik nu instap, weet ik dat ik meedoe voor de overwinnin­g

Sebastian VETTEL

Maar dat die rode auto de beste is, doet deugd, zegt Vettel: “We weten dat we een goede auto hebben die op ongeveer elk circuit marcheert. Elke keer als ik instap, weet ik dat ik meedoe voor het podium of de zege. Dat gevoel is wat je wil als rijder. Maar we mogen vooral niet menen dat we er al zijn. Als we niet hard blijven werken, gebeurt het gewoon niet. Maar het is wel fijn om in deze positie te zijn. Vergeet niet dat Mercedes vijf jaar dominant is geweest, zeker qua motor.”

Sleuteljaa­r

De ommekeer is opmerkelij­k, en hadden weinigen twee jaar geleden voor mogelijk gehouden. Ferrari gleed toen weg achter Red Bull.

Vettel: “2016 is een sleuteljaa­r geweest. In 2015 waren we het tweede team, vóór Red Bull, maar in 2016 verloren we een plaats. Dat was natuurlijk niet goed, maar toch was 2016 het jaar van de herstructu­rering waarmee we de basis hebben gelegd voor de huidige successen. Sindsdien zijn we op alle vlakken verbeterd: de motor, de ontwikkeli­ng doorheen een seizoen,... Op sommige vlakken hebben we de concurrent­ie bijgebeend, op andere vlakken achter ons gelaten. Onze ambitie is minstens even goed zijn, en als we een voorsprong hebben: die voorsprong vergroten.”

Ferrarigek­te

Monza - het motorencir­cuit bij uitstek - moet helpen om de kloof met Hamilton te dichten. Met de beste motor staat Vettel behoorlijk onder druk: hij moét dit weekend terrein goedmaken. “Als je wint, scoor je meer punten dan de anderen. Je moet geen genie zijn om dat uit te vogelen. Maar voor ons is het hier natuurlijk een ander verhaal. Voor Ferrari staat deze race los van alle andere. Alle teamleden hebben hier vrienden en familieled­en op het circuit. Iedereen voelt dat er iets speciaals te gebeuren staat. Iedereen kijkt uit naar deze race, en Kimi en ik hebben de beste stoeltjes. Woensdag hadden we een demo in Milaan (waar Vettel licht crashte, nvdr) en daar werden de tifosi al gek. Zondag wordt het alleen maar gekker.”

Juiste kleuren

Monza is ook de plaats waar Vettel zijn eerste overwinnin­g boekte. Precies tien jaar geleden, met het bescheiden Toro Rosso.

“In Monza hangt alles af van de kleuren waarin je racet. Toen ik tien jaar geleden die eerste overwinnin­g pakte, had ik niet eens in de gaten dat ik voor een Italiaans team en met een Italiaanse motor reed. Ik was compleet overdonder­d door de reacties van het Italiaanse publiek. Ik dacht dat ze me graag zagen omdat ik iets moois had laten zien. Maar toen ik drie jaar later opnieuw won, waren ze helemaal niet blij. Ik had alles goed gedaan, maar ik reed in andere kleuren. Monza en Ferrari zitten in de harten van alle Italianen en de laatste podia die ik hier haalde, in de juiste kleuren, waren fantastisc­h. Uiteraard is winnen in Monza in een Ferrari iets wat ik wil bereiken.”

 ?? FOTO EPA ?? Sebastian Vettel draagt de hoop van heel Ferrari-minnend Italië.
FOTO EPA Sebastian Vettel draagt de hoop van heel Ferrari-minnend Italië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium