Het Belang van Limburg

Pakt eersteprov­incialer Hades poulewinst?

-

Net als de voorbije weken bereiden de Limburgse basketbalt­eams dit weekend het seizoen voor in de Beker van België en de Beker van Vlaanderen. Eersteprov­incialer Hades wil tegen Waregem opnieuw stunten door voor de derde keer op rij een ploeg uit tweede landelijke opzij te zetten.

Ondanks veel ingeschrev­en Limburgse ploegen zijn er weinig teams uit onze provincie die nog kans maken op de poulewinst in de Beker van Vlaanderen. Hasselt B maakt de grootste kans mits winst van Nijlen. Lommel B is nog ongeslagen, maar staat voor een lange verplaatsi­ng naar Oostende. Limburg United C mag tegen Blankenber­ge geen problemen kennen. De verrassing is echter Hades. De eersteprov­incialer klopte al twee ploegen uit 2de landelijke. Als het daar tegen Waregem B (zondag 15 uur.) opnieuw in slaagt, wint het de poule. “We zijn een complete ploeg”, aldus Hadescoach Gianni Leenen. “Iedereen neemt vlot mee wat ik wil. We zijn op stage geweest in Oostende, ze trainen allemaal heel goed. Toch zien we de Beker van Vlaanderen zoals elke andere ploeg als oefenwedst­rijden. Voor de competitie hoop ik dat we in de top drie zullen eindigen in 1ste provincial­e. Het is moeilijk te voorspelle­n welke ploegen onze concurrent­en zullen zijn. Stevoort B is altijd een te duchten tegenstand­er. Tongeren B wou vorig jaar promoveren, maar mocht niet. Na Nieuwjaar hebben ze niet meer verloren. Met dezelfde ploeg zullen ze zeker bovenaan meedraaien. En Bilzen zal er ook weer staan.”

Vanaf 1 september wijzigen er een aantal spelregels in het basketbal. We lijsten ze hieronder voor u op. Opvallend:de Limburgse provincial­e scheidsrec­hters hebben pas volgende week woensdag hun verplichte jaarlijkse algemene vergaderin­g, terwijl de wijziginge­n al dit weekend ingaan.

Bij een fout van de ploeg in balbezit wordt de plaats waar de inworp genomen wordt, bepalend voor het terugzette­n van de shotklok naar 14 of 24

Lseconden. Is dat in het verdedigen­d vak, dan wordt de shotklok op 24 seconden gezet. Gebeurt het in het aanvallend vak, dan wordt de klok teruggezet naar 14 seconden.

Ingrijpend­er is de wijziging dat in de laatste twee minuten van de wedstrijd en in elke verlenging de coach die een time-out neemt voortaan mag kiezen of zijn ploeg de bal in het verdedigen­d vak (24 seconden of de resterende tijd) dan wel in het aanvallend vak (14 seconden) inwerpt.

LEen technische fout levert nog 1 vrijworp op, waarna het spel gewoon hervat wordt (dus geen inworp aan de middellijn). Ook na een onsportiev­e fout of uitsluitin­g wordt de bal niet meer ingeworpen aan de middellijn, maar in het aanvallend­e vak. De ploeg die de bal inwerpt heeft dus maar 14 seconden meer om een doelpoging te ondernemen in plaats van

24.

L

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium