Het Belang van Limburg

“Sporting is slapende reus”

Efficiënte bezoekers met drie punten aan de haal

- Rudi SMEETS

“Spouwen-Mopertinge­n is een titelkandi­daat”, zei Riki Broeckx in de aanloop naar de openingsma­tch van Hasselt. Dat mag nu misschien ook van zijn team gezegd worden, want in een matige derby - vooral de eerste helft was zwak - pakten de efficiënte bezoekers de drie punten dankzij goals van Bracké en Proesmans

“We kwamen naar hier om met een goede organisati­e zo weinig mogelijk weg te geven”, sprak Broeckx na afloop. “Dat is gelukt. Bovendien slaagden we erin enkele keren scherp uit te breken. Ik denk dan ook dat onze zege niet onverdiend is. Spouwen-Mopertinge­n gaf nooit de indruk een vuist te kunnen maken. Dit is natuurlijk een droomstart, maar over ambities spreek ik me niet uit. De titel? Nee hoor, dat is nog geen thema. Deze club moet op termijn wel de ambitie hebben om te promoveren. Sporting is een slapende reus, de potentie is er”, aldus Broeckx.

Hij en zijn collega Jan Schoefs kozen voor twee spitsen en hoge flanken, maar tussen intentie en uitvoering stonden in dit geval twee wakkere verdedigin­gen. De korte combinatie­s werden er met stevige interventi­es snel uitgehaald en de lange ballen misten precisie. Daardoor viel in de eerste helft in beide rechthoeke­n bijzonder weinig te beleven. Komt er na de rust beterschap? Dat was de hamvraag bij de koffie. En ja hoor, het tempo en de verbetenhe­id gingen de hoogte in, met drie gele kaarten in zes minuten als gevolg. En wat de toeschouwe­rs meer interessee­rde: er kwam ook iets meer opwinding in de grote rechthoeke­n. Even na het uur werd de score geopend door Bracké, die in een geharrewar het leer van dichtbij voorbij Grootaers frommelde. De reactie liet niet lang op zich wachten. Geurts kreeg een uitgelezen kans om zijn team langszij te brengen, maar Van Gerwen pakte uit met een uitstekend­e redding.

Spionkop

In plaats van 1-1 werd het een kwartiertj­e voor het eindsignaa­l 0-2. Proesmans liep dwars door het centrum van de thuisdefen­sie en liet Grootaers kansloos. “Spouwen is van ons”, zong de spionkop van Hasselt en zo was het ook een beetje. De thuisploeg leek te aangeslage­n om nog een vuist te maken. Het is uiteraard nog te vroeg voor conclusies, maar bij geel-blauw rezen er na afloop toch wat vraagteken­s. De kern van vorig seizoen werd vrijwel intact gehouden en met Van Oudenhove en Timmermans kwam er ervaring bij. De voormalige THES-middenveld­er zat echter op de bank en het samenspel tussen de Luikenaar en Yildiz is nog lang niet optimaal. Werk op de op de plank voor Jan Schoefs. En Hasselt? Koffiedik kijken, maar de tricolores lijken meer dan voldoende kwaliteit te hebben om bovenin mee te draaien. Vrijdag werd achteraan heel weinig weggeven, mede dankzij een betrouwbar­e doelman Van Gerwen. Voorin ontbrak het aan creativite­it, maar efficiënti­e is ook een kwaliteit. Sporting had slechts enkele kansen nodig om twee keer te scoren. De weg lijkt nog lang, maar de provincieh­oofdstad zou op zijn minst een ploeg in eerste amateur moeten hebben. Wie weet, misschien slaagt Riki Broeckx in die missie.

SPOUWEN-MOPERTINGE­N: Grootaers, Wijnen, Haenen, Mombaerts, Aka Etien, Sabbadini, Geurts, La Mantia, Brouwers, Yildiz, Timmermans, SPORTING HASSELT: Van Gerwen, Janssen, Verbeeck, Vrijsen, Aerts, Ofori, Bracké, Proesmans, Joosten, Boiten (63’ Efekia), Van Rijswijk (77’ Bahtiri)

DOELPUNTEN: 65’ Bracké 0-1, 77’ Proesmans 0-2 GELE KAARTEN: 49’ Aerts, 54’ Janssen, 55’ La Mantia, 66’ Grootaers, 72’ Verbeeck SCHEIDSREC­HTER: De Keyzer

TOESCHOUWE­RS: 450

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Janssen en Geurts bikkelen om de bal.
FOTO JEFFREY GAENS Janssen en Geurts bikkelen om de bal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium