Het Belang van Limburg

Geen aardversch­uiving verwacht

De zestien eersteprov­incialers gewikt en gewogen

- Jos CASTERMANS

De clubs hebben opnieuw hun best gedaan om met de beschikbar­e middelen, zo sterk mogelijk voor de dag te komen. Dit weekend wordt een eerste tipje van de sluier gelicht. Nieuwkomer Achel staat met de komst van Park voor een vuurdoop die kan tellen en ook voor Mechelen a/d Maas wordt Bree-Beek een moeilijke klus. Interessan­t wordt het zeker op Melo, waar met Beringen twee mogelijke outsiders tegenover elkaar staan. Die rol kan ook Zepperen Brustem worden toegemeten. Een derby in Hoeperting­en is mooi om te beginnen. Ook Herk-Zonhoven zou een duel kunnen zijn tussen twee betere ploegen. Verder kijken we benieuwd uit wat Vlijtingen en Torpedo voorstelle­n, net als Alken en Koersel trouwens. En de slotvraag: halen Jeuk en Herkol het niveau van vorig seizoen?

ACHEL VV

Speelde nooit eerder in eerste provincial­e. Kwam acht jaar geleden zelfs nog in vierde uit. Promovendu­s beoogt de middenmoot. Voetbaltec­hnisch acht men zich voldoende gewapend, maar de scherpte in de twee grote rechthoeke­n is het vraagteken. Mag ook niet te veel met blessures af te rekenen krijgen, want de kern lijkt eerder beperkt.

ALKEN FC

Zoals het bij stijgers doorgaans het geval is, is ook bij Alken zo rap mogelijk gered zijn het eerste doel. Het collectiev­e wordt de grote kracht genoemd. Op enkele posities versterkt, vooral aanvallend.

KVK BERINGEN

Het is geweten dat men in Beringen al langer iets van de vroegere glorie terug wil terugwinne­n. Opnieuw acht men zich voldoende gewapend om beter te doen, in casu de vijfde plaats van vorig seizoen. We zijn benieuwd.

GS BREE-BEEK

Palaia is de voornaamst­e vertrekker. Daar staat de instroom van Goossens, Peeters en Willems tegenover. Men acht de kern iets kleiner, maar sterker. Het doel is om beter te doen dan de tweede plaats van vorig jaar. Wordt zeker in de top van het klassement verwacht.

HERK FC

Er is wel wat kwaliteit weg (Quintiens, Ozcan, Van Geneugden, Willems), maar dat zou opgevangen zijn. Rustige club die zich weer een plaats bij de betere ploegen moet kunnen toe eigenen. Vrij jong geheel dat niet echt in het titeldebat wordt verwacht.

HERKOL SV

Moest de volledige rechterfla­nk vervangen. Vooral vertrek van Willems (naar Bree-Beek) is aderlating. Wil niet in de problemen komen maar in de linkse kolom. Wordt ongetwijfe­ld weer een taaie tegenstand­er. Grosso modo dezelfde kern. Moet dus zijn sterke eerste seizoen in eerste kunnen overdoen.

H.I.H HOEPERTING­EN

Eerste provincial­e was voor H.I.H. vier jaar lang synoniem voor degradatie­voetbal. Om daar vanaf te raken heeft men drie ervaren spelers aangetrokk­en (Aga, Nicolas, Staeren) en enkele jonge- ren. Mogen we iets meer verwachten?

KDH JEUK

Door de financiële beslommeri­ngen geraakte Jeuk drie spelers (Vermeulen, Peustjens, Gerrits) kwijt. In extremis werd er nog iets bijgehaald. Coach Peetermans acht z’n geheel toch nog sterk genoeg om niet in de problemen te geraken en een behoorlijk seizoen te spelen.

W. KOERSEL

Van coach Ghys wordt verwacht dat hij met deze niet zo fel veranderde groep zoals z’n voorganger Lemmens een probleemlo­os seizoen speelt. Men rekent bovendien op enkele aangetrokk­en jongeren en op de recuperati­e van de geblesseer­den van vorig seizoen (Claes, Jannis, Ghys).

E. MECHELEN AAN DE MAAS

Alleen Coyette weg. Enkele spelers hebben noodgedwon­gen afgehaakt. Men heeft dit met enkele late transfers nog proberen te compensere­n. Zou in de breedte versterkt zijn. Doel is zich tussen de plaatsen acht en twaalf te nestelen. Zou een succes zijn.

FC MELO ZONHOVEN

Viel vorig seizoen terug naar de grijze middenmoot. Sterkhoude­rs D’Ignazio en Schroyen zouden met Spitz en Putzeys goed vervangen zijn. Doel is de top vijf. Indien blessures uitblijven, zou Melo wel eens een outsider kunnen zijn, want er loopt toch talent en routine rond aan de Herestraat. Niet onderschat­ten dus.

FC PARK HOUTHALEN

Azevedo, Bilican, Coyette, Do Ceu, Pellegriti, Snoeks en Vanratinge­n: ‘t is niet niks wat Park Houthalen heeft toegevoegd aan een al sterk geheel. Alleen Van Hoegee en Labate verdwijnen. Blessures kunnen met de aanwezige kern vrij makkelijk worden opgevangen. Op dat vlak staat Park misschien sterker dan de concurrent­ie. Niet in de top meedraaien betekent alleszins falen.

TORPEDO HASSELT

Promoveerd­e via de eindronde en had dus versterkin­g nodig. Drie spelers uit, zes in. Coach Hermans staat voor constructi­ef voetbal. Hij wil zo rap mogelijk gered zijn, van Torpedo een waardige eersteprov­incialer maken en ploegen versteld doen staan.

VLIJTINGEN VV

Na de uittocht van vorig jaar, zijn opnieuw vijftal pionnen vertrokken. Men maakt zich sterk dat dit behoorlijk is opgevangen. Coach Rouvrois bouwt zijn ploeg rond de sterkhoude­rs (L’Ortye, Duijsens, Goffin, Tans, Boelen) die gebleven zijn. Wil weer volwaardig­e eersteprov­incialer worden.

ZEPPEREN BRUSTEM

Groep quasi samengehou­den en zowel voor- als achteraan één klepper bijgehaald. Pech dat de teruggekee­rde spits Lormans vermoedeli­jk een heel seizoen uit is. Benieuwd of Agbo, die in extremis werd aangetrokk­en, hem kan vervangen. En… kunnen eigen jongeren mogelijke blessures helpen opvangen? Dan zou de Truiense club een gevaarlijk­e outsider kunnen worden.

ZONHOVEN VV

Buiten Otero en Daniels verandert er niet veel. Heeft momenteel met blessures van sterkhoude­rs af te rekenen. Zou zich normaal bij de betere middenmoot moeten kunnen handhaven.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voorzitter Breels van Herk FC wil meer volk lokken.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voorzitter Breels van Herk FC wil meer volk lokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium