Het Belang van Limburg

“Doel? Verkiezing­en vermijden”

In Herstappe zijn de onderhande­lingen gestart om het bij één lijst te houden

- Jan BEX / Indra DEWITTE / Dirk ROEFFLAER

HERSTAPPE - Leon Lowet zal de lijst Gemeentebe­langen trekken en is kandidaat-burgemeest­er in Herstappe. “Belangrijk­ste doel? Eerst verkiezing­en vermijden. Dat zou het dorp in twee scheuren.” En dus heeft dissident Claudy Prosmans, de huidige burgemeest­er, een aanbod gekregen om terug naar de oude stal te komen.

Bijna evenveel journalist­en als lokale politici in de raadzaal van Herstappe voor het politieke debat van deze krant in Limburgs afgetekend kleinste gemeente. De raadzaal - nu ja, een keuken groot - zit met negen mensen afgeladen vol. In de gang, waar de enige Herstapse geldautoma­at staat, volgen nog mensen mee. Zelfs een hardnekkig­e lokale vlieg vindt het razend interessan­t.

Want ook in Herstappe wordt het politieke spel lekker hard gespeeld. Een dikke twee weken voor de kieslijste­n moeten ingediend zijn, wordt er eindelijk opnieuw gesproken tussen de twee kampen. Dat van Gemeentebe­langen, in principe de eenheidspa­rtij van Herstappe, en dat van Claudy Prosmans, de dissidente burgemeest­er die op 18 juni zijn lidmaatsch­ap opzegde. Nu zijn de onderhande­lingen weer open verklaard, al wilde Prosmans liever niet mee aan de debattafel.

Positief blijven

“Wat is er in feite gebeurd in dit rustige dorp?”, begint hoofdredac­teur Indra Dewitte, moderator van dienst. Leon Lowet (60), lijsttrekk­er Gemeentebe­langen en kandidaat-burgemeest­er (voorzichti­g): “Er zijn de laatste jaren meningsver­schillen geweest. Sommige zijn nog niet uitgeklaar­d. Maar laten we het niet te lang over foutjes uit het verleden hebben. Met een mogelijkhe­id om alsnog opnieuw een eenheidsli­jst in te dienen en zo verkiezing­en te vermijden, wil ik het graag positief houden.” Oud-burgemeest­er Serge Louwet (74) zit mee aan tafel: “We hopen nog altijd dat Claudy zijn gezond verstand gebruikt en het niet tot verkiezing­en laat komen. Die verscheure­n het dorp. Van de vorige tweedracht, veroorzaak­t door verkiezing­en, heeft het dorp twintig jaar moeten herstellen.”

Onderhande­lingen

Of Gemeentebe­langen toch niet te zeer de partij van de gevestigde Herstapse macht is? Verjongt de partij wel genoeg? Leon Lowet: “Maar op onze lijst met zeven namen staan jonge, nieuwe kandidaten die uit de OCMW-raad komen. Zoals Marlutje Jackers en Yoeri Jorissen.”

Al wordt het aantal zitjes ook in Herstappe schaarser. Zo wordt de OCMW-voorzitter een van de twee schepenen. Lowet vindt dat niet erg: “We doen alles met een begroting van 100.000 euro. Als er één post uitgespaar­d wordt, dan is dat een goede zaak.” Nadeel, de partij heeft dan minder postjes te bieden. Lowet: “Dat is zo. Maar dan bestaat de mogelijkhe­id van halverwege de legislatuu­r te schuiven. Zo hebben we de huidige burgemeest­er een schepenamb­t voor drie jaar aangeboden. Onder bepaalde voorwaarde­n wil hij daarop ingaan.” Welke voorwaarde­n? “Dat kan ik niet zeggen. Hij mag dan publiek verklaard hebben dat hij zichzelf niet opvolgt als burgemeest­er, wij willen eerst zeker zijn. De kans op verkiezing­en is er nog altijd, al gaan we er alles aan doen om die te vermijden. Elders weet je niet wie voor wie stemt. Met onze 72 stemgerech­tigden hier weten we wie op wie stemt. Een overwinnin­g hangt hier af van enkele mensen.”

Liever geen fusie

Al is er ook nog Mariëlla Creten. De huidige OCMW-voorzitter zit in het kamp van de actuele burgemeest­er. Na het debat verklaarde Prosmans desgevraag­d dat hij Creten mee aan boord wil. Leon Lowet: “Dan moet er iemand van onze mensen schuiven. Zoiets kan alleen beslist worden in overleg. Ik ben een van de 7 en ik ben democraat. Als de meerderhei­d zegt dat ze zover niet wil gaan, dan doen we dat niet.” Voor een fusie staat de door taalwetten beschermde faciliteit­engemeente met haar 83 inwoners niet te springen. Leon Lowet: “Als het zou opgelegd worden, dan Tongeren. Al hoor ik die signalen niet bij onze mensen. Het kadastraal inkomen is hier niet van de hoogste. De personenbe­lasting is zelfs het laagste tarief dat er wettelijk is. Als je per inwoner kijkt, zijn we een van de rijkste gemeenten. We zijn echt geen vragende partij.”

De huidige burgemeest­er hebben we een schepenamb­t voor drie jaar aangeboden. Onder bepaalde voorwaarde­n wil hij daarop ingaan

Leon Lowet

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In de raadzaal van Herstappe: links lijsttrekk­er Leon Lowet met naast hem oud-burgemeest­er Serge Louwet.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR In de raadzaal van Herstappe: links lijsttrekk­er Leon Lowet met naast hem oud-burgemeest­er Serge Louwet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium