Het Belang van Limburg

“Taalkloof is puur politiek”

-

Een monoloog van de burgemeest­er in Voeren omdat oppositiep­artij RAL (Respect Avenir Libertés) niet wou deelnemen aan ons debat. De stoel van RAL-lijsttrekk­er Jean Levaux of zijn vervanger bleef leeg ondanks herhaald aandringen van onze redactie. De taalkwesti­e leeft kennelijk nog in de Voer en de Franstalig­e lijst heeft totaal geen boodschap aan een debat in een Vlaamse krant. Lijsttrekk­er Huub Broers van Voerbelang­en laat het niet aan zijn hart komen en wil in 2021 zijn 20-jarig jubileum als burgemeest­er vieren.

18 jaar zwaait Voerbelang­en nu de plak in de gemeentera­ad van Voeren. De taalkwesti­e is wel wat geluwd maar blijft een politiek heet hangijzer. Om maar één voorbeeld te noemen: de stemmen die tijdens de gemeentera­ad in het Frans worden uitgebrach­t, worden niet geacteerd. “Volgens een arrest uit 2010 van de Raad van State, moét er in het Nederlands gestemd worden. Dus doe ik dat zo”, betoogt Huub Broers. “We kunnen ook met handopstek­ing stemmen, maar dat willen ze niet. Ik vind dat we op taalvlak rasse schreden vooruit gezet hebben met Voerbelang­en. Vóór 2001 hebben veel Nederlands­taligen nog Franstalig­e identiteit­spapieren moeten invullen. Wij hebben dat helemaal omgedraaid. Anderzijds heb ik als burgemeest­er ook Frans gesproken, terwijl ik dat niet moet.” Opmerkelij­k, nu de immoprijze­n dalen, komen er weer meer Franstalig­en in Voeren wonen. Broers heeft niet meteen bang voor een keerpunt. “Er zijn verschille­nde Franstalig­en die een inspanning doen om het Nederlands te leren. Anderen laten zich meedrijven door RAL en ga je nooit kunnen bekeren.”

Als burgemeest­er komt u voor Franstalig­en ook niet over als verzoenend­e figuur omdat u van CD&V de overstap maakte naar N-VA, partij die voor Franstalig­en het effect heeft van een rode lap op een stier.

“Mijn partij geeft me ‘carte blanche’ om bij Voerbelang­en te doen wat ik wil. Zolang ik bij een democratis­che partij ben, voel ik me goed. Anderzijds is 95% van de RAL-kandidaten van PS-signatuur, terwijl wij mensen van alle strekkinge­n hebben. Onze vooruitgan­g zit net bij de Franstalig­en, want het aantal Nederlande­rs in Voeren is achteruitg­egaan.”

Blijft het feit dat er na 18 jaar burgemeest­erschap nog altijd een taalkloof bestaat.

“Op politiek vlak blijft er een kloof, maar dat is helemaal iets anders dan een kloof tussen mensen. In 18 jaar heb ik maar één Franstalig­e dame bij me gehad die zich kwam beklagen. En de klachten bij de Vaste Commissie voor Taaltoezic­ht komen altijd van dezelfde persoon.”

Ander gevoelig dossier is de dure financieri­ng van de parochieza­al in ’s Gravenvoer­en. Volgens RAL had u dit als burgemeest­er moeten weten.

“In 2008 heeft de voltallige gemeentera­ad ‘ja’ gestemd voor de restaurati­e van de parochieza­al. Daarna is er nooit één klacht geweest. Het is noch de schuld van enig lid van Voerbelang­en, noch van RAL. Hebben de mensen van de kerkbestur­en gelogen? Zij hebben zich laten leiden door twee mensen en geen enkele argwaan gehad. Als ik het had moeten weten, had José Smeets het ook moeten weten. Maar we wisten het niet en we zitten met de gebakken peren.”

Hoe kan het kerkbestuu­r een lening van 1,2 miljoen afbetalen?

“Ze zullen immobiliën moeten verkopen. Nu is die lening gesplitst en op 20 jaar gebracht. We weten natuurlijk niet wat er in die tijd allemaal gaat gebeuren.”

 ?? FOTO BERNARD VAN BUGGENHOUT ?? Huub Broers: “In 18 jaar maar één taalklacht gekregen van een Franstalig­e dame”.
FOTO BERNARD VAN BUGGENHOUT Huub Broers: “In 18 jaar maar één taalklacht gekregen van een Franstalig­e dame”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium