Het Belang van Limburg

“We zijn als een goeie bruid”

-

Het centrumple­in is mooi heraangele­gd, maar heeft Nieuwerker­ken nu geen parkeerpro­blemen? “Neen”, zegt de meerderhei­d. “Ja”, vindt de oppositie. Ook verdeeldhe­id over wat mogelijk is met BuSO De Liaan en met het postgebouw. Over één zaak zijn ze het wel min of meer eens. Liever geen fusie. “Al zijn we financieel een goede bruid, we zitten liever zelf aan het stuur”, zegt Dries Deferm (CD&V).

Het centrumple­in in Nieuwerker­ken blinkt als nieuw na een heraanleg die 5,5 miljoen kostte. “Ten koste van parkeerpla­atsen.”, zegt Sandra Vansimpsen (sp.a). “Onze handelaars zullen dat voelen. Aan de school vrees ik voor de veiligheid.” “Er kan alleen maar wildparker­en van komen”, knikt Marie-Rose Schops (N-VA).

Dries Deferm (CD&V) ervaart dat probleem niet. “In een straal van 200 m zijn er 250 parkeerpla­atsen. Bij tellingen is nooit vastgestel­d dat er een tekort was. Wel zijn er pieken van twee keer een half uur op schooldage­n. Met de schooldire­ctie hebben we de afspraak dat de kinderen ook langs de achterkant binnen kunnen. Veel veiliger.” Brenda Berden (Gemeentebe­langen) ziet in de Bermstraat, achter de sporthal en achter OC De Brug parkeermog­elijkheden. “Maar daar moeten we goed over nadenken. Na de wegenwerke­n kunnen de kinderen vanuit Kasteelstr­aat en Oude Processiew­eg nu veel veiliger naar school. Tijdens de fietsweek zie je een zee van fietsen. De rest van het jaar zie je geen fiets meer. Ik begrijp dat niet.”

Openbaar of niet?

Wat met de infrastruc­tuur van BuSO De Liaan dat naar Kuringen gaat? De meerderhei­d is het niet echt eens. Dries Deferm: “Kan basisschoo­l Het Nieverke een stuk gebruiken? Maar De Liaan blijft wel eigenaar. Het ligt pal in het centrum. Als er de mogelijkhe­id is, moeten we het ruimtelijk aanpassen. Wonen daar kan een piste zijn.”

“Dat moet openbaar blijven”, spreekt Brenda Berden tegen. “Interessan­t voor Het Nieverke, maar ook voor chiro en vereniging­en buiten de schooluren. Ik pleit voor een multifunct­ioneel gebruik gesteld dat we het geld hebben.” Ook Sandra Vansimpsen pleit ervoor om het openbaar nut te behouden.

Wat dan met de post dat te koop is? Brenda Berden: “Niet haalbaar, deze legislatuu­r. De vraagprijs is hoog. Ik hoop dat het pand een andere inkleuring krijgt. Ideaal voor handel en wonen.” Dries Deferm is verbaasd: “Daarnet geen bijkomende appartemen­ten en nu weer wel?” Berden: “De Liaan ligt in een groene zone. Dat moet een mooi geïntegree­rd geheel blijven. Het postgebouw is al een blok. Dat kan een blok blijven.”

Fusiespook

Kernvraag voor Nieuwerker­ken is het fusiespook. Met nog geen 7.000 inwoners te klein om zelfstandi­g te blijven. Toch voor de huidige Vlaamse regering. “Liever niet”, zeggen CD&V, Gemeentebe­langen en sp.a, terwijl Marie-Rose Schops (N-VA) zich niet wil uitspreken. “We hebben schulden afgebouwd én een reserve. Al zijn we een goede bruid, ik wil liever samenwerki­ngsverband­en verder uitbouwen. Zo kunnen we zelf aan het stuur blijven”, zegt Dries Deferm.

Maar als het moet? Brenda Berden: “Wij zullen ons verzetten, maar als het moet, kijken we naar het belang van onze inwoners.”

Sandra Vansimpsen wil de inwoners bevragen over hun voorkeur: Sint-Truiden dan wel Alken en/of Herk-de-Stad. Berden is het niet eens: “Zoiets moet je objectief bekijken. En dan rationeel kiezen.”

 ?? FOTO BERNARD VAN BUGGENHOUT ?? De raadzaal in Nieuwerker­ken zat goed vol voor het debat tussen de vier lijsttrekk­ers.
FOTO BERNARD VAN BUGGENHOUT De raadzaal in Nieuwerker­ken zat goed vol voor het debat tussen de vier lijsttrekk­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium