Het Belang van Limburg

Koning auto regeert niet meer

-

Mobiliteit domineert het politieke debat in Zutendaal. Steen des aanstoots blijft het drukke en onveilige vrachtverk­eer dwars door de gemeente. Maar er beweegt ook iets. De recent aanlegde fietsring is voor meerderhei­d en oppositie het startsein voor een mentalitei­tswijzigin­g. Al komt die voor sommigen nog te vroeg.

Het zwaar verkeer op de N77 door het centrum blijft een doorn in het oog van veel inwoners. Wat kan de gemeente doen om de veiligheid op deze gewestweg te verbeteren?

Ann Schrijvers (Nieuw ZVP): “Het vorige bestuur (CD&V, nvdr) heeft de keuze gemaakt voor de doortocht die veel verkeer meebrengt dat niet in Zutendaal moet zijn. Men had natuurlijk ook voor een omleiding kunnen kiezen. Wij zijn nu in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en laten een mobiliteit­sstudie maken.” Veerle Remans (CD&V): “De doortocht is er altijd geweest en de toename van het zwaar verkeer komt door de aantrekken­de economie. Er zijn al tonnagebep­erkingen op sommige wegen. Wij dringen aan op meer controles.” Raymond Thijs (Burgerzu): “Alsmaar meer mensen zijn misnoegd en de gemeentera­ad kan onvoldoend­e invloed uitoefenen op het hogere niveau. We moeten daarom de stem van het volk meer laten horen.” Pascal Hermans (VB): “Het zwaar verkeer moet omgeleid worden. Een van de oorzaken van de toename is de tolheffing op de autosnelwe­gen.”

Veerle Remans: “Dit probleem kan alleen samen met andere gemeenten opgelost worden. Daarom is het goed dat de provincie de coördinati­e van de mobiliteit­sstudie op zich neemt.” Ann Schrijvers: “We hopen ook dat we via de ANPR-camera’s repressief kunnen optreden tegen overschrij­dingen van de tonnagebep­erking.”

Pascal Hermans: “In de buurgemeen­ten is overal een tonnagebe- perking tot 3,5 ton. Alleen in Zutendaal niet. Daar moet een intergemee­ntelijke dialoog over opgestart worden.”

Ward Lambrechts (WARD): “In Lanaken is men niet echt vragende partij om het vrachtverk­eer via de Rijksweg af te handelen. Het Vlaams gewest moet hier zijn verantwoor­delijkheid nemen.”

Raymond Thijs: “Allemaal vrome wensen. We zullen met de bevolking een krachtig signaal moeten geven.”

Na de niet afgewerkte aanleg van het fietspad langs de Noordlaan, heeft Zutendaal sinds kort een fietsring waar de auto geen fietsers mag voorbijste­ken. Is het daar nu veiliger?

Ann Schrijvers: “We willen hiermee meer mensen op de fiets krijgen en de verkeersve­iligheid verhogen. Het grote voordeel is dat er nu meer aandacht komt voor fietsers. Anderzijds is de fietsring nog maar twee maanden in werking en duurt een mentalitei­tswijzigin­g langer.” Raymond Thijs: “Het principe is positief. Mijn persoonlij­ke ervaring als automobili­st is echter dat het met trage fietsers voor en snelle achter u de veiligheid niet ten goede komt.” Ward Lambrechts: “Koning auto in de dorpskern is iets van de 20ste eeuw. Onze fietsring, een uniek project in Vlaanderen, moet duidelijk gecommunic­eerd worden. Autobestuu­rders moeten de fietsers respectere­n in het plaatselij­k verkeer.”

Veerle Remans: “Ik ben akkoord met de fietsring, maar men had beter nog wat gewacht. Oversteken van de N77 blijft gevaarlijk en er zijn ook problemen met de signalisat­ie. Op de Nachtegale­nstraat is er een doorlopend­e rode streep, maar op ander plaatsen zijn er korte rode vlakjes en dat is niet duidelijk.”

Ann Schrijvers: “Je kunt niets doen en wachten. Maar ik ben blij dat we wel opgestart zijn want het is een verbeterin­g. Alles waar de jeugd naartoe wil, kan via de fietsring. We zijn trouwens in dit dossier vooruitges­tuwd door de mensen die aan deze straten wonen.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Links Veerle Remans (CD&V) en Ann Schrijvers (Nieuw ZVP). Rechts aan tafel Ward Lambrechts (WARD), Raymond Thijs (Burgerzu) en Pascal Hermans (Vlaams Belang).
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Links Veerle Remans (CD&V) en Ann Schrijvers (Nieuw ZVP). Rechts aan tafel Ward Lambrechts (WARD), Raymond Thijs (Burgerzu) en Pascal Hermans (Vlaams Belang).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium