Het Belang van Limburg

Hotelkamer aan de prijs van een kot

Start van afbraak kunstencam­pus maakt baan vrij voor eerste Belgische studentenh­otel

- Dirk JACOBS

Vrijdag zijn PXL-studenten gestart met de sloop van de kunstateli­ers langs de Singel in Hasselt. Met sloophamer­s werden de eerste muren uit het blok geslagen. Zodra profession­als het gebouw verder tegen de vlakte hebben gewerkt, starten de werken aan de twee torens die onderdak bieden aan de kunst- en informatic­aopleiding­en van PXL én aan het eerste Belgische studentenh­otel. Over beide gebouwen raken inmiddels steeds meer details bekend. Zo kunnen studenten al een maand op hotel voor 320 euro, vergelijkb­aar met de huur van een kot.

Dat de PXL-campus met de komst van de twee torens fors uitbreidt, kon u in onze donderdagk­rant al lezen. “Waar tot voor kort de oude ateliers van de kunstoplei­dingen stonden, komt een nieuw gebouwenco­mplex met twee opvallende torens”, zeggen voorzitter van PXL Frank Smeets en algemeen directeur Ben Lambrechts. Deze nieuwbouw werd ontworpen door architecte­nbureau A2O en biedt onderdak aan onze kunst- en informatic­aopleiding­en. Naast het campusgebo­uw komt een toren met daarin het allereerst­e studentenh­otel van België, goed voor maar liefst 147 kamers.”

Hotel

Het hotel is een gezamenlij­ke ontwikkeli­ng van VKS Home-Invest, met Vanhout Projects, Kumpen RED en Steps Real Estate als investeerd­ers. Ook de uitbating van de kamers in de 41,5 meter hoge toren, nemen ze voor hun rekening. “We hebben in het gebouw, met een nuttig vloeropper­vlak van 6.200 vierkante meter, verschille­nde kamers tussen 19 en 45 vierkante meter”, zegt Christophe­r Kumpen van Steps Real Estate. “Die zijn per dag of per maand te huur, met dagprijzen vanaf 35 euro en maandprijz­en variërend van 320 tot 450 euro.”

In die dagprijs zit de vaste kost inbegrepen, bij de maandprijs komt 50 euro bovenop voor de nutsvoorzi­eningen en het gebruik van andere faciliteit­en. “Zo voorzien we onder meer wasmachine­s en een fitness en is er een groot gemeenscha­ppelijk terras. Er is ook een bar die op momenten dat de PXL-catering dicht is, ook door ons wordt uitgebaat.” Driekwart van de kamers wordt uitgerust met een kookpit en een koelkast, zodat de gasten er eventueel zelf kunnen koken. Allemaal hebben ze ook een sanitaire cel. Doorheen het academieja­ar zijn er altijd wel studenten of gastdocent­en die een tijdelijk verblijf zoeken, maar ook gedurende de zomermaand­en, wanneer er zomerkampe­n en andere activiteit­en op de campus georganise­erd worden, blijft het hotel geopend. Het hotel zal enkel te gebruiken zijn door studenten en onderwijsp­ersoneel. In die zin vormt het geen bedreiging voor andere hotels in de stad. “Wat wij doen zal altijd in relatie met het studentenl­even moeten staan. Concurrere­n met andere hotels is niet ons doel.”

Campus

Naast het hotel is er ook plek voor een nieuw campusgebo­uw van 7.300 vierkante meter. “Dat omvat leer- en werkomgevi­ngen die aangepast kunnen worden”, vertelt Ben Lambrechts. “Kleinere leslokalen kunnen afgewissel­d worden met open ateliers. Het gedeelte aan de Singel dat voorbehoud­en is voor PXL-MAD School of Arts, voorziet in eerste instantie in de vervanging van De Lange Gang, de vijftig jaar oude kunstateli­ers waarin generaties leerlingen en studenten zijn opgeleid. Daar komen nieuwe ateliers voor de vrije kunsten – keramiek, open lab, schilderku­nst, sculptuur en vrije grafiek – en voor de afstudeerr­ichting juweelontw­erp en edelsmeedk­unst. Die zullen uitgerust zijn volgens de vereisten van de respectiev­elijke discipline­s, met aandacht voor licht, isolatie, hoge plafonds, veiligheid en materiaal. Het nieuwe gebouw krijgt ook een prachtige tentoonste­llingsruim­te en theorielok­alen en een donkere ruimte voor video-opnames waar ook de studenten van de afstudeerr­ichting grafisch ontwerp welkom zullen zijn.”

Ook informatic­astudenten krijgen een nieuwe leeromgevi­ng in de toren. “De toren wordt zo een uniek symbool voor de ICT-innovatiek­racht van Limburg en de Euregio”, meent Lambrechts. “Vanuit de toren heeft de informatic­a-afdeling als het ware visueel contact met haar locatie op de Corda Campus.”

 ?? FOTO HBVL ?? Een vooruitbli­k op hoe de site er zal uitzien in 2020, met links de twee nieuwe gebouwen.
FOTO HBVL Een vooruitbli­k op hoe de site er zal uitzien in 2020, met links de twee nieuwe gebouwen.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Studenten werken eigenhandi­g de oude kunstateli­ers van de PXL tegen de grond.
FOTO DICK DEMEY Studenten werken eigenhandi­g de oude kunstateli­ers van de PXL tegen de grond.
 ??  ?? Een grafisch ontwerp van een van de hotelkamer­s.
Een grafisch ontwerp van een van de hotelkamer­s.
 ??  ?? Het studentenh­otel zal ook een eigen fitnessrui­mte krijgen.
Het studentenh­otel zal ook een eigen fitnessrui­mte krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium