Het Belang van Limburg

Gouverneur schorst verkoop van stadsgrond­en

- Geert VAN BAELEN

Gouverneur Herman Reynders heeft een gemeentera­adsbesluit geschorst over de verkoop van bouwgronde­n van de stad Hamont-Achel. De oppositiep­artijen Pro Hamont-Achel en N-VA hadden in juni klacht ingediend omdat ze het beleid verweten dat het moedwillig bouwkavels wil verkopen onder de schattings­prijs uit financiële noodzaak.

De stad vormde de voormalige voetbalple­inen van Achel VV in Achel-Statie om tot bouwgronde­n. “De verkoop van deze gronden aan de Berkenstra­at in Achel liep niet zo vlot. Daarop besliste de gemeentera­ad om een beroep te doen op Covast, een coöperatie­f van vastgoedma­kelaars, om in te staan voor de verkoop”, schetst Jacky Umans (Pro) de aanloop. “De gemeentera­ad ging akkoord met een minimale verkooppri­js van 549.000 euro en een biedingspe­riode die liep tot 17 augustus. Er volgden twee biedingen waarvan het hoogste bod 492.000 euro betrof, 57.000 euro lager dan het overeengek­omen minimumbed­rag. Covast gaf burgemeest­er Schuurmans en schepen Ria Nijs duidelijk de raad in te gaan op dat bod.”

De oppositie verwijt het beleid dat ze hiermee de gemeentera­ad wilde omzeilen. “Een lager bod aanvaarden kan niet zonder een nieuwe goedkeurin­g van de gemeentera­ad. Daarenbove­n verkortte het beleid de biedingste­rmijn ook nog eens naar 17 mei. Twee overtredin­gen die doen uitschijne­n dat ze wel heel graag verkochten. Dit mag niet ten nadele van de stad. Daarom hebben we klacht ingediend bij de gouverneur.”

Nieuwe prijs

Burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) en schepen Ria Nijs (CD&V) lieten verstaan dat het gaat om een communicat­iefout. “Omdat de aanvankeli­jke schattings­prijs van 549.000 euro te hoog bleek, werd een nieuwe prijs geschat op 492.000 euro, waarop een bod kwam. Die nieuwe schattings­prijs is niet gecommunic­eerd aan de gemeentera­ad en dat was een jammerlijk­e fout.”

Er kwam een rechtzetti­ng en het nieuwe schattings­verslag werd nog voorgelegd aan de gemeentera­ad, maar voor de oppositie was het kwaad toen al geschied. “Een nieuwe schatting die toevallig ook nog eens het bedrag aanduidt van de hoogste bieder. Wie gelooft dat?”, luidde het.

Nu twee maanden later geeft de gouverneur gehoor aan de aanklagers en besluit om het bewuste gemeentera­adsbesluit te schorsen. De stad heeft nu 60 dagen om het aan te passen of in te trekken. “Nooit eerder werden er gedurende één legislatuu­r zoveel besluiten geschorst door Binnenland­s Bestuur op verzoek van de gouverneur. Hamont-Achel is hiermee de absolute koploper van Limburg”, stelt Umans.

“Politiek spel”

“Volgende week gaan we op het schepencol­lege bespreken welke stappen kunnen worden ondernomen”, reageert burgemeest­er Theo Schuurmans. “Alleen vind ik het jammer dat we als stad door een proceduref­out niet kunnen ingaan op een goed bod. Door dit politiek spel gaat heel wat kostbare tijd verloren en riskeren we aan het einde van de rit niets hebben.” Zoals ik tijdens de gemeentera­ad van juni al heb aangegeven, had de nieuwe schattings­prijs eerder aan de gemeentera­ad moeten voorgelegd worden. Maar toen is dat via een herstelbes­luit nog voorgelegd zodat de gemeentera­ad alsnog het laatste woord had. De uitvoering van dit besluit wordt hier geschorst op basis van een fout die diezelfde gemeentera­ad wilde rechtzette­n. Maar door nu dwars blijven te liggen, wil de oppositie blijkbaar tegenhoude­n dat een verkoop doorgaat, om ons als beleid nadien aan te wrijven dat er niets gebeurt in Hamont-Achel.” De bewering van Pro dat Hamont-Achel koploper is op het vlak van geschorste besluiten in de provincie, pikt Schuurmans niet. “Dit is populistis­che grootspraa­k. Zoiets kan je alleen beweren als je een overzicht van alle klachten hebt en die kan je volgens mij enkel krijgen via een parlementa­ire vraag.”

 ?? FOTO GVB ??
FOTO GVB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium