Het Belang van Limburg

“Campus palmt heel het dorp nog eens in”

Buurt protesteer­t tegen masterplan rond campus Sint-Elisabeth

- Geert VAN BAELEN

Met zwarte vlaggen en protestbor­den maken bewoners in de omliggende straten van de campus Sint-Elisabeth in Wijchmaal duidelijk dat ze ongerust zijn over het masterplan dat voor hun buurt in ontwikkeli­ng is. Ze vrezen vooral dat het drukke schoolverk­eer verder zal verschuive­n naar hun woonstrate­n. De stad reageert dat de kritiek voorbarig is omdat het masterplan nog in volle ontwikkeli­ng is. “Binnenkort openen we een nieuwe parking met 160 parkeerpla­atsen die de buurt juist zal ontlasten. We begrijpen deze actie niet”, reageert schooldire­c- teur Koen Knevels.

De campus Sint-Elisabeth goot vorig jaar haar uitbreidin­gsplannen samen met de stad in een masterplan, en dat zorgt sindsdien bij de buurt voor ongerusthe­id. “Sinds we in januari al een petitie met 66 handtekeni­ngen hadden overhandig­d aan het gemeentebe­stuur, zijn we niet veel wijzer geworden. Garanties of antwoorden op vragen over de verkeersve­iligheid in onze buurt blijven uit”, vertelt Chris Verpoorten, die spreekt namens een grote groep buurtbewon­ers. “De ongerusthe­id beperkt zich ook niet langer tot omliggende woonstrate­n, maar deint verder uit. Als we ons niet laten horen, vrezen we dat de hele dorpskern van Wijchmaal in de toekomst wordt ingenomen door de campus.”

In het masterplan is er sprake dat de Sint-Elisabethl­aan zal opgaan in een verkeersvr­ij park voor de campus. “De bussen die daar nu parkeren, en waar nu niemand last van heeft, zullen dan terechtkom­en in de Steenovens­traat, een woonstraat waar nu al heel wat schoolverk­eer passeert. Over enkele maanden opent aan de SintTrudos­traat een nieuwe parking voor de gebruikers van de campus. Dat zou onze straten al moeten ontlasten, maar we krijgen geen info over de capaciteit. We vrezen dan ook dat het te weinig zal zijn.”

Vreemd

Schooldire­cteur Koen Knevels van BuSo Sint-Elisabeth vindt de reactie van de buurt vreemd. “Voor november openen we een nieuwe parking met 160 plaatsen die momenteel wordt aangelegd. Zo nemen we al veel overlast weg. Als school hebben we altijd oren gehad naar opmerkinge­n van de buurt over wildparkee­rders. Waar we wel op staan is dat we een kissand-ridezone mogen inrichten aan de lagere en secundaire school. Die is belangrijk voor onze minder mobiele kinderen, maar deze zones worden enkel beperkt voor en na schooltijd gebruikt.”

Voorbarig

Burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) stelt dat de ongerusthe­id voorbarig is. “Voorlopig is er enkel nog maar een voorstel van een masterplan. Voor er een definitief plan kan zijn, zijn er nog heel wat overlegmom­enten, ook met de buurt, waarbij de plannen worden bijgestuur­d. De bekommerni­ssen die we al hebben verzameld, worden verwerkt. Op basis van de bemerkinge­n loopt nu ook een mobiliteit­sstudie die de huidige verkeersst­romen onderzoekt. Dit is een werk op een langere termijn. Wanneer binnenkort de nieuwe parking er ligt, gaan we strenger optreden tegen verkeersov­erlast in de woonstrate­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Met zwarte vlaggen en protestbor­den maken de buurtbewon­ers in Wijchmaal hun ongerusthe­id kenbaar.
FOTO GVB Met zwarte vlaggen en protestbor­den maken de buurtbewon­ers in Wijchmaal hun ongerusthe­id kenbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium