Het Belang van Limburg

Nachtmerri­e Site 21 eindigt na acht jaar

Genk wint risico-investerin­g terug: laatste woning verkocht

- Chris NELIS

De laatste woning van Site 21 in Winterslag is verkocht. Dat maakt dat de 1,1 miljoen euro die de stad in het project stak om herstelwer­ken te kunnen uitvoeren aan onafgewerk­te woningen nu ook terugverdi­end is. Jarenlang zag het er erg somber uit voor de nieuwe eigenaars nadat Ago Invest Projects, een dochterond­erneming van de inmiddels failliete projectont­wikkelaar Nieuwe Borg, er een puinhoop van gemaakt had.

In 2010 zag het er allemaal nog veelbelove­nd uit voor de kopers van woningen in de nieuwe wijk Site 21, vlak langs C-Mine. Maar al snel bleek dat Ago Invest Projects zichzelf aanzienlij­k overschat had. Aannemers werden niet op tijd betaald, waardoor ook onderaanne­mers niet meer kon- den voortwerke­n. Bovendien werden minderwaar­dige materialen gebruikt, en leed de ganse woning schade omdat de afwerking ondermaats was. Onderaanne­mers staken geen vinger meer uit omdat de hoofdaanne­mer (Limproject­s) hen niet betaalde. Maar de hoofdaanne­mer kon zelf niet betalen omdat Ago Invest Projects weigerde te schuiven. De hoofdaanne­mer beet er zijn tanden op stuk en ging op de fles.

Nachtmerri­e

Jarenlang bleef de bouw stilliggen. Het faillissem­ent van projectont­wikkelaar Nieuwe Borg maakte het er niet beter op. Omdat Ago Invest Projects een Vlaamse tak was en niet onderhevig aan de Nederlands­e wet, bleef die nog even buiten schot. Maar het zag er niet meteen naar uit dat de vennootsch­ap nog veel zinnige dingen zou gaan doen in Site 21. In een poging om de bewoners uit hun nachtmerri­e te halen sloot de stad Genk een dading af met Ago Invest Projects. “We hebben daarbij de laatste zes nog niet verkochte woningen aangekocht voor een bedrag van zo’n 700.000 euro”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Daarnaast voorzagen we nog eens zo’n 400.000 euro om alle belangrijk­ste gebreken die er waren te laten repareren. Het ging dan vooral om ramen, deuren en buitenschr­ijnwerk. Er is daarvan een inventaris opgesteld en met de bewoners overlegd. Ze konden kiezen tussen het herstel van de schade door een degelijke erkende firma of een financiële vergoeding. De meeste kozen voor de vergoeding.”

Risico

Al de herstelwer­ken werden in de periode tussen 2015 en 2017 uitgevoerd. “Ook aan de woningen die de stad kocht”, gaat Dries verder. “Ons restte de verkoop van die laatste zes huizen. De laatste woning is nu ook de deur uit. Dat betekent dat we dit hoofdstuk eindelijk kunnen afsluiten en de bewoners met een wat geruster gemoed de toekomst kunnen inkijken. Natuurlijk was het een risico voor ons. Wat moesten we anders? De mensen in de kou laten staan?” Inmiddels staan er 32 woningen in Site 21. De laatste acht die er gebouwd waren, vertoonden geen gebreken. Meteen kan ook verder werk gemaakt worden van de ontwikkeli­ng van het gebied. “Het gaat om woonzone met stedelijke ontwikkeli­ng”, gaat burgemeest­er Dries verder. “We streven er naar om in aansluitin­g op C-Mine vooral de creatieve sector aan te moedigen om zich er te vestigen.”

 ??  ??
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De laatste woning die de stad kocht van de projectont­wikkelaar, is nu ook de deur uit.
FOTO CHRIS NELIS De laatste woning die de stad kocht van de projectont­wikkelaar, is nu ook de deur uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium