Het Belang van Limburg

De basiliek toont haar geheimen

Archeologi­sche site Teseum vertelt verhaal van zeven opeenvolge­nde Tongerse kerken

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

Niet eenvoudig om het complexe verhaal dat zich tweeduizen­d jaar lang onder de Onze-Lieve-Vrouwebasi­liek van Tongeren heeft afgespeeld op de plek zelf begrijpeli­jk te maken. Het Teseum, deel twee, is open. Na de schatkamer nu de archeologi­sche site, drie meter onder de vloer van de basiliek. Het heeft ongetwijfe­ld gezorgd voor veel hoofdpijn, maar het resultaat is knap. “We zeggen zo vaak: ‘Tongeren is de oudste, of eerste, stad van het land’. Wel, hier bewijzen we het”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael.

Dit verhaal begint eens niet met Ambiorix en de Romeinen. Maar met een orgel. In 1997 is duidelijk dat het Le Picard-orgel in de Tongerse basiliek dringend toe is aan restaurati­e. Probleem: het binnenklim­aat van de basiliek is niet optimaal. “Er moest vloerverwa­rming komen”, vertelt Stefanie Sfingopoul­os, conservato­r van het Teseum. Wetenschap­pers grijpen hun kans. Ze bekomen de toestemmin­g om in een moeite de ondergrond van de basiliek te kunnen onderzoeke­n. Drie meter diep mogen ze gaan. Waarom? Men vermoedt dat in het Romeinse Tongeren wel eens sporen te vinden zouden zijn van de allereerst­e kerk in de Lage Landen.

Zeven kerken

Nou. Die opgravinge­n hebben zestien jaar geduurd. De wetenschap­pelijke verwerking, duiding en publicatie van die duizenden en duizenden artefacten is nog altijd bezig. Maar toch is er na de Schatkamer van de basiliek nu ook de archeologi­sche site van het Teseum. Het vormt het sluitstuk van het museumkwar­tier, dat fraaie stukje Tongeren tussen basiliek, Gallo-Romeins Museum, rechtbank en Vrijthof. De Tongerse, Limburgse, Belgische en internatio­nale meerwaarde­zoeker is in dit stadsdeel probleemlo­os een halve dag zoet. En meer.

Lang werd de term archeologi­sche kelder gebezigd. “Fout”, zegt Stefanie. “Dit was nooit een kelder. Hier lopen we tussen de resten van zeven opeenvolge­nde kerken. Kerken die gedeelteli­jk afgebroken werden om met dat materiaal weer een nieuwe kerk te bouwen.”

Burenruzie

Vandaar de complexite­it. Om een idee te geven wat u hier drie meter lager allemaal te verstouwen krijgt: eerst stonden op deze plek twee luxueuze Romeinse stadsvilla’s. Waarvan de eigenaars vermoedeli­jk niet goed overeen kwamen, want Gallo-Romeinse buurman 2 bouwde pal tegen de fraai versierde buitengeve­l van GalloRomei­nse buurman 1. De oudste burenruzie van de Lage Landen. Rare jongens, die Tongenaren. Tussendoor een stadsbrand na Germaanse plundering­en. Met erna een Romeinse basilica. Een prestigepl­ek voor de elite van toen, een plek waar ook recht werd gesproken. En dan ontstond hier vermoedeli­jk de eerste christelij­ke kerk van de Nederlande­n. Een die verder borduurde op de vormen van de Romeinse basilica. In Tongeren nog aanschouwe­lijk gemaakt met een gouden halfrond van de apsis. Inclusief aandoenlij­ke voetbankje­s voor vroegchris­telijke priesters. Sint-Servaas mag u er zelf bij verzinnen.

Toren

En dan? De duistere middeleeuw­en? “Lang heeft men gedacht dat Tongeren leeg en verlaten was na het vertrek van de Romeinen en de komst van de Franken, maar omstreeks 550 bouwt men hier een merovingis­ch kerkje. Dat heeft 300 jaar gefunction­eerd en werd onderhoude­n met best dure materialen. Er moet hier toch een gemeenscha­p geweest zijn die dat deed”, vertelt Chris Van Brussel, de architect van het Tongerse architecte­nbureau Michel Janssen die mee de ontsluitin­g bedacht. Dat vroegmidde­leeuws kerkje werd dan weer aangepast en vergroot aan de Karolingis­che smaak. Tot twee keer toe. Om dan via een Ottoonse versie een romaanse basiliek te worden. Tot het uiteindeli­jk Limburgs mooiste werd, de gotische kerk die we nu kennen.

Weetje: de toren was oorspronke­lijk niet de kerktoren. “Maar de toren van de stad”, zegt Van Brussel. “Het belfort van Tongeren. De romaanse kerktoren stond er vlak tegen. Maar die raakte in verval. En omdat de stad geen geld had om het belfort af te maken, incorporee­rde de rijkere Kerk die toren in haar basiliek.”

Schedels

Interessan­t. Maar hoe vertel je dat? Een leek ziet stenen. En nog eens stenen die ogenschijn­lijk kriskras door elkaar lopen. “We doen dat met een iPod in vier talen. Van die audiogids bestaat trouwens ook een kinder- én een jongerenve­rsie. Twee stemmen duiden wat je ziet en tegelijk zijn er vloerproje­cties dan wel videofilms die het verhaal vertellen waar je staat.”

Inclusief vitrines met bijvoorbee­ld schedels uit de 386 graven die hier teruggevon­den zijn. Of sarcofagen, breder bovenaan dan onderaan, en met een sinister gat bovenaan. Om de lichaamssa­ppen te laten verdwijnen. Eén detail nog uit een vitrine: in een put hier onder de basiliek teruggevon­den. Romeinse godenbeeld­en en een dichtgeplo­oide gouden Romeinse munt. Vermoedeli­jk om het heidendom af te zweren. Wat wijst op religieus fanatisme. Het is van alle tijden.

 ??  ??
 ??  ?? Een vloerfilm toont hoe generatie na generatie verder bouwde op deze plek: van Romeinse stadsvilla’s tot gotische basiliek.
Een vloerfilm toont hoe generatie na generatie verder bouwde op deze plek: van Romeinse stadsvilla’s tot gotische basiliek.
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Maquette met de zeven opeenvolge­nde gebouwen die hier stonden: van klein naar groot.
FOTO'S TOM PALMAERS Maquette met de zeven opeenvolge­nde gebouwen die hier stonden: van klein naar groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium