Het Belang van Limburg

Oversteekp­lein Dusart: het is nog wennen

Vanaf 9 september fikse boetes voor wie rood licht negeert

- Dirk JACOBS

De marktgange­rs die vrijdagoch­tend als eersten over het nieuwe oversteekp­lein op het Dusartplei­n fietsten en wandelden, moesten duidelijk nog wennen. De rode lichten werden en masse genegeerd, en zeker tijdens de marktdrukt­e was het chaos troef. Iedereen heeft nog een dikke week om zich aan te passen, want vanaf 9 september deelt de politie boetes uit: 58 euro voor voetganger­s die het rode licht negeren, 174 euro voor fietsers en 250 euro voor automobili­sten.

Vrijdagoch­tend, net tijdens de erg drukke Hasseltse markt, werden de verkeersli­chten nog volop getest en aangepast. En die tests waren niet allemaal even succesvol. Zo bleven de lichten voor zwakke weggebruik­ers lange tijd op rood staan, waarna voetganger­s dan toch maar overstaken. En terwijl de auto’s moesten

ABwachten, kwamen de bussen die de halte Dusart verlieten pal tussen de oversteken­de voetganger­s terecht. Ronduit verwarrend, maar vooral gevaarlijk. “Dit slaat nergens op”, zucht Mia Follong op weg naar de markt. “Dit zou een verbeterin­g moeten zijn, maar nu weet niemand nog waar hij of zij aan toe is.”

CDDrie uur later verliep een en ander al veel georganise­erder. “Een hele vooruitgan­g”, vindt Herman Wouters. “Alle verkeer blijft netjes stilstaan, zodat je de tijd krijgt om over te steken. Al moet gezegd dat ik de oversteekt­ijd krap bemeten vind, zeker voor wie minder goed ter been is.”

Voor snelwandel­aars

“Dat is een van de werkpunten die we hebben meegegeven”, zegt Hasselts verkeersam­btenaar Maarten De Schepper. “De ontruiming­stijd van het verkeerspl­ein

EFvoor de zwakke weggebruik­ers is effectief nogal kort.” Nog een euvel: de belijning van de fietspaden is door de verfbeurt van het plein niet meer overal zichtbaar. Daardoor komen fietsers soms ongewild op de rijweg terecht en geraken ze daar niet meer tijdig weg. “Wordt aangepast”, klinkt het.

Vanaf maandag moet het oversteekp­lein helemaal functioner­en. “De eerste week willen we iedereen helpen en de mensen sensibilis­eren om het plein juist te gebruiken”, zegt schepen van Verkeer Habib El Ouakili (sp.a). “Daarvoor zetten we vier stadswacht­en en enkele politieage­nten in. Dat gaat één week zonder boetes gebeuren. Vanaf 9 september treedt de politie wel op. Dat geldt voor voetganger­s, fietsers en automobili­sten. Want door dit systeem wordt het ronduit gevaarlijk voor wie de lichten niet respecteer­t. En dat verkeerde gedrag kan flink duiten gaan kosten: 58 euro voor voetganger­s die het rode licht negeren, 174 voor fietsers en liefst 250 euro voor automobili­sten.”

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Het was voor alle partijen nog aanpassen vrijdagoch­tend.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Het was voor alle partijen nog aanpassen vrijdagoch­tend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium