Het Belang van Limburg

Nieuwe school voor 4.100 leerlingen en cursisten

Lindenlaan verdwijnt deels voor speelplaat­s PTS

- Mark DREESEN

Het provincieb­estuur van Limburg heeft de plannen bekendgema­akt voor de bouw van een gloednieuw­e Provincial­e Technische School (PTS) aan de Lindenlaan en het Europaplei­n in Eisden. De nieuwe school zal 7.700 vierkante meter groot zijn, 11 miljoen euro kosten en ruimte bieden aan 4.100 leerlingen en cursisten. “De start van de bouwwerken is voorzien in januari 2019, het einde in 2021”, aldus gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens (sp.a).

“Het huidige PTS-gebouw aan de Bevrijding­slaan is opgericht in 1957 en de school is verouderd”, aldus Koen Coenen, algemeen directeur van Provinciaa­l Onderwijs Limburg. “Na een lange administra­tieve weg van tien jaar kunnen we nu de plannen voorleggen. De nieuwe school zal opgericht worden aan de Lindenlaan en het Europaplei­n. De eerste fase start in januari 2019 en omvat de bouw van lokalen aan de huidige toegang van de sporthal. Naast de sporthal hebben we in 2016 oudere panden opgekocht, waaornder jeugdhuis Oké. Ook de verloederd­e speeltuin naast het jeugdhuis zal verdwijnen. Op deze grote ruimte bouwen we de nieuwe school met een oppervlakt­e van 7.700 vierkante meter, met tien klaslokale­n, vier functionee­l ingerichte werkplaats­en en zes multifunct­ionele atelierrui­mten met een oppervlakt­e tot 800 vierkante meter. Daarbij komt er een fraaie ontmoeting­sruimte en ruimte voor administra­tie. De eerste fase van dit grote project is klaar in augustus 2020.”

Lindenlaan

Op de hoek van de Lindenlaan en het Europaplei­n staan nu verouderde werkplaats­en die in 2020 zullen afgebroken worden. Koen Coenen: “Die afbraak start pas als de nieuwe werkruimte­n zijn opgericht in fase 1. Op deze ruimte voorzien we een grote parkeerpla­ats en vier nieuwe klaslokale­n. Tussen de nieuwe parking en de nieuwe school PTS fase 1, loopt momenteel de Lindenlaan. Langs deze straat, waar geen woningen zijn , zullen we de openbare weg deels opheffen en inlijven bij de nieuwe school. De Lindenlaan zal ingericht worden als een sport- en speelruimt­e. Er blijft wel een toegang behouden voor wandelaars en fietsers. Langs de parkeerpla­ats en het Europaplei­n voorzien we een overdekte passerelle. Het is een lange gang tussen de bestaande school en de nieuwe school fase 1. De passerelle krijgt aan de Lindenlaan een sierlijke verhoogde overkappin­g.”

Parking

De nieuwe school zal opgericht worden met grijze betonnen elementen en veel glas. Alle vensters lopen van aan de grond tot tegen het dak. Het nieuwe bouwwerk krijgt geen verdieping. “Rond de bestaande sporthal van PTS zal er op een braakligge­nd terrein een extra parkeerpla­ats aangelegd worden voor vijftig voertuigen”, zegt Coenen. “Tussen de tuinen van de woningen aan de Dennenlaan en de school voorzien we een groene buffer en omheining.”

4.100 leerlingen

“Met de bouw van deze school wil de provincie kwaliteits­vol onderwijs bieden in het Maasland”, aldus Coenen. “Op de nieuwe campus zullen jongeren zich kunnen klaarstome­n in een aangename en aangepaste omgeving voor technische knelpuntbe­roepen. In het dagonderwi­js lopen nu honderd leerlingen school. Er zijn ook 4.000 cursisten van PCVO Limburg. Dit zijn vooral volwassene­n. Als de leerlingen van de dagschool en de cursisten samen gebruikmak­en van de praktijkru­imten is er regelmatig een capaciteit­sprobleem. Daarom is de nieuwe school en de renovatie van het bestaande deel een must geworden.”

 ?? FOTO MMD ?? Jeugdhuis Oké (rechts) zal verdwijnen, net als een deel van de Lindenlaan, die deels speelplaat­s wordt.
FOTO MMD Jeugdhuis Oké (rechts) zal verdwijnen, net als een deel van de Lindenlaan, die deels speelplaat­s wordt.
 ?? FOTO PROVINCIE LIMBURG ?? Een ontwerp van het nieuwe complex.
FOTO PROVINCIE LIMBURG Een ontwerp van het nieuwe complex.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium