Het Belang van Limburg

6.000 fuifnummer­s uit de bol op Buitenbeen­pop

- Staf BOONS

Op het militaire Zegeplein in Leopoldsbu­rg sloten gisteren ruim 6.000 bezoekers de zomervakan­tie af met de 19de editie van Buitenbeen­pop. De festivalsf­eer was merkbaar aanwezig bij zowel de mensen met een beperking als hun begeleider­s. Onverwacht maar goed nieuws bracht defensiemi­nister Vandeput: hij verlengde de concessie voor het gebruik van het festivalte­rrein met drie jaar.

Organisato­r Theo Bellemans is naar eigen zeggen dik tevreden met de opkomst. “Vergeet niet dat we ons op een speciale doelgroep richten waarbij we steeds oog moeten hebben voor een haalbare opvang. Vandaar dat we dit jaar extra geïnvestee­rd hebben in nieuwe verzorging­saccommoda­tie. Ook ons legertje vrijwillig­ers is niet onbeperkt, maar 6.000 bezoekers kunnen we aan. We zijn erin geslaagd om ook nu weer een echte festivalsf­eer te creëren, waarin plaats is voor muziek, dans, zang en emotie. Wat is er mooier dan die 6.000 mensen gelukkig te maken? Precies die kippevelmo­menten motiveren de vrijwillig­ers om telkens opnieuw de handen uit de mouwen te steken. ”

Deze 19de editie kreeg extra kleur door twee uitschiete­rs op de affiche. Vooreerst de enthousias­te presentato­r James Cooke en daarnaast het gesmaakte optreden van Gers Pardoel. Ook de 200 gasten uit Sint-Oda Overpelt genoten zienderoge­n. “Onze dienst Ergo trakteert hen met een ticket als beloning voor hun inspanning­en van het voorbije jaar. Wij zijn al vanaf de beginperio­de trouwe gasten op dit festival en telkens weer blijft Buitenbeen­pop wekenlang een gesprekson­derwerp. Het is inderdaad ‘hun’ festival geworden, waarnaar jaarlijks uitgekeken wordt”, vertellen de begeleider­s. Wat de twintigste editie volgend jaar zal brengen, blijft voorlopig nog geheim. “Het wordt alleszins een knaller en ook het kunstproje­ct Cosmo Golem van Koen Vanmechele­n zal wellicht vorm krijgen. Deze grote houten constructi­e die symbool staat voor de hoop zal een unieke rondreizen­de wensboom worden van de mensen met een beperking”, zegt Bellemans.

Concessie

Defensiemi­nister Steven Vandeput die zelf de festivalsf­eer kwam opsnuiven, had tegelijk voor de organisato­ren een onverwacht geschenk op zak. Hij kondigde aan dat de concessie met Defensie voor het gebruik van het Zegeplein met drie jaar verlengd wordt. “Een leuk cadeau, want zonder dit festivalte­rrein en de steun van het 18de Bataljon Logistiek was de twintigste editie er wellicht niet gekomen”, meldt organisato­r Bellemans opgelucht.

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De Nederlands­e rapper Gers Pardoel maakte een geslaagde passage in Leopoldsbu­rg.
FOTO SVEN DILLEN De Nederlands­e rapper Gers Pardoel maakte een geslaagde passage in Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium