Het Belang van Limburg

Mostra maakt spectacula­ire comeback

Het 75ste filmfestiv­al van Venetië, dat woensdag startte met de Neil Armstrong-biopic ‘First Man’ met Ryan Gosling, bevat één van de indrukwekk­endste programma’s ooit. Toch wel een verrassing. Of juist niet. Cannes zal zich zonder twijfel een beetje onger

- Chris CRAPS

Voorlopig heeft de Mostra nog geen markt. Cannes en Berlijn hebben die wel. Maar met het huidige filmprogra­mma van Venetië en de sterren die er zullen aantreden doet het festival een gooi naar de kroon. Directeur Alberto Barbera omschreef zijn programma als een ‘eens-in-een-decennium line-up’. De laatste tien jaar kon Venetië niet uitpakken met een lijst van indrukwekk­ende sterren en films. Berlijn is nu echter zeer verzwakt en Cannes gaat gebukt onder veel regels en een behoudsgez­inde smaak. Netflix mocht in mei zijn films wel naar Cannes brengen, maar omdat de directie stelde dat films van een streamingg­igant niet in aanmerking konden komen voor prijzen, trok deze laatste haar films terug. Nu komen de Italianen aandraven met al die in Cannes ‘geweerde’ films zoals ‘22 July’ van Paul Greengrass, de afgewerkte versie van ‘The Other Side of the Wind’ (1970) van Orson Welles en ‘Roma’ van ‘Gravi- ty’-regisseur Alfonso Cuarón. Netflix-concurrent Amazon is dan weer vertegenwo­ordigd door de western ‘The Ballad of Buster Scruggs’.

Award Season

Venetië speelt dit jaar ook de voortrekke­rsrol in het promoten van de kanshebber­s tijdens het komende award season. Het zijn opnieuw allemaal Cannes-favorieten. Brit Mike Lee treedt aan met zijn historisch drama ‘Peterloo’ over het neerslaan van een arbeidersp­rotest in het Manchester van 1819. Gouden Palmwinnaa­r Jacques Audiard presenteer­t zijn eerste Engelstali­ge film, de picareske western ‘The Sisters Brothers’. Luca Guadagnino, de wonderboy van ‘Call Me by your Name’, lanceert zijn langverwac­hte remake van Dario Argento’s ‘Susperia’. Venetië pakt bovendien uit met veel meer glamour dan de afgelopen editie in Cannes. Op de eerste dag was Ryan Gosling present om de première van de potentiële Oscarkandi­daat ‘First Man’ te vieren. Lady Gaga en Bradley Cooper mogen met de vierde remake van ‘A Star Is Born’ ongefilter­d Hollywood voelbaar maken in de Dogestad en Mel Gibson en Vince Vaughn zullen bloed laten vloeien in de politiefil­m ‘Dragged Across Concrete’. En wie op het Lido rondloopt, maakt kans om Tilda Swinton, Dakota Johnson, Liam Neeson, Natalie Portman, Jake Gyllenhaal en Willem Dafoe tegen het lijf te lopen.

Laten we echter onze Matthias Schoenaert­s niet vergeten in ‘Frères Ennemis’ van David Oelhoffen. Een andere Belg op de Mostra is Joachim Lafosse die naar Kyrgizstan ging om daar ‘Continuer’ op te nemen met Schaarbeek­se (intussen Frans geworden) Virginie Efira.

Een enkele vrouw

De enige valse noot bij deze Mostra valt te bespeuren in het gebrek aan films van vrouwelijk­e regisseurs in de competitie (21 films). Slechts één dame mag de rode loper aandoen: de Australisc­he cineaste Jennifer Kent voor ‘The Nightingal­e’. Directeur Barbera schoof de kritiek van zich af door te stellen dat ‘de selectie van een film, enkel omdat hij gemaakt is door een vrouw, geen basis is voor kwaliteit’. “Als ze me dwingen om quota’s te hanteren, stap ik op.”

Mogelijk zal het programma van Venetië een impact hebben op dat van Cannes volgend jaar. Want als ze aan de Azuurkust het been stijf houden, zou hen dat in de toekomst wel eens zuur kunnen opbreken.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ryan Gosling kwam Oscarkandi­daat ‘First Man’ promoten.
FOTO PHOTO NEWS Ryan Gosling kwam Oscarkandi­daat ‘First Man’ promoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium