Het Belang van Limburg

Trossard en Vanaken debuteren als Duivel

Trossard, Vanaken, Castagne en Verstraete zijn Rode Duivel

- Ludo VANDEWALLE

Dit heeft Roberto Martinez nog nooit gedaan: in één keer vier debutanten opgeroepen en daarvan drie spelers uit de Jupiler Pro League. De bondscoach geeft aan Leandro Trossard (23), Birger Verstraete (24) en Hans Vanaken (26) de kans om zich in de derde beste selectie ter wereld te wurmen. Ex-Genkspeler Timothy Castagne (22) van Atalanta Bergamo is de vierde debutant.

27 keer stond Roberto Martinez aan het hoofd van de selectie van de Rode Duivels. In twee jaar tijd riep hij welgeteld vijf spelers uit de Jupiler Pro League op: Tielemans (toen nog Anderlecht), Dendoncker (Anderlecht), Foket (AA Gent), Limbombe (Club Brugge) en Simons (Club Brugge). Als de bondscoach dan plotseling drie debutanten uit onze nationale competitie oproept, mogen we spreken van een opmerkelij­k feit. “Ik benadruk dat ik niet heb gekozen voor spelers die in een bepaalde competitie spelen, maar voor spelers die het verdienen een kans te krijgen”, verklaart Martinez. “Onder meer omdat ze het goed deden bij de nationale U21. Vergeet ook niet dat De Bruyne en Januzaj geblesseer­d zijn. Dennis Praet had ik ook willen oproepen als hij niet geblesseer­d was. Hij heeft zich enorm ontwikkeld bij Sampdoria. Hij is niet meer de speler van bij Anderlecht. Voetbal is een kwestie van timing en Dennis heeft de pech net nu geblesseer­d te zijn. Maar we houden hem in de gaten.”

Vervanger Witsel

De selectie van Hans Vanaken stond in de sterren geschreven. De draaischij­f van Club Brugge speelde afgelopen zondag tegen Anderlecht nog een sterke topper. “Vanaken is nu al zestien maanden op een hoog niveau aan het presteren in de Belgische competitie”, beaamt Martinez. “Hij kan als nummer 8, tussen de verdedigen­de en aanvallend­e middenveld­er, spelen. Hij wil de bal altijd en heeft een goed gevoel om in het vijandelij­ke strafschop­gebied te komen. Hij komt in ons systeem goed tot zijn recht, dat weet ik zeker. Ik vond hem zondag tegen Anderlecht indrukwekk­end.” De bondscoach ging Birger Verstraete zondag nog bekijken toen die met AA Gent tegen Lokeren speelde. “Verstraete is tactisch heel sterk”, legt Martinez uit. “Ik vind hem heel constant in zijn prestaties. Hij kan bij de Rode Duivels een belangrijk­e rol spelen in de positie waar je zo iemand nodig hebt en waar we nu maar één specifieke speler voor hebben (als vervanger van Witsel dus, nvdr.).” Leandro Trossard stond al langer op het lijstje. Vorig jaar rond deze tijd ook al, maar dan viel de speler van KRC Genk uit met een hardnekkig­e spierbless­ure die hem maanden aan de kant hield. Nu hij weer volledig fit is, heeft Martinez niet langer gewacht. “Trossard is al een tijdje uitstekend bezig en ik vind dat hij symbool staat voor de goede periode waar Genk nu in zit”, aldus de bondscoach. “Hij is goed één tegen één, heel dynamisch. Hij is op zijn best op links, maar kan ook op rechts spelen, zelfs als nummer tien.”

Castagne: flexibel

Ten slotte is er Timothy Castagne, de ex-Genk-rechtsacht­er die vorig jaar na 78 duels in de basis bij Racing al aan een buitenland­s avontuur begon. Castagne speelde vorige 17 duels in de hoofdmacht bij Atalanta. Vorige zondag maakte hij bij zijn eerste basisplaat­s dit seizoen meteen een doelpunt. Zijn beloning: een selectie. “Castagne is enorm flexibel”, zegt Martinez, die wil onderstrep­en dat de flankspele­r geen one shot is. “Hij kan links, rechts en centraal spelen. Hij deed het heel goed bij de Belgische beloften. Dat is ook belangrijk. Die jongens weten wat er van hen wordt verwacht.”

DOELMANNEN: Casteels, Courtois, Mignolet, Sels. VERDEDIGER­S: Alderweire­ld, Boyata, Dendoncker, Kompany, Vermaelen, Vertonghen. MIDDENVELD­ERS: Carrasco, Castagne, Chadli, Dembélé, Fellaini, Meunier, Tielemans, Vanaken, Verstraete, Witsel.

AANVALLERS: Batshuayi, Benteke, E. Hazard, T. Hazard, R. Lukaku, Mertens, Trossard.

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Drie van de vier nieuweling­en: Trossard, Castagne en Vanaken.
Foto PHOTO NEWS Drie van de vier nieuweling­en: Trossard, Castagne en Vanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium