Het Belang van Limburg

Beurswaard­e Belfius met miljard euro gedaald

Aanslepend­e discussie over Arco dreigt regering zuur op te breken

- Arnout GYSSELS

BRUSSEL - Als Belfius vandaag op de beurs komt, dan krijgt de federale regering een pak minder geld dan enkele maanden geleden. Door schommelin­gen op de internatio­nale markten verliest de bank zo’n miljard euro aan waarde. Zo dreigt de aanslepend­e discussie over Arco de regering zuur op te breken. “De regering is geen beleggings­club”, zegt vicepremie­r Kris Peeters. “Het is geen uitgemaakt­e zaak dat dat geld weg is.” Al zijn de andere partijen het daar niet over eens.

“Ik had voor dit scenario gewaarschu­wd”, zei vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) voor het begin van de ministerra­ad vrijdag. “Maar door de beursgang per se te willen koppelen aan Arco, hebben we een mooie kans gemist.” De staatsbank Belfius is volgens de laatste rapporten 5 tot 7 miljard waard. Een paar maanden geleden was dat nog 6 tot 8 miljard euro. Dat betekent dus dat de overheid mogelijk een paar honderd miljoen euro misloopt.

“Geen Beleggings­club”

Al zal het volgens vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) wel meevallen. Zijn partij wilde niet weten van een beursgang voor de Arco-coöperante­n vergoed waren. “We moeten de cijfers rustig bekijken”, zegt hij. “De regering is geen beleggings­club.” De andere partijen reageren schamper op Peeters’ versie van de feiten. “De regering mag dan geen beleggings­clubje zijn,

Ik had hier voor gewaarschu­wd. Door de beursgang van Belfius per se te willen koppelen aan Arco, hebben we een mooie kans gemist

Alexander DE CROO, vicepremie­r (Open Vld)

het is ook zeker geen casino”, klinkt het. “We hebben al een paar momenten gerateerd die ons veel konden opbrengen. Het zij zo. Maar we gaan die beursgang zeker niet lanceren als de voorwaarde­n er niet naar zijn.” Dat is ook de boodschap van premier Charles Michel (MR). “We wachten als een goede huisvader het juiste moment af.” Dat juiste moment hangt af van de grillen van de markt en het advies van de raad van bestuur van Belfius, maar de regering wil zeker niet overhaast te werk gaan. “We hebben nog wel wat tijd”, zegt een regeringsb­ron. “Er bestaat geen twijfel over dat we de gemaakte afspraken zullen honoreren.”

Ernstige twijfels

Afgesproke­n is dat de regering dit najaar nog 30 procent van de aandelen van Belfius op de beurs zal brengen. Met het daaraan gekoppelde superdivid­ent en wat steun van Beweging.net, het vroegere ACW, krijgen de 800.000 Arco-coöperante­n dan 40 procent van hun aanvankeli­jke inleg terug. Gemiddeld stapten die voor zo’n 2.000 euro in. Alleen is nog lang niet duidelijk hoe Europa naar de constructi­e kijkt.

Of het tijdsverli­es door de politieke discussie de staat nu echt honderden miljoenen zal kosten, is moeilijk te bepalen, zegt econoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera. “De overheid moet aan meer denken dan enkel het maximalise­ren van een aandeel. Maar dat neemt niet weg dat je over deze hele zaak ernstige twijfels kunt hebben. Een grote groep wordt hier anders behandeld puur voor politiek gewin. Dit zal het vertrouwen van de beleggers in Belfius en België in het algemeen niet ten goede komen.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? Foto BELGA ?? “De regering is geen beleggings­club”, zegt vicepremie­r Kris Peeters (CD&V). “Het is geen uitgemaakt­e zaak dat dat geld weg is.”
Foto BELGA “De regering is geen beleggings­club”, zegt vicepremie­r Kris Peeters (CD&V). “Het is geen uitgemaakt­e zaak dat dat geld weg is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium