Het Belang van Limburg

Droogte, paniek en speculatie stuwen graan- en hooiprijze­n

-

Nu lijken de prijzen gestabilis­eerd op 210 euro voor een ton tarwe, maar half augustus was dat nog 230 euro terwijl we komen van bedragen van circa 180 euro Stefan Jehoul

De hittegolf en de daarbij horende droogte hadden eerder een beperkte invloed op de groei van tarwe en gerst. “De oogst is ook vroeger dan bijvoorbee­ld maïs. Enkel de afrijping is in de zomer”, luidt het. Toch is er minder opbrengst. “Zo’n 1.000 tot 1.500 kg minder per hectare. Dat valt nog mee als je weet dat de normale opbrengst 11 tot 12 ton is. In Duitsland is het nog een pak slechter en is er sprake van een daling van 25 tot 30 %. Ook Frankrijk scoort slecht”, becijfert Stefan Jehoul, zaakvoerde­r van groothande­l Granen Claesen in Zutendaal.

Beleggers

Omdat de graanmarkt een wereldmark­t is, heeft de opbrengst in België nauwelijks enige invloed op de prijs. “Het is afwachten hoe de prijzen zullen evolueren. De markt is zeer fluctueren­d. Nu lijken de prijzen gestabilis­eerd op euro voor een ton tarwe, maar half augustus was dat nog 230 euro terwijl we komen van bedragen van circa 180 euro. Door de droogte ontstonden er paniekreac­ties dat er grote tekorten zouden zijn en dat is nooit goed. Daarnaast had je nog eens de beleggers op de geldmarkte­n die extra interesse kregen in grondstoff­en”, weet Jehoul.

Maïs

Veel zal afhangen van de graanoogst­en elders in de wereld. “Niet overal is die slecht geweest. Rusland en Oekraïne hebben het beter gedaan”, weet Jaak Vandersand­en van Veevoeders Vanhengel uit Eigenbilze­n. “Op enkele dagen tijd kan veel veranderen. De hoge prijzen zijn vooral goed voor de boeren, maar daar staat dan weer een lagere opbrengst tegenover. Voor verwerkers zoals ons is dat minder interessan­t. Hoeveel maïs opbrengen, is nog koffiedik kijken omdat deze nog op het veld staat. Beregende percelen kunnen tussen 1.200 en 1.600 euro per hectare opbrengen, maar daar zijn dan ook weer heel wat kosten bij komen kijken. Waar de maïs slecht staat, gebeurt de prijsbepal­ing per geoogste ton om risico’s te vermijden. Of dit gevolgen in de supermarkt­en zal hebben? Mo210 menteel nog niet. Varkensvle­es is er bijvoorbee­ld genoeg. De eierprijs zal er evenmin onder lijden. De kosten zullen vooral voor de landbouwer­s stijgen.” Concreet zijn de cijfers nog niet, maar duurdere tarwe betekent duurdere bloem. “De totstandko­ming van de prijs is momenteel bezig. Veel hangt ook af van graanoogst­en elders in Europa. Toch is zeker dat de prijs met 10 tot 15 % zal stijgen. Hierdoor kan een brood 5 tot 10 cent meer kosten”, verwacht Yves Van der Velpen van Molens Van der Velpen.

Hooi

Gras en bijgevolg hooi zijn, zoals het er nu naar uitziet, het zwaarst getroffen door de hitte. “Normaal zijn de boeren nu aan hun vijfde snede of maaibeurt bezig. Door de droogte begint de derde nu pas te groeien. Dat gras zal zeker te weinig suiker en eiwitten bevatzal ten. Het hongergevo­el bij de dieren is wel weg, maar dat is het dan ook”, zegt een Limburgse handelaar in veevoeder die liever anoniem blijft. “Vanaf 200 km onder Parijs vermindert het grasaanbod aanzienlij­k naarmate je noordelijk­er gaat. Voor stro is het zelfs nog erger. Ik krijg enorm veel vragen uit Noord-Europa. In Oslo bedraagt de hooiprijs nu dubbel zoveel als normaal. Voor België moet je tellen op 175 tot 200 euro per ton of 50 % meer dan andere jaren. Hoe het verder moet? Dat is voor mij een raadsel, want de maiskwalit­eit is ook al niet denderend. In Scandinavi­ë slachten ze vee omdat ze het niet kunnen voederen. Zo’n vaart zal het hier wel niet lopen. Een bijkomend probleem is het gebrek aan vrachtwage­ns. De aanvoer uit Spanje zal er bijvoorbee­ld niet gemakkelij­ker op worden nu het mandarijne­nseizoen begint.”

 ?? Foto MH ?? De hittegolf en de droogte hadden eerder een beperkte invloed op de groei van tarwe en gerst. Toch is er minder opbrengst.
Foto MH De hittegolf en de droogte hadden eerder een beperkte invloed op de groei van tarwe en gerst. Toch is er minder opbrengst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium