Het Belang van Limburg

Tipgever: “Brech had geen idee van wat hem overkwam”

-

MADRID - De Nederlande­r die vorige week de gouden tip gaf die leidde tot de arrestatie van Jos Brech, de verdachte van de moord op Nicky Verstappen (11) in 1998, is zaterdag urenlang ondervraag­d door de Spaanse politie. Dat meldt De Telegraaf. “Brech was er totaal niet van op de hoogte dat hij gezocht werd. Hij was lange tijd niet op internet geweest, dat wilde hij ook niet.”

De 46-jarige Erik (een valse naam, omdat hij anoniem wil blijven) werd zaterdag - in het bijzijn van Nederlands­e speurders en een officier van Justitie urenlang verhoord door de Spaanse nationale politie. Ze wilden zijn officiële verklaring voordat Brech aan Nederland uitgelever­d zou worden, wat in de loop van deze week op de planning staat.

Erik getuigde aan De Telegraaf dat de speurders “maar wat blij” waren dat hij ze pas zondag getipt had en niet de avond ervoor al. In dat geval moesten de ordedienst­en Brech immers in het donker proberen te vatten. “En dat had risico met zich meegebrach­t”, aldus de gouden tipgever. “Brech had anders veel makkelijke­r kunnen vluchten. En dan was dat hun fout geweest, zeiden ze me.”

“Nooit online geweest”

Nog volgens Erik had Jos Brech “geen idee wat hem overkwam” toen de speurders hem arresteerd­en. “Hij was er totaal niet van op de hoogte dat hij internatio­naal gezocht werd, dat zijn naam en foto waren verspreid... Brech heeft zelfs nooit het wachtwoord gevraagd van de wifi in de woning waar hij zich schuilhiel­d. Hij is nooit online geweest.”

Als Brech aan Nederland wordt uitgelever­d, wordt hij meteen opnieuw aangehoude­n. Nadat hij verhoord is door de speurders zal de moordverda­chte opgesloten worden in een “cel in beperking”, waar hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben.

 ?? FOTO AP ?? Moordverda­chte Jos Brech bij zijn aanhouding door de Spaanse politie.
FOTO AP Moordverda­chte Jos Brech bij zijn aanhouding door de Spaanse politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium