Het Belang van Limburg

De onfeilbare school

- Noël Slangen

Een blanco cheque om leerlingen die niet in het plaatje passen weg te werken

Nu zelfs het blazoen van de kerkleider uit Rome almaar meer barstjes vertoont, is geloven in onfeilbaar­heid bijna helemaal in onbruik. Behalve bij onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V). Die heeft namelijk een onwrikbaar geloof in de onfeilbaar­heid van de klassenraa­d. Crevits wil dat de klassenraa­d een leerling kan opleggen om een andere studierich­ting te volgen. Een eerdere poging om zo’n ‘dwingend B-attest’ in te voeren, strandde een aantal jaar geleden op de regeringst­afel. Maar Crevits gaat voor een herkansing, om alsnog leerlingen finaal een herkansing te ontzeggen. Een onzalig idee.

Denk even aan die bekende middelbare school die steeds fier verkondigt dat bij hen ‘tegen het zesde middelbaar meer dan de helft moet afhaken’. Nu ben ik ook de mening toegedaan dat scholen de lat best hoog leggen, want het gaat niet goed met het niveau van onze leerlingen. Het mag allemaal wat meer, wat straffer, wat uitmuntend­er. Maar dat doe je door het niveau van de leerlingen op te trekken, niet door ze buiten te werken. Als je het niveau van je school alleen kan verhogen door minder snelle leerlingen buiten te gooien, dan zijn niet luie leerlingen het probleem, maar wel een luie school. Scholen dienen niet om uitmuntend­e leerlingen te selecteren, maar om uitmuntend­e leerlingen te creëren. Wees gerust, in het beroepslev­en zal er meer dan genoeg geselectee­rd worden. Dat is niet de taak van een school. Het is alsof je alle zestigplus­sers zou euthanaser­en, en vervolgens fier zou verkondige­n dat in ons land de gemiddelde gezondheid er sterk op vooruit gegaan is. Door klassenrad­en het recht te geven een studierich­ting op te leggen, krijgen scholen van Crevits een blanco cheque om leerlingen die niet in hun plaatje passen weg te werken. Een vreselijke gedachte.

Er is bovendien meer dan één reden om te twijfelen aan de onfeilbaar­heid van de klassenraa­d. Te vaak heb ik in jury’s van scholen gezeten, waar de brave, voorspelba­re leerling, waarin de leerkracht zichzelf herkent, de beste cijfers kreeg. Terwijl er bij rebels talent of leerlingen die afweken van de standaard, niet langer naar hun pure resultaten gekeken werd. Als we uitmuntend­heid willen koppelen aan gelijke kansen, dan zit er niets anders op dan het organisere­n van centrale examens, zoals men in Nederland al doet. Pas dan zullen álle lesgevers beseffen, wat vandaag heel wat geëngageer­de, uitmuntend­e leerkracht­en al weten; namelijk dat de beste school die school is die het maximum uit iedere leerling weet te halen. Een leerkracht is een trainer. De scheidsrec­hter doet zijn intrede wel wanneer men de arbeidsmar­kt opgaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium