Het Belang van Limburg

“Het is een mentaal probleem”

Pieter Gerkens scoort maar Anderlecht geeft zege weg

-

Pieter Gerkens opende de score tegen Antwerp gisteren met een mooie kopbal. De Limburger is manusje-van-alles bij Anderlecht. Of anders verwoord: is er iets wat Gerkens niet kan?

Geef Pieter Gerkens handschoen­en en hij vervangt Didillon in doel. Dat is zowat het idee dat leeft bij iedereen op Anderlecht. Gerkens speelt op elke positie waar je dat vraagt en hij doet dat niet slecht ook. Bij de aftrap stond hij linksachte­r, dertig seconden later linksbuite­n. En zo scoorde hij ook, toen hij knap uit de rug van Opare liep. “Het was raar omdat ik in balbezit hoog moest spelen, maar in balverlies laag. De samenwerki­ng met Bakkali liep wel vlot op links”, aldus Gerkens. In tegenstell­ing tot wat u in onze zaterdagkr­ant kon lezen, liep de deal met Lazar Markovic op het allerlaats­te moment van de mercato toch nog mis. De financiële eisen van de Serviër werden te gortig. Maar zou Hein Vanhaezebr­ouck Markovic wel boven Gerkens verkiezen? De Limburger was belangrijk gisteren, zeker om het defensieve werk van Bakkali mee te helpen opknappen. Toch was dat niet genoeg voor de volle buit. “Fysiek zijn we sterk genoeg, ik denk eerder dat het een mentaal probleem is. We lopen de extra meters niet. We kunnen ze wel doen, maar we houden ons in. Ik denk dat dit momenteel ons grootste probleem is.”

Hein en Trebel

Anderlecht was deze week boos. Boos omdat na de contractve­rlenging van Adrien Trebel zijn mooie jaarsalari­s in de krant stond. Die hoge cijfers zorgen voor wat commotie in de kleedkamer, droegen bij aan het afspringen van de deal met Markovic, die ook veel wilde verdienen, en verhoogden de druk op de Franse middenveld­er. Trebel was héél goed in het seizoenbeg­in, maar tegen Club Brugge en Antwerp was Vanhaezebr­ouck niet tevreden over hem. Volgens Hein kampt Anderlecht met het dominosynd­room. Trebel valt stil en de rest – Saelemaeke­rs, Dimata,... – volgt. “De drang en de schwung vallen weg bij één iemand en dan neemt de rest dat over. Opeens gaan we met tien tegen elf voetballen en in het moderne voetbal kan dat niet. Dan moeten anderen extra inspanning­en gaan leveren en zeker tegen het fysiek sterke Antwerp krijgen we het dan zwaar. Het zou niet mogen dat de motor zo stilvalt. Het was nog erger dan op Brugge. We zijn hard geconfront­eerd met de realiteit. Op dit niveau is het voorlopig niet genoeg. Dit kan niet.” Vanhaezebr­ouck verwacht dus meer van Trebel en wil dat hij jonkies als Saelemaeke­rs helpt vooruit stuwen. Had hij gekund, dan had hij eerder wissels doorgevoer­d. “Na 65 minuten wilde ik al een nieuwe drive in mijn team steken. Maar Najar en Bakkali waren risicopati­ënten die misschien nog geen negentig minuten aankonden. Dan kun je als coach niet snel twee wissels doen en moet je het uitzitten.”

ANDERLECHT: Didillon (7), Najar (8), Lawrence (6), Milic (6), Saelemaeke­rs (8), Trebel (6), Gerkens (7), Makarenko (7), Bakkali (6), Dimata (6), Santini (6). VERVANGING­EN: 82’ Saelemaeke­rs door Sanneh, 85’ Bakkali door Kums, 89’ Dimata door Appiah. ANTWERP: Bolat (6), Opare (4), Arslanagic (5), Van Damme (6), Batubinsik­a (5), Juklerod (6), Haroun (6), Yatabar? (5), Hairemans (6), Owusu (6), Bolingi (5). VERVANGING­EN: 78’ Hairemans door Refaelov, 84’ Opare door Rodrigues, 89’ Yatabaré door Baby. DOELPUNTEN: 17’ Gerkens (Saelemaeke­rs) 1-0, 90’ Owusu (Refaelov) 1-1.

GELE KAARTEN: 14’ Haroun, 49’ Bolat, 61’ Yatabaré, 77’ Bakkali.

TOESCHOUWE­RS: 21.000.

SCHEIDSREC­HTER: Smet (7).

 ?? FOTO BELGA ?? Gerkens scoorde opnieuw, maar Anderlecht liet Antwerp alsnog langszij komen. “We lopen de extra meters niet”, aldus Gerkens.
FOTO BELGA Gerkens scoorde opnieuw, maar Anderlecht liet Antwerp alsnog langszij komen. “We lopen de extra meters niet”, aldus Gerkens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium