Het Belang van Limburg

Verzekerin­gen zetten licht op groen voor stabilitei­tswerken in Zussen

- Eddy VANDOREN

Na de meest dringende en noodzakeli­jke instandhou­dingswerke­n aan de beschadigd­e woningen in de Monseigneu­r Trudo Jansstraat in Zussen, hebben de diverse verzekerin­gsmaatscha­ppijen zopas groen licht gegeven om ook de verdere stabilitei­tswerken te starten. Daarna kan pas beslist worden hoe het verder moet met de getroffen panden.

Drie weken na de gedeelteli­jke instorting van het wegdek en van enkele woningen in de Mgr. Trudo Jansstraat in Zussen ligt de straat er nog steeds troosteloo­s bij. De met zware metalen balken verstevigd­e woningen en de opgevulde krater in de weg tonen dat de eerste noodzakeli­jke veiligheid­swerken werden uitgevoerd, maar nadien hebben het gemeentebe­stuur en aannemer Gemoco zitten wachten op een akkoord van de diverse verzekerin­gsmaatscha­ppijen die de aansprakel­ijkheid en verantwoor­delijkheid van de ramp onderzocht­en.

“Blijkbaar is een en ander uitgeklaar­d en zijn daarover de nodige afspraken gemaakt, want eind vorige week hebben het fiat gekregen om de stabiliser­ingswerken verder te zetten”, vertelt burgemeest­er Mark Vos (CD&V).

Opmeten

Vorige vrijdagmid­dag heeft de aannemer de eerder geruimde kelder van de zwaarst getroffen woning al met betonnen vloer verstevigd. “Zodra die over enkele dagen uitgehard is, kan de verzakte gemeenscha­ppelijke muur tussen de woningen nr. 12 en nr. 14 van de gezinnen Willems en Nijssen gestabilis­eerd worden met hardschuim. Pas dan kan de reële schade opgemeten worden en gekeken worden hoe het verder moet met de drie aaneengesl­oten woningen. Kunnen ze nog hersteld worden zodat ze op een veilige manier bewoonbaar zijn of moeten ze afgebroken worden? Een en ander wordt uitgeklaar­d in overleg met de diverse betrokken partijen zoals brandweer, gemeenteli­jke diensten, verzekerin­gsmaatscha­ppijen en de eigenaars”, aldus nog burgemeest­er Vos.

 ?? FOTO EVA ?? De Mgr. Trudo Jansstraat ligt er nog altijd troosteloo­s bij.
FOTO EVA De Mgr. Trudo Jansstraat ligt er nog altijd troosteloo­s bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium