Het Belang van Limburg

Wat zeggen de studies?

-

Lezen

De studies waar de laatste dagen naar verwezen wordt, zijn niet nieuw. De PIRLS-studie over begrijpend lezen in het vierde studiejaar dateert van eind vorig jaar. Daaruit bleek dat - op Frankrijk en Wallonië na kinderen uit heel Europa beter begrijpen wat ze lezen. Op wereldvlak doen amper tien niet-Westerse landen het slechter dan ons. Vlaanderen was vergeleken met de test van 10 jaar eerder - de grootste daler in West-Europa.

Wiskunde/wetenschap­pen

Er is ook het PISA-onderzoek dat 15-jarigen test op hun leesvaardi­gheid en hun wiskundige en wetenschap­pelijke geletterdh­eid. Voor wetenschap­pen deed Vlaanderen het goed, in Europa scoorden alleen Estland en Finland hoger. Verder stonden zes Aziatische landen en Canada aan de top. Voor wiskundige geletterdh­eid doen alleen de Aziatische landen het beter dan Vlaanderen. Uit die studie bleek trouwens ook dat in Vlaanderen de impact van de socio-economisch­e thuissitua­tie van leerlingen op hun leerpresta­ties zeer groot is. Zelfs als je rekening houdt met die socio-economisch­e kenmerken, is het verschil in prestaties tussen leerlingen van buitenland­se afkomst en autochtone­n nergens zo groot als in Vlaanderen.

Frans

In juni nog bleek uit een onderzoek van de KU Leuven dat de helft van de leerlingen aan het einde van het lager onvoldoend­e Frans kan lezen. Spreken durven ze al helemaal niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium