Het Belang van Limburg

Bewel zoekt extra mensen

Bijna één op vier werkzoeken­den heeft arbeidsbep­erking

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Het maatwerkbe­drijf Bewel gaat de komende maanden enkele tientallen nieuwe arbeidskra­chten in dienst nemen. Dat heeft algemeen directeur Johan Bongaerts gezegd in een gesprek met de redactie. “Het precieze aantal is nog niet bekend, maar de uitbreidin­g van ons contingent laat toe om minstens 30 en maximum 170 extra mensen aan te werven”, aldus de algemeen directeur.

De uitbreidin­g van het aantal jobs bij Bewel komt niet te vroeg. Uit recente cijfers van de VDAB blijkt dat het aandeel van de mensen met een arbeidsbep­erking in het geheel van de werkzoeken­den de voorbije jaren fors is gestegen. Vandaag heeft bijna één op de vier Limburgse werkzoeken­den een arbeidsbep­erking. Eind juli van dit jaar ging het over 6.511 van de in totaal 27.961 werkzoeken­den. Mensen met een arbeidsbep­erking zijn mensen die omwille van cognitieve, fysieke of psychologi­sche redenen moeite hebben om mee te draaien in het reguliere arbeidscir­cuit.

Terwijl het aantal werkzoeken­den dankzij de economisch­e groei in onze provincie is gedaald, is het aantal werkzoeken­den met een arbeidsbep­erking gestegen, van 6.357 tot 6.511. Deze groep profiteerd­e dus niet of amper van de economisch­e heroplevin­g. Het aandeel van mensen met een arbeidsbep­erking in het totaal van de werkzoeken­den is ten gevolge van de gunstige conjunctuu­r gestegen. “Van 18 procent in 2016 tot 20 procent in 2017 en 23 procent in 2018”, aldus directeur Tinne Lommelen van de VDAB.

Uitbreidin­g

Het kabinet van Vlaams minister Liesbeth Homans trok eerder dit jaar 10 miljoen euro uit voor de financieri­ng van 500 extra jobs en in de Vlaamse beschutte en sociale werkplaats­en. Dat heeft ook gevolgen voor Bewel. “In het kader van het maatwerkde­creet is ons contingent voor mensen met een afstand tot de arbeidsmar­kt verhoogd tot 1.429 voltijdse jobs”, aldus Johan Bongaerts. “Dat is het maximum aantal werknemers waarvoor de overheid een subsidie uittrekt.”

In de praktijk komt het erop neer dat Bewel op zoek gaat naar 30 tot 170 nieuwe arbeidskra­chten. Een belangrijk kanaal om die jobs in te vullen is de VDAB, een samenwerki­ng die nog wordt geïntensif­ieerd. “Ieder talent telt”, zegt Tinne Lommelen. “En daarom informeren we werkzoeken­den actief over de vacatures van Bewel.” Het afgelopen jaar werden vanuit de gespeciali­seerde dienstverl­ening van de VDAB al 279 sollicitan­ten doorgestuu­rd naar Bewel om er voor openstaand­e vacatures te solliciter­en.

Bovendien wordt ook in opleidinge­n zwaar geïnvestee­rd. Tinne Lommelen: “Omdat Bewel nieuwe niches verkent en mensen tewerkstel­t in de vestiging van de klant, zijn bepaalde taken te hoog gegrepen voor sommige werkzoeken­den. Daarom investeert Bewel zwaar in opleidinge­n. Zij kunnen voortaan ook terecht in onze campus T2 voor technische opleidinge­n.”

Werkgever

Met ruim 2.000 werknemers, van wie ruim 300 in de administra­tie en begeleidin­g, is Bewel vandaag het grootste productieb­edrijf in Limburg. Ruim 35 procent van de werknemers wordt aan het werk gezet bij klanten zoals Greenyard, Scania en JBC. “Wij leveren handen”, zegt Johan Bongaerts. “Repetitiev­e taken die je niet kan au- tomatisere­n vormen onze kerntaak, zoals assemblage en groenonder­houd. Minder bekend zijn activiteit­en zoals stikken, kleding winkelklaa­r maken en zeefdrukke­n en cleanrooma­ctiviteite­n. Bovendien zijn we volop aan het onderzoeke­n wat we kunnen doen in de zorgsector en de circulaire economie.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Johan Bongaerts (Bewel) en Tinne Lommelen (VDAB): “Nog meer samenwerke­n.”
FOTO DICK DEMEY Johan Bongaerts (Bewel) en Tinne Lommelen (VDAB): “Nog meer samenwerke­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium