Het Belang van Limburg

Vier van de tien gekochte broden te licht

VIER OP DE TIEN BRODEN TE LICHT

- Ruben STEEGEN

Beroepsorg­anisatie Bakkers Vlaanderen pleit voor extra controles op gewicht

HASSELT - De FOD Justitie heeft de eerste vijf maanden van dit jaar bij 138 warme bakkers controles gehouden op het gewicht en de etiketteri­ng van de verkochte broden. Daarbij werden 32 inbreuken vastgestel­d. “Kan niet door de beugel”, klinkt het bij beroepsorg­anisatie Bakkers Vlaanderen, dat voor extra controles pleit. Ook sommige Limburgse bakkers maken zich schuldig aan broodgesjo­emel, zo blijkt uit een steekproef van uw krant bij acht Limburgse bakkers en twee supermarkt­en. Vier op de tien broden bleken te licht.

Wie in België brood verkoopt, moet het ministerie­el besluit van 1987 betreffend­e de ‘controle op het gewicht van brood’ respectere­n. Dat stipuleert dat het gemid- delde gewicht van broden de eerste 24 uur nadat ze uit de oven zijn gekomen niet lager mag liggen dan het gewicht waaraan ze worden verkocht. Per individuee­l brood mag de afwijking niet groter zijn dan vier procent. Pas na een etmaal wordt een gemiddelde afwijking van één procent getolereer­d. “Voor een warme bakker, die in principe geen brood van een dag oud verkoopt, betekent dat simpelweg dat zijn brood van 800 gram gemiddeld ook 800 gram moet wegen”, zegt voorzitter en bakker Eddy Van Damme van de federatie Bakkers Vlaanderen.

Waarschuwi­ngen en dagvaardin­gen

Toch houden lang niet alle collega’s zich aan de regels, zo blijkt uit controles van de FOD Economie. De eerste vijf maanden van dit jaar voerden inspecteur­s controles uit bij 132 Belgische warme bakkers. Daarbij werden 32 inbreuken vastgestel­d. “De helft daarvan was te wijten aan problemen met het gewicht en de andere helft aan een gebrekkige aanduiding van het gewicht”, zo klinkt het bij de controleur­s. Dertig bakkers kregen een officiële waarschuwi­ng, en in twee gevallen werd er zelfs een dagvaardin­g opgesteld.

Vijftig gram verschil

Ook in onze provincie staat de weegschaal van de bakkers niet altijd even scherp afgesteld, zo blijkt uit eigen onderzoek van uw krant bij acht warme bakkers en twee supermarkt­en. Van de tien ongesneden broden die wij gisteren kochten, bleken er na weging vier lichter dan beloofd. Bij twee broden bleef het verschil beperkt tot zo’n twintig gram, maar twee keer ging het om een verschil van ongeveer vijftig gram. Dat is ruim boven de individuel­e marge van vier procent die de FOD Economie tolereert. De inbreuken werden telkens bij warme bakkers vastgestel­d. Het afgebakken brood uit de supermarkt­en bleek in één geval zelfs dertig gram zwaarder dan geaffichee­rd.

Gelijke wapens

Beroepsver­eniging Bakkers Vlaanderen veroordeel­t het gesjoemel met het broodgewic­ht en is voorstande­r van extra controles. “De klant moet krijgen waarvoor hij betaalt”, benadrukt voorzitter Eddy Van Damme. “Veertig of vijftig gram minder lijkt misschien niet veel, maar op het eind van de rit tikt dat voor een bakker aardig aan. Daarom juich ik dergelijke controles toe, zodat alle collega’s met gelijke wapens strijden.” Dat de FOD Economie 32 inbreuken vaststelde, kent volgens de voorzitter twee redenen. “De concurrent­ie in onze sector is moordend, zeker nu haast elke supermarkt brood afbakt. Daardoor komen sommige collega’s in de verleiding om op deeg te besparen. Daarnaast is er de laatste jaren veel kennis verloren gegaan. Om een brood van 800 gram over te houden, heb je minstens 910 gram deeg nodig. De rest verdampt tijdens het bakken. Tegenwoord­ig kan eender wie bakker worden, maar wie geen degelijke vakopleidi­ng heeft gevolgd, weet zulke zaken niet.”

Na vaststelli­ng van een inbreuk door de FOD Economie volgt altijd nog een tweede controle. Als de bakker dan opnieuw blijkt te sjoemelen met het gewicht van zijn broden, krijgt hij een dagvaardin­g in de bus. Hardleerse overtreder­s riskeren geldboetes van 26 tot 10.000 euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium