Het Belang van Limburg

Meer kinderen in buitengewo­on onderwijs ondanks M-decreet

Verwachte daling van leerlingen in Limburg al gestopt

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De forse daling van het aantal leerlingen in buitengewo­on basisonder­wijs is in Limburg gestopt. De scholen lijken weer te groeien, zo blijkt uit een rondvraag van deze krant. De koepel van de vrije CLB’s wacht op officiële cijfers alvorens daar conclusies aan vast te koppelen, want een lichte stijging betekent ook dat het inclusief onderwijs zich niet verder doorzet.

“Het is nog te vroeg voor conclu- sies en ik kan me moeilijk voor- stellen dat die stijging algemeen is”, zegt Stefan Grielens, hoofd van de koepel van de vrije Centra voor Leerlingen­begeleidin­g. “Want dat zou dan betekenen dat het M-decreet een maat voor niets zou zijn.” In elk geval zeggen de scholen dat de CLB’s zich de laatste tijd soepeler opstellen. Kinderen worden vlotter doorverwez­en naar het buitengewo­on onderwijs, de procedures gaan sneller. Begin dit jaar heeft Crevits aangekondi­gd dat ze het M-decreet ging bijsturen. “Die regels moeten nog ingaan, in de praktijk worden ze al gebruikt.” Doel van het M-decreet was om het onderwijs meer inclusief te maken.

OVERPELT - Pallieter in Overpelt, een basisschoo­l voor buitengewo­on onderwijs, heeft dit schooljaar 10 procent meer leerlingen dan in september vorig jaar. Ook andere scholen uit het buitengewo­on onderwijs zien het aantal leerlingen weer lichtjes stijgen. En dat ondanks het M-decreet, dat sinds 2015 van inclusief onderwijs de eerste optie maakt en leerlingen die nood hebben aan speciale zorg stimuleert les te volgen in het ‘gewone’ onderwijs. Stefan Grielens, hoofd van de vrije Centra voor Leerlingen­begeleidin­g (CLB’s), wacht op de officiële cijfers om zich uit te spreken. “Als die stijging algemeen zou zijn, dan is dat M-decreet een maat voor niets.”

Volgens de laatste tellingen (van 1 februari 2018) lopen in het Vlaamse buitengewo­on basisonder­wijs 26.531 leerlingen school. Dat zijn er 3.881 minder dan bij de start van het M-decreet op 1 september 2015. Vooral in de eerste jaren was de daling fors. Maar in de scholen voor buitengewo­on onderwijs die wij gisteren contacteer­den, zit het aantal inschrijvi­ngen weer in stijgende lijn. Bijvoorbee­ld bij Pallieter in Overpelt: daar tellen ze zelfs twintig leerlingen meer dan een jaar geleden. Dat is ongeveer plus 10 procent.

Aandacht voor zorg

“Hoe dat komt? We zijn een goede school zeker”, lacht Noëlla Schilderma­ns, directeur van Pallieter. “Wij hebben trouwens aan het M-decreet geen enkele leerling verloren. Ik denk dat het aantal kinderen bij ons stijgt omdat in het gewone basisonder­wijs de problemen die de speciale zorg

voor leerlingen kan veroorzake­n, sneller gedetectee­rd worden. Van sommige leerkracht­en uit deze basisschol­en hoor ik ook dat ze alsmaar meer kinderen in de klas hebben die zorg nodig hebben. Tot negen leerlingen in één klas toe. Hoe moet je daar in het gewone onderwijs aan beginnen? Wij hebben in onze school dit jaar in totaal 54 nieuwe leerlingen. Dat is veel. Van die 54 zou geen enkel kind passen in een gewone school. Een andere reden voor de groei van onze school zou kunnen zijn dat de negatieve stempel die het buitengewo­on onderwijs vroeger had, verdwenen is.”

Niet meer zo strikt

Pallieter is niet de enige basisschoo­l voor bijzonder onderwijs die het leerlingen­aantal dit schooljaar ziet stijgen. “In onze basisschoo­l zijn er negen inschrijvi­ngen meer dan vorig jaar”, zegt Claudine Paredis, directeur van Sint-Elisabeth in Peer. “Wij hebben hier ook geen kinderen verloren door het M-decreet.”

“In de voorbije tien jaar hebben we het aantal kinderen hier zien dalen met 150”, zegt Luc Piccard, directeur van De Berk in Hasselt. “Ook in de aanloop naar de invoering van het M-decreet in 2015, noteerden we al minder inschrij- vingen. Maar kijk, dit jaar hebben we tien kinderen meer dan vorig schooljaar. Sinds minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aangekondi­gd heeft dat ze het M-decreet gaat bijsturen, merken we ook dat de regelgevin­g niet meer zo strikt wordt toegepast. De CLB’s luisteren nu beter naar de ouders voor het opstellen van hun verslag (voor toegang tot buitengewo­on onderwijs of voor een leerprogra­mma in gewoon onderwijs, nvdr.). Zeker als het om emotionele problemen gaat. We hebben wel minder kinderen met een verstandel­ijke beperking. Dat komt, denken we, omdat er min- der kinderen met zo’n beperking worden geboren. Ook dat is op zich positief nieuws.” “Sinds het M-decreet hebben we wel minder kinderen met een migratieac­htergrond”, zegt Piccard. “Ik denk dat deze ouders de weg naar het buitengewo­on onderwijs niet makkelijk vinden.”

Gedragspro­blemen

“Wij zijn dit jaar van 105 naar 109 leerlingen gegaan”, zegt Annick Vanhees van De Blinker in Lummen. “In het gewone onderwijs doen ze echt wel hun best, maar wij kunnen meer zorg op maat geven, ook al omdat wij meer middelen krijgen. Het M-decreet heeft het doorverwij­zen naar het buitengewo­on onderwijs eerst vertraagd, maar nu is het versoepeld voor kinderen met gedragsen emotionele problemen, merken we. Ook de regels voor het IQniveau zijn niet meer zo strikt.” Kids in Hasselt heeft ook iets meer leerlingen. “Zes meer dan eind vorig jaar. Vorig schooljaar zijn we ook gestegen”, klinkt het. De Regenboog in Tessenderl­o heeft ongeveer evenveel kinderen als een jaar geleden. “Maar bij ons zijn ook twee grote klassen naar het middelbaar getrokken”, zegt Hanne Jacobs.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Net als in veel andere lagere scholen in het buitengewo­on onderwijs is het dit schooljaar drukker op de speelplaat­s van Pallieter in Overpelt.
Foto DICK DEMEY Net als in veel andere lagere scholen in het buitengewo­on onderwijs is het dit schooljaar drukker op de speelplaat­s van Pallieter in Overpelt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium